İstiridye nedir ve istiridye nasıl temizlenir? İstiridye nasıl yenir ve faydaları nelerdir?

Japonya'nın en iyi sokak lezzetlerinden olarak gösterilen istiridye günümüzde çok meşhur. Düşkünleri yediklerinin adetini bile saymazken bir yandan da evde nasıl yenir konusunda da merak saldılar. Midyelere göre daha dolgun ve etli olan istiridyelerin adet fiyatı 11.50 dolardan satılıyor. Peki İstiridye nedir ve istiridye nasıl temizlenir? İstiridye nasıl yenir ve faydaları nelerdir? İşte sorunun yanıtı:

İstiridye, yumuşakçalar şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından, ılıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvan. Zemine yapışan kabuk çukur ve büyük, üstte kalan kabuk ise düz ve daha küçüktür. İstiridyenin kabukları, derisinin salgısıdır. Kabuğun üst yüzeyi sert ve pürüzlüdür. Normal şartlarda 50 yıl yaşamayı başarabilen istiridyeler, denizdeki diğer canlılara ve avlanmaya maruz kalmaları sonucunda kısa sürede hayata veda eder. Ancak sofralara kattıkları lezzetle, popülerliklerini arttıran bir unsur olarak akıllarda kalır. İstiridye fiyatı restoranlarda ve marketlerde 15 TL civarından başlar. Yemeklere dahil edildiğinde ise biraz daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Avrupa ülkelerinde sıklıkla yetiştirilen istiridye, deniz içinde yaşadığı zamanlarda her canlı gibi beslenmeye ihtiyaç duyar ve kabuklarını açarak sudaki planktonları bünyesine ekler. Tükenmesi neredeyse imkansız olan istiridye, sıcak denizlerin derinliklerinde rahatlıkla bulunabilir durumdadır.

İSTİRİDYE NASIL TEMİZLENİR VE İSTİRİDYE NASIL YENİR?

İstiridyeyi kabuğun büyük tarafı aşağı gelecek şekilde kesme tahtasına yerleştirdikten sonra üstüne hafifçe bastırarak ucuna biraz kalın bir bıçak sokma yöntemiyle açabilirsiniz. ‘İstiridye nasıl açılır?’ diye merak ediyorsanız bu taktiği deneyerek rahatlıkla etli kısmına ulaşabilirsiniz.

Midye nasıl temizlenir, midye nasıl pişirilir? Evde midye dolması tarifiİLİŞKİLİ HABERMidye nasıl temizlenir, midye nasıl pişirilir? Evde midye dolması tarifi

  • Üst kabuğu açtıktan sonra içindeki etli bölümünü üstüne limon sıkarak midye gibi yiyebilirsiniz.
  • Farklı tatlar arıyorsanız pişmiş konserve ya da tütsülenmiş istiridye çeşitlerini deneyebilirsiniz.
  • Daha enteresan gurme yemekler yaratmak istiyorsanız soya sosu, sarımsak, sirke, wasabi, zencefil gibi eklemeleri zevkinize göre yapabilirsiniz.
  • Çiğ şekilde ve limon sıkarak yediğinizde muhteşem oluyor.

İSTİRİDYE VE MİDYE ARASINDAKİ FARK;

İstiridyeleri çiğ olarak da tüketebilirsiniz fakat midyeleri yemeden önce mutlaka pişirmeniz gerekir. Midyeler akarsu, okyanus gibi alanlarda yaşarken istiridyelere denizlerin derinliklerinde her an rastlayabilirsiniz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0