Domatesle yapılan yemek tarifleri neler? En kolay domatesle yapılan tarifler

Ülkemizde domates tüketimi oldukça fazla olan bir besin. Kan basıncını düşürmesinin yanı sıra midenin rahatlamasını ve sindirimin düzenlenmesini sağlayan domatesle yapılan birbirinden farklı yemek bulunuyor. Tam kıvamında mis gibi kokan ve doyurucu domatesli yemek tarifleri bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

Domates, Patlıcangiller familyasından bir bitki türüdür. Her ne kadar sebze olarak bilinse de esasen meyve kategorisine girmektedir. Kırmızı rengini aldığı likopen maddesi sağlık için adeta bir mucize değerindendir. ABD'de 1893 yılında sebze sınıfına alınmış olsa da aslen meyve olarak kabul edilir. Domatesin keşfi Amerika'nın keşfinden sonrasına kadar dayanmaktadır. Bu dönemde ülkeler domatesi altın elma, aşk elması gibi farklı isimlerle tanıdı. 1902'lü yıllara kadar domatesin zehirli olduğunu düşünerek çok sayıda kişi yemeyi reddetmiştir.

Düşünülenin aksine domates zehirli değil çok faydalı bir meyvedir. Yüzlerce türü olduğu bilinen bu meyvenin; kırmızı, mor, kahverengi, sarı ve yeşil olmak üzere birçok rengi bulunan domatesten birbirinden farklı lezzetler de sofraya gelir. Pişirmeden dalından koparıldığı gibi tüketmek en sağlıklısıdır ama domatesle birçok gıda yapılabilir. Peki, domatesle ne yemek yapılır? Ana yemekten salataya, hamur işinden et yemeklerine en lezzetli domatesli tarifler burada. Sayfamızdan pratik domatesli tariflere ulaşabilirsiniz. 

DOMATES REÇELİ TARİFİ:

MALZEMELER

1 kg İtalyan domates
1 yemek kaşığı sönmemiş toz kireç
1 su bardağı su
1 kg toz şeker
5 karanfil
1 limonun suyu

YAPILIŞI

Domatesleri yıkayın ve üzerindeki yeşil sapları çıkarmadan, kireç ilave ettiğiniz suda bir gece bekletin.

Ertesi gün domatesleri çok iyi yıkayın ve bu aşamada üzerindeki yeşil sapları çıkartın. Bir tencereye su ve şekeri koyarak 20 dakika ağır ateşte kaynatın. Karışım koyulaşmaya başlayınca karanfilleri ve domatesleri ilave edin.

Ağır ateşte 20 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynatın ve tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın.

Reçel kapağı kapalı olarak iyice soğuduktan sonra kavanozlara alıp serin bir yerde bekletin. Üzerini kabuğu soyulmuş tuzsuz bademle süsleyerek servis yapın.

DOMATES SALÇASI TARİFİ:

Salça ana yemeklerin vazgeçilmezi ve yemeğe lezzet veren enfes bir malzemedir. Şimdilerde hazır alınan salçalar sağlıksız ortamlarda yapıldığından dolayı vücuda yarardan çok zarar verir. Bu yüzden kendi salçanızı evde kolayca yapabilirsiniz. Ancak salça yaparken dikkat edilmesi gerekenler  püf noktalar vardır. Bugünkü yazımızda hem biber hem de domates salçasının yapımı, püf noktalarını ele aldık. Öğrenmek için tıklayın...

En kolay domates salçası nasıl yapılır? Köy usulü salça yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay domates salçası nasıl yapılır? Köy usulü salça yapmanın püf noktaları

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ:

MALZEMELER

2 su bardağı baldo pirinç
1.5-2 su bardağı su
3 orta boy rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Pirinci ayıklayın ve nişastası gidene kadar bol suyla yıkayın. Bir kaba alın ve üzerine ılık su ekleyip 10 dakika bekletin.

Tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Tereyağı ve ayçiçeği yağını tencereye alıp ısıtın.
Rendelediğiniz domatesi ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Pirinci ekleyip tane tane olana kadar kavurun.

1.5 su bardağı su ve tuz ilave edip kaynamaya bırakın.

Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekip pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

Ocaktan alıp pilavın üzerine kağıt havlu ve tekrar tencerenin kapağını kapatın.

5-10 dakika bu şekilde dinlendirin. Servis yapmadan önce tahta kaşıkla yavaş hareketlerle pilavı karıştırın. Sıcak servis yapın.

DOMATES ÇORBASI TARİFİ:

Dumanı üzerinde mis gibi kokan enfes bir domates çorbasına kış aylarında hiç kimse hayır diyemez. Üzerine kaşar peyniri ve kurutulmuş ekmeklerle beraber servis edebileceğiniz domates çorbasının ev yapımı ve kolay olan tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Mutfakta hamaratlığını göstermek için ideal bir tarif olacak domates çorbasının kolay yapımı bugünkü tarifimizde. Çorbanın tarifi için tıklayın...

En kolay domates çorbası nasıl yapılır? Evde domates çorbası yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay domates çorbası nasıl yapılır? Evde domates çorbası yapmanın püf noktaları

DOMATESLİ YUMURTA TARİFİ:

MALZEMELER

6 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kırmızı soğan
2 kırmızıbiber
1 diş sarımsak
Karabiber
Tuz
3~4 yaprak taze kişniş
400 gr kiraz domates
1 kesme şeker

YAPILIŞI

Domatesin lezzet kattığı pratik tariflerle siz de en güzel zamanı yakalayın! Yağı tavada ısıtıp yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.

İnce doğranmış biberi, sarımsağı, kişnişi ekleyip 5 dakika kavurun. Domates, tuz ve şekeri ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirin.

Sosu aralayarak yumurtaları boşluklara kırın ve kısık ateşte pişirin. Kişniş yaprağı ve karabiber serpiştirip sıcak servis yapın.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

hulya738 gmail.com 1 yıl önce

Güzel

Mehmet Kandemir 1 yıl önce

İtalyan domates ne yav...