Rokfor peyniri nedir ve nasıl tüketilir? Rokfor peynirinin kullanım alanları neler?

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde geleneksel üretim şeklinde üretilen yeni bir peynir daha eklendi. Fransa’dan dünyaya yayılan küflü peynir olarak adlandırılan Rokfor hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtlıyoruz. Rokfor peyniri nedir ve nasıl tüketilir? Rokfor peynirinin kullanım alanları neler? sorunun yanıtı yazımızda.

Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Fransızlara özgü ve oldukça pahalı bir peynir türü olan rokfor, yumuşacık yapısı ve ağızda eriyen lezzeti ile tüm dünyada meşhurdur. Fransa’da kralların peyniri olarak bilinen rokfor peyniri diğer peynirlere göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir Koyun sütünden üretilen rokfor peyniri veya diğer adı ile danablu peyniri, mayalanmasının ardından bir süre mağaralarda bekletilerek rokfor küfü ile asıl aromasına kavuşan peynir çeşididir. Büyük tekerlek şeklinde üretilen rokfor peyniri, çapraz biçimlerde kesilerek satışa sunulmaktadır. Rokfor peyniri, yapı olarak küflü iç damarlara sahip bir süt ürünüdür. Küflü kısımları mavi renkli olan rokfor peyniri, sofralarınıza eşsiz aroma ve renk katabilirsiniz. 

Kolot peyniri nedir? Kolot peyniri nasıl yapılır? Kolot peyniri yemeklerde nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABERKolot peyniri nedir? Kolot peyniri nasıl yapılır? Kolot peyniri yemeklerde nasıl kullanılır?

Burrata nedir ve Burrata peyniri nasıl yapılır? En kolay Burrata yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERBurrata nedir ve Burrata peyniri nasıl yapılır? En kolay Burrata yapmanın püf noktaları

PEKİ ROKFOR PEYNİRİ NASIL YAPILIYOR?

  • - Rokfor peyniri için hazırlanan rokfor küfü için buğday unu, çavdar unu, sirke ve maya karıştırılarak yoğrulur, hamur haline getirilir ve pişirilir.
  • - Hazırlanan ekmekler Rokfor mağaralarına benzer 12 derece sıcaklık ve 85 derecelik rutubetli ortamda 1,5 ay küflenmesi için bırakılır.
  • - Küflenen ekmekler kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Rokfor küfü bu şekilde elde edilir.
  • - Koyun sütü 28 dereceye kadar ısıtılır ve fabrika peynir mayası ile mayalanarak pıhtılaşmaya bırakılır.

  • - Pıhtılaşan peynir kısmı rokfor kalıplarına alınarak yoğrulur üzerine rokfor küfü dökülür.
  • - Rokfor kalıplara günde 3 kez alt üst edilerek 6 gün boyunca çevrilir. Daha sonra peynirler çimento sıvalı zemin üzerine 12 derece sıcaklıkta günde 2-3 kez alt üst edilerek çevrilir ve suları çekilinceye kadar burada bekletilir.
  • - 90 derece rutubet ve 8 derece sıcaklığa sahip olan mahzenlerde küflenme işlemleri tamamlanıncaya kadar bekletilir. Evde rokfor peyniri yapımı zor bir işlemdir.

Tulum peyniri nedir ve tulum peyniri nasıl yapılır? Evde tulum peyniri yapımıİLİŞKİLİ HABERTulum peyniri nedir ve tulum peyniri nasıl yapılır? Evde tulum peyniri yapımı

ROKFOR PEYNİRİ NASIL TÜKETİLİR?

Tereyağı kıvamına yakın olan rokfor peynirini kahvaltılarda belirli oranlarda tüketebilirsiniz. Ağzınıza bir parça rokfor peyniri aldığınızda bıraktığı enfes aroması ve keskin tadı ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakacaktır.

Mevsim yeşillikleri ile hazırladığınız salatalara rokfor peyniri ekleyebileceğiniz gibi hazırlanan kanepelere lezzet verici bir unsur olarak ekleyebilirsiniz. Kremalı makarna soslarına da çok yakışan bu peynir, kurutulmuş domates ile hazırlanan soslara da eklenebilmektedir.

Rokfor peynirini tavuk yemeklerine, bonfile tarzı parça etlerin üzerine sos olarak ekleyebileceğiniz gibi pizzalarınızı lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz.

ROKFOR PEYNİRİNİN FAYDALARI

Rokfor peyniri, eşsiz aroması ve benzersiz lezzetinin yanı sıra içeriğinde barındırdığı mineraller ve vitaminler ile insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır. İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum barındırması sebebiyle kemik gelişimi ve kemik sağlığı için büyük faydalar barındırmaktadır.

Çocuklarda sağlıklı bir iskelet yapısı oluşmasını desteklerken ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesi gibi hastalıkların riskini en aza indirmektedir. Rokfor peyniri içeriğinde bulunan küf sayesinde doğal bir antioksidan kaynağıdır. Bu sebeple bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı vücudunuzun direncini arttırmaktadır. Yüksek oranda protein içeren rokfor peyniri, uzun süre tokluk hissi sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesinde etkin rol oynar.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0