Köpük nedir ve nasıl yapılır? Yemeklerin üzerine koyulan köpüğün evde yapımı

Masterchef yarışmasından sonra gündeme gelen köpük terimi gün geçtikçe daha da popüler olmaya başladı. Sofralarınızı muhteşem bir şekilde görsel şölene çevirecek köpüğü evde sizler de mutlaka yapmalısınız. Çocuklar bile görünce çok seveceği köpük tarifi bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

Köpük kullanmanın temel amacı, hazırladığınız yemeğin içine dahil ettiğiniz bir ögenin tadını ön plana çıkarmak ya da yemeğe uygun olan ama içine dahil etmediğiniz ögeyi tabağa dahil etmektir. Köpük formunda havalandırılmış sıvılardan oluşan bu farklı yemek sosları nasıl ünlü oldu dediğimizde ise karşımıza İspanyol Şef Ferran Adria çıkıyor. Dünyanın en iyi şefleri arasında gösterilen, özellikle moleküler gastronomi alanında dünyaca tanınan Ferran Adria, lesitin isimli bir maddeden destek alarak hazırladığı köpüklerle mutfak dünyasına bambaşka bir soluk getiriyor ve o günden bugüne köpük, özellikle "fine dining" restoranlarda kullanılmaya devam ediyor. Profesyonel mutfaklarda özel araçlar, nitrojen, agar agar gibi malzemelerle hazırlanan, bu sayede formu daha yoğun bir hal alan köpükleri evde, herkesin kolayca ulaşabileceği malzemelerle de hazırlamak mümkündür. Peki evde köpük nasıl yapılır?

KÖPÜK TARİFİ:

MALZEMELER

Fesleğen, roka, havuç, limon ya da yemeğinize uyumlu başka bir sebze-meyve
Yumurta akı ve asitte pişmesini sağlayacak miktarda taze sıkılmış limon suyu
Maden suyu

YAPILIŞI

Yumurtanın sarısı ve beyazını ayırıp beyazını bir mikser yardımıyla köpürtmeye başlayın.

Bulut kıvamına gelene dek köpürtün. Ardından eğer koyu yeşil yapraklı sebzeleri kullanıyorsanız blenderdan geçirin, eğer havuç, limon gibi sert kabuklu sebze ve meyveleri kullanacaksanız soyup temizledikten sonra güzelce suyunu sıkın.

Limon köpüğü yapmıyorsanız yumurta akının asitte pişşmesini sağlamak adına blend ettiğiniz yeşilliklerin üzerine yarım limonun suyunu da sıkın.

Ardından sebzeli karışımın içine yarım şişe kadar maden suyunu da ilave edip tekrar blenderdan geçirin.

Hazırladığınız sebzeli karışımı azar azar bulut kıvamındaki yumurta akının üzerine ilave ederken bir yandan da el mikseriyle dikkatli bir şekilde karıştırmaya devam edin.

Köpüğün sönmemesi için sebzeli karışımı yavaş ilave etmeye dikkat edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0