Hollandaise (Hollandez) sos nasıl yapılır? Hollandaise (Hollandez) sos malzemeler

Hollandez sosuna mutfağımızda sıklıkla rastlamasak bile, Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Sıklıkla sarı sos olarak bilinen bu sos, birçok tarifle uyum içindedir. Özellikle kahvaltılık tariflerde kullanıldığında muhteşem bir lezzet ortaya çıkar. Peki hollandez sos nasıl yapılır? İşte cevabı…

Eskiden Hollanda sosu olarak da adlandırılan Hollandaise sosu, yumurta sarısı, eritilmiş tereyağı ve limon suyunun bir emülsiyonudur. Genellikle tuz ve beyaz biber veya acı biber ile tatlandırılır. Hollandaise, Fransız mutfağındaki beş ana sostan biridir. Bunun yanı sıra ‘beyaz sos’ olarak da bilinen hollandez sosun tarihte ilk olarak buharda pişmiş kuşkonmaz için yapıldığı biliniyor. Holandez sos kahvaltı veya brunch için kullanılan, yapması 5 dakika süren Fransız mutfağına ait bir sos. MasterChef yarışmasında yarışmacıların yaptığı her tat araştırılıyor. Birçok insan MasterChef yarışmasının son bölümündeki sosları merak etti. Sizler için hollandez sosunun tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Benedict nedir? Egg Benedict nasıl yapılır? Egg Benedict malzemeleriİLİŞKİLİ HABERBenedict nedir? Egg Benedict nasıl yapılır? Egg Benedict malzemeleri

HOLLANDEZ SOS TARİFİ:

MALZEMELER

3 adet büyük boy yumurta sarısı
125 gram tereyağı
1,5 yemek kaşığı limon
2 yemek kaşığı soğuk su ya da 1 küp buz)
Yarım çay kaşığı tuz
Çeyrek çay kaşığı karabiber

Hardal nedir ve hardalın içinde ne var? Evde hardal sosu nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERHardal nedir ve hardalın içinde ne var? Evde hardal sosu nasıl yapılır?

YAPILIŞI

Yumurta sarılarını benmari usulü pişirmek için, derin bir tencerede suyu kaynatmadan ısıtın.

Tereyağını küçük bir sos tenceresinde kısık ateşte yağı yakmadan ve çok fazla köpürmesine izin vermeden eritin.

Üzerine çıkan beyaz süt köpüklerini bir kaşık yardımıyla alın.

Ardından, eritilmiş tereyağını süzgeçten geçirip ılık halde bekletin.

Dikkatlice ayrılmış yumurta sarılarını, beyaz şarap sirkesi veya limonu ve soğuk suyu cam kaseye alın.

Bir el çırpıcısı yardımıyla karıştırmaya başlayın ve yumurta sarılarını sürekli aynı yöne doğru karıştırmaya özen gösterin.

Yaklaşık 50 derecedeki sıcak suyun üzerine kaseyi oturtun ve çırpma işlemine devam edin.

2-3 dakika sonunda yumurta sarıları, krema kıvamını aldığında kaseyi mutfak tezgahı üzerine alın.

Çırpılmış yumurta sarılarını ılınması için kısa bir süre bekletip elde ettiğiniz sade yağı yavaşça akıtarak yumurta sarılarına yedirin. Aynı zamanda karıştırma işlemini ara vermeden sürdürün.

Sos tam anlamıyla ince dokulu bir krema halini aldığında ince çekikmiş deniz tuzu ve arzuya göre taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.

Son bir kez karıştırdığınız sosu farklı tariflerde servis esnasında kullanın.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0