Akçaağaç şurubu nedir? Akçaağaç şurubu mutfakta nasıl kullanılır?

Ülkemizde çınar pekmezi olarak da bilinen akçaağaç şurubu son günlerde en çok araştırılan besin oldu. Görünüşü bala benzeyen ancak daha sıvı olan akçaağaç şurubu, faydasıyla her damlada şifa taşır ve yapımı da oldukça zahmetlidir. Bir kez tadına bakanların çok sevdiği akçaağaç şurubu nedir ve akçaağaç şurubu nasıl kullanılır? Sorularının yanıtı haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

Akçaağaç şurubu, akçaağaçtan elde edilen tatlı bir şurup. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yoğun olarak waffle ve pankek ile beraber tüketilir. Şurubun içinde yoğun olarak sükroz bulunur. Kuzey Amerika’da yaşayan yerliler tarafından bulunan akçaağaç şurubu bir diğer adı ile Maple şurubu ilk kez 19. yüzyılda yerliler dışında başka insanlar tarafından da tadılmaya başlandı. Amerika'da yaşayan yerliler tarafından bulunan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan bu şifalı ürün, ülkemizde Marmara, Ege, Trakya ve Karadeniz bölgelerinde bulunmaktadır. Dünyada bu şurubun yüzde 80'i Kanada tarafından yapılmaktadır. Akçaağaç yaprakları mevsimlere göre farklı renklere bürünür. Muhteşem görünüme sahip olan ağacın çiçekleri nedeniyle park ve bahçelerde süsleme olarak kullanılır. Akçaağacın gövdesinde sadece şubat, mart ve nisan aylarında oluşan öz sularının işlenmesi sonucu elde edilen bir şifalı içecektir.

En kolay yoğurtlu pancake nasıl yapılır? Yoğurtlu pancake püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay yoğurtlu pancake nasıl yapılır? Yoğurtlu pancake püf noktaları

PEKİ AKÇAAĞAÇ ŞURUBU NASIL ELDE EDİLİR?

Akçaağaç şurubu yılın 3 ayı ağacın gövdesine açılan musluk yardımı ile özsularının toplanılması sonucu elde edilir. Ağacın gövdesindeki musluklardan kovalara biriken akçaağaç öz suları pompalama sistemi ile ana tanklara gönderilir. Ana tanklardan işleme merkezlerine gönderilen öz sular kaynatılarak kıvamlaştırılır. Türkiye’de pekmezin yapılışı ile benzer özellik gösteren şurup, Kanada’nın geleneksel şifalı lezzetlerinden biridir. Akçaağaç şurubu tadı karamelin aromalı haline benzemektedir. Her bir ağaçtan elde edilen kovaların tek tek toplanması, başında beklenmesi emek isteyen bir çalışmadır.

Akçaağaç şurubunun faydaları nelerdir? Akçaağaç şurubu nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERAkçaağaç şurubunun faydaları nelerdir? Akçaağaç şurubu nasıl tüketilir?

 AKÇAAĞAÇ ŞURUBU NASIL KULLANILIR?

Ağaç gövdelerinden elde edilen akçaağaç şurubu kaynatılıp koyulaştırıldıktan sonra kullanılabilir hale gelmektedir.

  • - Hamur işi tatlılarda,
  • - Meyve salatalarında,
  • - Dondurmalarda,
  • - Yemeklerde,
  • - Tost, waffle, krep yapımında,
  • - Çay ve kahvede tatlandırıcı olarak da kullanılabilir.


Akçaağaç şurubu ile yapılan tatlılar sağlıklı bir alternatif olarak ön plana çıkmaktadır.

 AKÇAAĞAÇ ŞURUBU NEREDE VE NE KADARA SATILIR?

Markasına göre farklılık gösteren akçaağaç şurubunun 1 litre fiyatı 160 lira ile 350 lira arasında değişmektedir. Özellikle organik ürün satan mağazalarda yaygın olarak satışa sunulan şurup hemen hemen tüm büyük marketlerde bulunabilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0