Evde Türkmen pilavı nasıl yapılır? Kolay Türkmen pilavı tarifi

Tam kıvamında bir Türkmen pilavı yapmak isteyenler için muhteşem tarifimiz var. Türkmen, Özbek ve Afgan pilavı tarzı pilavlarda tencere mutlaka kalın tabanlı ve yayvan olmalı. Kapsül tabanlı çelik tencere, döküm tencere yada döküm ağır granit tencere uygun oluyor. Evde Türkmen pilavı nasıl yapılır? İşte tarifi:

Adından anlaşılacağı üzere Türkmen mutfağına özgü bir yemek olan Türkmen pilavı, klasik pirinç pilavına benzer şekilde hazırlanır. Yapımında kuşbaşı et, soğan ve havuç kullanılır. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Türkmen Pilavı, genellikle pişirildiği yörelere göre değişik isimler verilen Türkmen pilavı aslında Orta Asya Ülkelerinde ve her ülkede de farlı isimle verilen örneğin Özbekistan da Özbek pilavı, Türkmenistan da, Türkmen pilavı Dahası da Afganistan da ise Afgan pilavı olarak bilinir. İsteğe göre etli ve etsiz yapabileceğiniz Türkmen pilavı, damaklarda iz bırakıyor. 

TÜRKMEN PİLAVI TARİFİ:

MALZEMELER

250 gram kuşbaşı et
3 adet havuç
1 adet soğan
1.5 su bardağı pirinç
Tuz
Sıvıyağ

YAPILIŞI

İlk olarak etleri tencerede veya düdüklüde kavurun. Soğan ve havuçları ince ince dilimleyin. Etlerin üzerine soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.

Birkaç dakika sonra havuçları da ekleyerek karıştırın.  Kavurma işleminin ardından 1 buçuk su bardağı su ekleyin. Etler suyunu çekene kadar pişirin.

Pirinçleri su ile yıkayın ve suyunu süzün. Mümkünse pirinçleri 20 dakika suyun içerisinde bekletin. Bu sayede nişastaları akacaktır.

Ardından pirinçleri pilav tenceresine alın ve üzerine tuz ekleyerek yayın.

Pirinçleri güzelce karıştırdıktan sonra üzerine 2 cm geçecek şekilde su ekleyin. Pirinci üst kısımdan hafifçe karıştırın ve pişmeye bırakın.

Pirinçler suyunu çektiğinde yumuşaklığını kontrol edin. Eğer dirilik kaldıysa bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.

Pilav hazır olduğunda ocağın altını kısarak 10 dakika demlenmeye bırakın.

Daha sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika daha dinlendirin.

Hazırladığınız pilavı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine etli karışımı ekleyin ve servis edin. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0