Basma helvası evde nasıl yapılır? En pratik basma helvası tarifi

Basma helvası un, şeker ve cevizle hazırlanan bu helvanın en büyük farkı lezzetini zeytinyağı ile tamamlıyor olması. Soğuk olarak servis edilen bu helva gönüllerinizi fethedecek. En pratik basma helvasının tarifini ve basma helvasının püf noktalarını yazımızın detaylarında bulabilirsiniz.

Ülkemizde neredeyse her ilin kendine has yöresel lezzetleri vardır. Bu illerden biriside tarihi güzellikleri ile meşhur Çanakkale. Bugün ise Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden birisi olan Basmna Helvası'ın tarifi, yapılışı ve hazırlanışını sizlerle paylaşıyoruz. Helvayı sevmeyeniniz yoktur. İrmik olsun un olsun her hali çok güzeldir. Bu kez size tanıtmak istediğimiz helvamız ise Çanakkale'ye özgü basma helva tarifi. Yapımı oldukça basit olan basma helvayı mutlaka denemelisiniz. Soğuduktan sonra baklava dilimleri şeklinde kesilerek servis ediliyor. Adeta pişmaniye kıvamında damaklarda iz bırakan bu helva ister çay saatlerinde isterseniz kahve yanında muhteşem uyumu yakalıyor. 

Balıkesir’in İvrindi ilçesinde yapılan "Yağlılar helvası", uzun süre dayanması ve eşsiz lezzeti ile damaklara hitap ediyor. Helva bir günde yapılırken, bir yıla yakın sürede tüketilebiliyor.

Yağlılar kırsal mahallesinde mahalle sakinlerinin bir araya gelerek imece usulü yaptıkları yağlılar helvası uzun ve zorlu bir süreçten geçerek sofralara geliyor. Tarifi ise mahalle halkı tarafından biliniyor. Özellikle yaşlı kadınların tariflerine göre şekillenen helvanın yapımı nerdeyse bir günü buluyor.

Balıktan sonra neden tahin helvası yenir? Fırında sıcak helva tarifiİLİŞKİLİ HABERBalıktan sonra neden tahin helvası yenir? Fırında sıcak helva tarifi

BASMA HELVASI TARİFİ:

MALZEMELER

750 gram un
500 gram şeker
100 gram ceviz içi
150 mililitre zeytinyağı
1 su bardağı + 1 fincan su

YAPILIŞI

  • Zeytinyağını geniş bir tavaya koyarak kızdırın.
  • Yağ kızdığında, 1 fincan soğuk su ekleyerek kapağını kapatın ve 5-10 dakika kaynamaya bırakın.
  • Sürenin bitiminde un ilave edip kısık ateşte unun rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak, yaklaşık 30 dakika kavurun.
  • Kavurma işleminin son 10 dakikasında ceviz içini de ilave edin.
  • Ayrı bir kapta şeker ve 1 su bardağı suyu kaynatıp koyulaşmasını sağlayın.

Erzurum helvası nasıl yapılır? En kolay Erzurum helvası tarifiİLİŞKİLİ HABERErzurum helvası nasıl yapılır? En kolay Erzurum helvası tarifi

  • Koyulaşan şerbeti soğumaya bırakın.
  • Kavrulmakta olan diğer malzemelerin üzerine bu soğutulmuş şerbeti dökün.
  • Tahta kaşıkla çok seri şekilde buharının kaçmasına izin vermeden 2 dakika süreyle karıştırın. (Buharın çıkışını engellemek için, karıştırma esnasında, tencereyi kaşık açıkta kalacak biçimde bir örtüyle kapatın.)
  • Sürenin sonunda karışım bir tepsiye dökülerek, sıcak haldeyken tahta kaşık yardımıyla bastırın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuyan helvayı, baklava dilimi biçiminde keserek servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

abdullah ünal 2 yıl önce

Yağ kızdığında, 1 fincan soğuk su ekleyerek kapağını kapatın ...." kızgın yagamı bir fincan su atılacak