Basmati pirinci nedir? Basimati pirinç pilavı nasıl yapılır? Adım adım basmati pilavı

Sağlık için son derece faydalı olduğu bilinen basmati pirinci son dönemde ülkemizde de popüler oldu. Hindistan, Asya ve Çin mutfağında çokça kullanılan basimati pirincini sizler de tüketmelisiniz. Peki, basmati pirinç pilavı nasıl yapılır? Tarifi bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

Basmati, geleneksel olarak Hint alt kıtasından gelen uzun, ince taneli aromatik pirinç çeşididir. 2018-19 itibarıyla Hindistan, denizaşırı basmati pirinç pazarının% 65'ini ihraç ederken, geri kalanını Pakistan oluşturdu. Himalaya Dağları’nın karlı suları ile beslenen bir pirinç türü olan basmati pirinci, ince uzun görünümüyle şaşırtıyor. Yarı mat, yarı saydam bir rengi bulunan pirinç kendinden aromalı pirinç türleri arasında yer alır. Ender bulunan bir pirinç olan basimati, uzun yıllar boyunca Güneydoğu Asya bölgesinde sadece soyluların sofrasını süslemiştir.  Pişerken kendi boyutunun iki katı kadar uzayabilen bu pirinç, normal pirinçlerle pilav yaparken kullanılan su miktarından daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bol suyla pişmesine rağmen bile piştikten sonra tane tane kalır. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengede tutulmasını sağlayan bu pirinç, karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir. İçeriğindeki magnezyum ve demir mineralleri kalp sağlığının korunmasını sağlar. 

BASİMATİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ:

MALZEMELER

2 su bardağı basmati pirinç
4 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI

Öncelikle basmati pirincini iyice yıkayıp suyunu süzün.

Ardından bir tencere tereyağını eritip süzdüğünüz pirinçleri ekleyerek kavurun.

Kavurma işlemi bittikten sonra tuz ve suyu ekleyip, kapağını kapatın.

Pişen basmati pilavını 15 dakika dinlendikten sonra sunuma hazırlayabilirsiniz.

Tenceremizin içinde tereyağını eritip yıkadığımız ve süzdüğümüz pirinçleri ekleyip 10 dakika kavuruyoruz.

Kavurma işlemi bittikten sonra tuz, bulyon ve suyu ekleyip karıştırıyoruz, tencerenin kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

15 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0