Balıktan sonra neden tahin helvası yenir? Fırında sıcak helva tarifi

Eski zamanlardan günümüze kadar gelen balıktan sonra tahin helvası tüketilmesinin aslında vücuda birçok faydası olduğunu biliyor musunuz? Herkesin son yıllarda merak ettiği sorulardan biri olan 'balıktan sonra neden tahin helvası yenir?' cevabını uzmanlara sorduk. Herkesi bilgilendirecek ve tüm sorulara cevap olabilecek içeriğimize mutlaka göz atın.

Çok eski yıllardan itibaren Karadeniz yöresinde meşhur olan "balıktan sonra helva yiyin ki balık öldüğünü anlasın!" sözünü duymuşsunuzdur. İster evde ister dışarıda balık yediğinizde menülerde sıcak helva mutlaka olur. Özellikle balık ve deniz restoranında fırında kızartılarak servis edilen helva, vazgeçilmez bir ikili olmuş. Günümüzde hala devam ettirilen bu balık-helva ikilisi sosyal medyada merak konusu haline geldi. Peki balık yedikten sonra neden helva servis edildiğini biliyor musunuz? Merak edilen bu soruyu mercek altına aldık. Gelin birlikte öğrenelim...

balık ve sıcak helva

balık ve sıcak helva

Omega-3 bakımından oldukça zengin olan balık, aynı zamanda yüksek oranda iyot, demir, çinko gibi mineraller içeriyor. Balık yedikten sonra oluşan hafif mide rahatsızları, halsizlik ve şişkinliğin asıl sebebi de balığın kan şekerini düşüyor olması.

Tahin helvası nedir? En kolay tahin helvası nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERTahin helvası nedir? En kolay tahin helvası nasıl yapılır?

tahin helvası tarifi

tahin helvası tarifi

Bu kan şekerini önlemek için ise balığın bayat olmasına karşılık sütlü tatlıların yenilmesini önerilmediğinden, en ideal tatlının tahin helvası olduğu söyleniyor. Hem sağlıklı hem de şekerini dengeleyen tahin helvası, balıktan sonra vücutta oluşabilecek ağır metalleri sıfırlayarak, vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesi normalleştiriyor.

Denizdeki kirlilikten ötürü yediğimiz balıklarda ağır metaller bulunabiliyor. Ağır metallerin vücudumuza girmesi ise son derece tehlikeli ve zehirleme ihtimali çok yüksek. Bu aşamada devreye giren tahin, balıkta biriken ağır metalleri ortadan kaldırıyor.

Balık sonrası yenilen tahin tam bir sağlık neferi olarak hareket eder çünkü vücuttaki fosfor oranını düzenler ve mide asidini dengeye sokar.

İşte bu kadar!

Bunu öğrendiğimize göre, nefis mi nefis sıcacık bir helva yemeğe ne dersiniz?

FIRINDA HELVA TARİFİ:

MALZEMELER

300 gram tahin helvası
1 yemek kaşığı limon suyu
1,5 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sütü

Fırında sıcak helva

Fırında sıcak helva

YAPILIŞI

Helvaları küp şeklinde doğrayın ve toprak kaselerin içerisine yerleştirin. 

Ardından oda sıcaklığında olan sütü, limonu ve tereyağını karıştırarak kaselerin içerisine eşit bir şekilde yerleştirin.

190 derece fırında üzeri kızana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 21

Temel 1 yıl önce

Soylu tatlı önerilmiyor tarifte süt var:) Ayrıca sütlü olmayan tek tatlı tahin helvası mı?

Toplam 1 beğeni

vatandaş 1 yıl önce

Tabi ki de balık öldüğünü anlasın diye arkasından helva yeniyor

Toplam 1 beğeni

antikor 1 yıl önce

tahin helvanin icinde susam ezmesi oldugundan dolayi cinko degeri yüksektir.. cinko nun insana cok faydasi vardir.. antibiyotik etkisi var, güclü yapar, protein ve vitaminlerin degerlendirilmesinde faydasi var.. civa ile birlesince onu yok erdermi bilmiyorum.. kimya analizi yapmak lazim..

Toplam 2 beğeni

bekir 1 yıl önce

balıklar ölüya onun için helva veriyorlar sanıyordum bende

Toplam 3 beğeni

eczacı 2 yıl önce

nasıl oluyorda tahin ağır metalleri yok ediyor. o zaman ağır metal zehirlenmesi diye bir şey kalmazdı. bu tür yanlış bilgiler insanlar arasında yanlış anlaşılabilir. mutlaka faydası vardır. lakin balığıda tahinide kararında tüketmek gerekir.

Toplam 5 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun