Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yanıtladı: Mantı mı makarna mı?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü köşe yazısında okurlarından gelen "mantı mı yoksa makarna mı" sorusunu yanıtladı.

Yıllardır hangisinin daha yararlı olduğu konusunda ortak bir fikre varılmayan makarna ve mantı konularına değinen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu mantıyı makarnaya tercih etmek gerektiğini belirtti. Müftüoğlu yazısında yemeklerin nasıl pişirilmesi gerektiği yönündeki tavsiyelerini de okurlarına iletti.

İşte Osman Müftüoğlu'nun yanıtı:

Soruyu daha önce de yanıtladım ama tekrarda fayda var: İkisinin de kendine has lezzeti, besleyici yönleri var. Eğer İtalyan mutfağına tutkun biriyseniz makarnayı, Anadolu mutfağını tercih ediyorsanız mantıyı tercih edin. Makarnayı tercih ettiğinizdeyse onu az pişirmenizi, mümkünse yoğurt veya kıymayla tüketmenizi tavsiye ederim. Zira az pişmiş ve proteinle evlendirilmiş makarnanın lezzeti daha fazla, zararı daha azdır. Az pişmiş makarnanın “kan şekerini aniden yükseltip insülin patlamalarına yol açma” ihtimali azalır. "

"Mantıya gelince... Mantı bir hamur işi mucizesidir. İçine yerleştirilen kıyma ve üzerine eklenen yoğurt mükemmel bir “karbonhidrat-protein evliliği” örneğidir. Lezzet de besleyicilik de zarar verme ihtimalini azaltma mantığı da 10 numaradır. Kısacası mantıda sadece lezzet değil, mantık da var. Dolayısıyla mantıyı makarnaya tercih etmek lazım."

KIYMALI MAKARNA TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram makarna
300 gram yağsız dana kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
3 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
50 gram tereyağı veya sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber

YAPILIŞI

Makarnaları içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve yarım kaşık tuz katılmış kaynar suya atın. Biraz karıştırdıktan sonra 13-15 dakika haşlayın. Süzgeçten geçirin. Üzerine 1 bardak soğuk su dökün, o da süzüldükten sonra içinde 1 çorba kaşığı sıvı yağ bulunan servis tabağına alıp karıştırın.

Kuru soğanı ince ince doğrayın. Salça ile birlikte tereyağı veya sıvı yağda kavurun. Üzerine kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış küp doğranmış domatesi de koyarak kavurmaya devam edin ve son olarak kıymayı ekleyin. Yeterince tuz, karabiber ve kırmızı pul biber de ilave edin. İyice kavurup indirmeye yakın halka halka doğranmış, çekirdekleri çıkarılmış biberleri de ilave edin.

Karışımı servis tabağındaki makarnanın üzerine yayın. 

MANTI TARİFİ:

MALZEMELER

İç harcı için;

1 kilogram kıyma
2 adet soğan
Tuz
Pul biber
Karabiber
Nane

Hamuru için;

9-10 bardak un
3-4 bardak ılık su
Tuz

YAPILIŞI

Un, su ve tuzu yoğurup çok sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için bekletin.

Soğanları rendeleyip suyunu iyice sıkın. Baharatlarla beraber kıymayı iyice yoğurun.

Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayırın.

Tezgahı unlayıp her bezeyi oklava ile açın.

Açtığınız hamurunuzu istediğiniz büyüklükte kare şeklinde kesin.

Her kareye de kıymalı harcı yerleştirip uçlarını birbirine yapıştırarak kapatın.

Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin.

Ara ara kontrol edin fazla yumuşamamasına özen gösterin.

Yoğurdu biraz suyla seyreltin. Dilerseniz yoğurdun içine ezilmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Tereyağını da tavada eritin. Üzerine salça ekleyip kavurun.

Az miktar su ile açın ve kaynatın.

Mantıyı süzüp üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu dökün.

Sıcak servis yapın.

OTURMAK NASIL HASTA EDİYOR?

Siz oturma eylemini başlattıktan en geç 20-25 dakika sonra kalça kaslarınızda “insülin direnç” hali başlıyor. Bu tatsız gelişme ise kanda insülin artışına, şeker-yağ ayarının altüst oluşuna, kilo almaya, damar yaşlanmasına sebep oluyor. İşte bu nedenle bu sayfada size sık sık “Oturmak bedene yapılan en büyük ihanettir!” uyarısı yapılıyor.

Netice şudur: Çok gerekli değilse, oturarak geçirdiğimiz süre 20-30 dakikadan uzun sürmesin. Ara verip hiç olmazsa 3-5 dakikalık kısa bir yürüyüş yapmayı lütfen ihmal etmeyin.

Kuzey Yıldızı ilk Aşk'ın Sefer'i Toygan Avanoğlu kızı Derin'i ilk kez paylaştı!

İLİŞKİLİ HABER

Kuzey Yıldızı ilk Aşk'ın Sefer'i Toygan Avanoğlu kızı Derin'i ilk kez paylaştı!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0