Kahramanmaraş çullama tatlısı nasıl yapılır? Çullama tatlısının yapılışı

Çullama Kahramanmaraş mutfağına ait bir şerbetli tatlı ve yörede “bastık” olarak anılan pestille yapılıyor. Çullama için pestil parçaları bir tür hamurla kaplanıp yağda kızartıldıktan sonra şerbete bulanarak servis ediliyor. Bu ilginç ve bir o kadar lezzetli tatlıyı siz de evinizde denemek isterseniz çullama tarifimiz aşağıda.

Kahramanmaraş’ta geçmişten günümüze gelen çullama tatlısı ev hanımları tarafından hazırlanıp sofralardaki yerini almaya başladı. Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Beyliği döneminden kaldığı tahmin edilen kente özgü tatlı, ev hanımı Yasemin Kırıcı tarafından hazırlanarak yeniden yaşatılıyor. Bastığı yumurta ve una bulandırdıktan sonra yağda kızartan Yasemin Kırıcı, içine ceviz veya fıstık bırakarak tatlandırdıktan sonra çullama tatlısını hazırlamış oluyor. Çullama tatlısını ninelerinden öğrendiğini ve gelecek nesillere aktarmak istediğini söyleyen Kırıcı, geçmişin lezzetlerini hazırlamaktan mutlu olduğunu dile getirdi. 

Çullamanın Kahramanmaraş’ın eski ve lezzetli bir tatlısı olduğunu söyleyen Kırıcı, "Kahramanmaraş beylik bir şehir olduğu için tatlının da tarihinin çok eski olduğu söyleniyor. Bu tatlımız yıllardır artık sofralardaki yerini almaz olmuştu ama yeni nesil çok beğenmeye başladı. Benim amacım unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri ortaya çıkartmaktır. Çullamanın Kahramanmaraş’ta herhangi bir yerde satışı mümkün değil ve evlerde yapılan bir tatlı türüdür. Kahramanmaraş’ta lezzetlerin birçoğu hep evlerde saklı kalmış durumda" diye konuştu.

ÇULLAMA TARİFİ:

MALZEMELER

2 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3-4 yaprak pestil

Kızartmak için;

Sıvı yağ

Şerbeti için;

2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1-2 damla limon suyu

YAPILIŞI

Yumurta, tuz, yoğurt ve kabarma tozunu bir kasede kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpın.

Diğer yanda su, şeker ve limon suyuyla tatlının şerbetini hazırlayın.

Ardından şerbeti ılınması için kenara alın.

Sıvı yağı tavada kızdırın.

Pestil parçalarını yumurtalı hamura batırıp ardından yağda kızartın.

Yağdan alıp bir tabağa aktardığınız ılık tatlıların üzerine şerbeti gezdirin.

Üzerine dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı serpiştirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0