Anne usulü sütlaç nasıl yapılır? Tam kıvamında ve en kolay sütlaç tarifi

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından birisi olan fırında sütlaç, hafif olduğu kadar yapımı da kolay bir lezzettir. Özellikle evde yenilen yemeklerin ardından sütlaç ile damakta güzel bir tat bırakılması sağlanır. Tülin Dilmen’den katkısız doğal süt, pirinç ve şekerden sütlaç tarifi…

Sütlü tatlılar denildiğinde ilk akla gelen, hafif ve doyurucu tarifiyle geleneksel nişastalı sütlaçtır. Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Malzemeler hazırsa, gerçek sütlaç nasıl yapılır, bir kase sütlaç kaç kalori sorularının cevabı için tarife başlayalım. Evde sütlaç yapmak isteyen tatlı tutkunlarının püf noktalarını dikkate alması gerekiyor. Peki, sütlaç nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, hangi aşamalara dikkat etmek gerekir?

  • Sütlaç yaparken pirinci önce su, sonra sütle pişirmelisiniz. Sütü eklemeden önce pirinçlerin suyu iyice çektiğine de emin olmalısınız.
     
  • Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sütün soğuk olması. Sütlacın kıvamının iyi olması için soğuk sütten şaşmayın.
     
  • Sütlacın kıvamını artırmak için içine pirinç unu eklenir. Bu eklemeyi yapmadan önce pirinç ununu suda ezin. Sulandırılmış pirinç ununu ılıştırmadan tencereye eklemeyin.
     
  • Sıcak ve soğuk sıvıların aniden bir araya gelmesi tatlınızın kıvamına zarar verebilir.
     

ANNE USULÜ SÜTLAÇ TARİFİ:

MALZEMELER

1 litre süt
1 su bardağı soğuk su
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
 2 çay bardağı pirinç

YAPILIŞI

Pirinçleri yıkayıp derin bir tencereye koyun ve üzerine 1 su bardağı soğuk suyu ekleyip kaynamaya bırakın.

Pirinç ve su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pirinçler yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırın.

 Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca üzerine sütü ilave edin ve harlı ateşte kaynamaya bırakın. Dibi tutmaması için ara sıra karıştırın.

 Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
sütlaç

sütlaç

20 dakika sonunda tencereye şekeri  ve vanilini ilave edin ve 5 dakika kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.

Sütlacı kaplara paylaştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Oda sıcaklığına gelen sütlaçları soğutmak için buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra üzerine toz tarçın ile servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

faruk 8 ay önce

1 bardak şeker az geldi..