Tavşanlı leblebisi nedir ve nasıl yapılır? Tavşanlı leblebisinin lezzet sırrı

Türkiye’nin coğrafi işaretlerle patentlenerek uluslararası koruma altına alınan ve tescillenen yerel değerlerinin tanıtımına ve ulusal birliğine katkı sağlayan Değerlerin Daveti programında son bölümde Tavşanlı’nın coğrafi işaretli ürünü Tavşanlı leblebisi tanıtıldı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar. Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır. Ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılır, sonra "mafrak" denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır. Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik şekillerde satışa sunulur. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir.

Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir. Tavşanlı isminin bir rivayete göre; "Tavı şanlı" olarak nitelendirildiği, leblebinin yapımında kullanılan tavlamak yani kavurmak anlamına geldiğinden dolayı isminin bu şekilde oluştuğuna inanılmaktadır. Bundan dolayı bu ilçeye Leblebi diyarı denilmektedir. 

Leblebinin faydaları! Kavrulmuş leblebi ne işe yarar? Kaç çeşit leblebi vardır?İLİŞKİLİ HABERLeblebinin faydaları! Kavrulmuş leblebi ne işe yarar? Kaç çeşit leblebi vardır?

Baharat, şeker ve çikolata ile tatlandırarak karamellisinden karanfillisine, sakızlısından, kahvelisine, tarçınlı, limonlu ve acılısına kadar leblebinin 43 çeşidini yapan Tavşanlılı üreticiler, "yarım çeşit" olarak nitelendirdikleri kırık leblebiyle birlikte 43,5 çeşit leblebi ürettiklerini söylüyor. 

Programda ayrıca,Tavşanlı leblebisi nasıl yapılır? Tavşanlı leblebisinin üretim aşamaları nelerdir? Tavşanlı leblebisi nasıl üretilir?” soruları yanıtlandı.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0