Salata sosu nasıl yapılır? En kolay salata sosu tarifi

İster diyetteyken isterseniz de normal zamanlarda salata çok doyurucu bir alternatif olabilir. Sofraları süsleyen salataları soslarla süsleyebilir ve lezzetlendirebilirsiniz. Evde salata sosu nasıl yapılır? Salataya aroma katmak için ne yapmak gerekir? İşte, salataların lezzetini arttıracak birbirinden pratik ve sağlıklı 3 salata sosu tarifi:

Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da sos dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Salata sosları ise salatanızın tadını güzelleştirmek için harika seçeneklerdir. Salatayı markette satılan katkı maddeli salata sosları ile tüketiyorsanız, bu besinden verim alamayabilirsiniz. Onlara eklemeniz gereken doğru sosları bildiğiniz sürece salatalar sağlıklı yiyeceklerdir. Peki salata sosu nasıl ve hangi salataya yapılır?

MALZEMELER

2 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı mayonez
1 bağ ince doğranmış kişniş
1 yemek kaşığı limon suyu
Bir tutam ince doğranmış dereotu
Beyaz biber
Rendelenmiş Japon turpu
Tuz

AKDENİZ SOS TARİFİ

AKDENİZ SOS TARİFİ

Tüm malzemeleri sos kıvamına gelinceye kadar çırpın.

Ardından hazırladığınız salatanın üzerine dökün.

Özellikle bol yeşillikli salataların içerisinde kullanılması önerilir.

  • HARDALLI SOS TARİFİ:

HARDALLI SOS

HARDALLI SOS

MALZEMELER

1 yemek kaşığı hardal
8 yemek kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
Limon suyu
Pul biber
Karabiber
Rendelenmiş portakal kabuğu

Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından salatanın üzerine dökün ve özdeşleşene kadar karıştırın.

  • SİRKE SOSU TARİFİ:

SİRKE SOSUI

SİRKE SOSUI

MALZEMELER

3 yemek kaşığı sirke (kırmızı ya da beyaz şarap sirkesi, elma veya balzamik)
¼ çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı Dijon hardalı (isteğe bağlı)
180 ml sızma zeytinyağı
1/8 çay kaşığı öğütülmüş taze karabiber

YAPILIŞI

Bu sos genellikle patates salatası için kullanılır. Derin bir kaba sirkeyi alıp tuzu ekleyin. Tuz iyice eriyene kadar çırpın.

Tuz sirkede yağdan daha önce eridiği için önce tuzu ekleyin. Sosunuzda hardal kullanacaksınız hazırladığınız tuz-sirke karışımına hardalı da ekleyerek karıştırın.

Hardal sosa aromatik bir tat kazandırırken yağ ve sirkenin karışarak bir arada kalmasını sağlayacaktır. Sıra hazırladığınız karışıma zeytinyağını eklemeye geldi. Karışıma yağı azar azar ilave edin.

Bulamaç haline gelen malzemeler azar azar kattığınız yağ ile birlikte seyrelerek beklenen kıvama ulaşır.

Taze çekilmiş karabiberi sosa ekleyip çırpın. Sosun tadına bakarak isteğinize göre biber ve tuz oranını artırabilirsiniz.

Hazırladığınız sosu hemen kullanabilir veya beş güne kadar serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Sakladığınız sos zeytinyağı donsa da oda ısısında eski haline dönecektir.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0