Soğuk baklava nasıl yapılıyor? Soğuk baklava nedir? Soğuk baklavanın püf noktası...

Türk mutfaklarına sonradan kazandırılan soğuk baklava, hayatımıza girdiğinden beri lezzet avcıların odağı oldu. Bazıları klasik baklavalardan giderken bazı taraf ise baklavanın soğuk olanına bayıldı. Bizde soğuk baklavayı tercih etmeyenleri bile bağımlısı haline getirecek bir tarifle geldik. Üstelik atlı ustası Dinçer Acar, soğuk baklavanın yapımındaki ipucunu verdi. Peki soğuk baklava nasıl yapılır?

Birçok çeşidi olan baklavanın tadına doyum olmaz türlerinden biri de soğuk baklava oldu. Türk tatlıları arasında en bilineni olan baklava artık soğuk da tüketiliyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce Türk mutfağına giren soğuk baklava, daha hafif olduğu için de tercih ediliyor. Soğuk baklavanın müthiş bir lezzet olduğunu anlatan usta Dinçer Acar, müşterilerin bu baklavaya yoğun rağbet gösterdiğini söyledi. 30 yıldan fazla zamandır gıda işiyle uğraştıklarını ifade eden Acar, "Çok yeni lezzetler bulduk. Ama soğuk baklava kısa zamanda sevildi. Diğer ürünlerin önüne geçti" dedi. Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır. Normal baklavada hamur 15-20 kat iken soğuk baklavada daha düşük sayıda kullanılıyor" diye konuştu.

En kolay pekmezli baklava nasıl yapılır? Pekmezli baklavanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay pekmezli baklava nasıl yapılır? Pekmezli baklavanın püf noktaları

Soğuk baklavanın da normal baklava gibi tepsiye dizildikten sonra yaklaşık 180 derecede pişirildiğini dile getiren Dinçer Acar, pişme süresinin yarım saat olduğunu söyledi. Piştikten sonra sütlü şerbet gezdirilen baklavanın dinlenmesi gerektiğini anlatan Acar, farklı şekillerde süsleyerek tatlıyı lezzetlendirdiklerini kaydetti. Hamuru çikolatayla birlikte de yoğurabildiklerini söyleyen Acar, şöyle konuştu:

  • "Üstünü pudra şekeri, çikolata ve fıstık ile süslüyoruz. Yaklaşık 2 saat dinlendirdikten sonra müşterilerimize sunuyoruz. Müthiş rağbet var. Çikolata sevenler çikolatalısını tercih ediyor. Onun hamurunu çikolatayla yoğuruyoruz. Fıstık ve ceviz yerine çikolata kullanıyoruz."

SOĞUK BAKLAVA TARİFİ:

MALZEMELER

Yarım kilo baklavalık yufka
 4 yemek kaşığı çekilmiş fıstık
180 gram tereyağı

Şerbeti için;

3 su bardağı süt
3 su bardağı toz şeker

YAPILIŞI

Tepsiyi tereyağı ile yağlayın.

Yarım kilo olan baklava yufkasını ikiye bölün ve baklava yufkalarının ilk kısmını tepsinin altına koyun, üstlerine diri fıstıkları dökün.

Geri kalan baklava yufkalarını da tepsiye koyun.

Baklavanın üzerine erittiğiniz tereyağını  eşit bir şekilde dağıtın.

Daha sonra baklavayı dilimler halinde kesin ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 

Sütü ocağın üzerine alın ve şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye kadar sütü kaynatın.

Baklava tamamen pişince fırından çıkarın ve hazırladığınız sütlü şerbeti üzerine dökün.

Baklava şerbeti çekince üzerine çikolata rendeleyin ve dolapta iki saat bekletip servis edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0