Afyon Sucuğu nedir? Afyon sucuğu neden meşhur? Afyon sucuğunun püf noktaları

Afyon Sucuğu, yörede yetişen büyükbaş hayvanların lezzetini doğrudan tüketicinin zevkine sunar. Daha yumuşak bir baharat tadının olması Afyon Sucuğuna genç-yaşlı herkes tarafından sevilerek tüketilebilmesi olanağını sağlar. Ayrıca yağlı kıymasından dolayı Afyon Sucukları kahvaltılarımızın olduğu kadar mangal sefalarımızın da vazgeçilmezi olmuştur. Gelin birlikte Afyon sucuğunun püf noktasını öğrenelim:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Türklerin pastırma ve kavurma ile birlikte Orta Asya’dan beri tükettiği et ürünlerinden olan sucuk, Afyonkarahisar ili ile özdeşleşmiş ürünlerden birisidir. Sucuk yapımının esası pastırma yapımında olduğu gibi çiğ etin, tuz ve baharatla “pişirilişi”dir. “Yapımı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Sucuk yapımı için, pastırma yapmaya elverişli olmayan küçük et parçaları kullanılır veya büyükbaş hayvan kesilerek sucuk elde edilir”. Sucuk üretiminde orta yaşlı kasaplık hayvanlar kullanılmalıdır. Yaşlı ve genç hayvanların etleri verim ve lezzet açısından sucuk üretimi için uygun değildir. Hazırlanışı: Kesilerek kuşbaşı büyüklüğüne getirilen etler, karabiber, kırmızı biber, zencefil, yenibahar ve sarımsakla karıştırıldıktan sonra ince delikli kıyma makinesinden birkaç kez geçirilir. Sucuk yağlı kıyma ile yapılmalıdır, aksi halde sert olur.

Hazırlama sırasında et sıcaklığı (-2) derece civarında olursa daha kaliteli sucuk elde edilir. Tuz, aşamalı olarak ete katılarak, etin soğuk ortamda bir gece boyunca dinlenmesi sağlanır. Hamur haline gelen karışım, önceden temizlenmiş ve kurutulmuş bağırsaklara doldurulur. Bu karışım, belirli yerlerinden boğum boğum bağlanan bağırsaklarda dinlendirildikten sonra güneşte 2-3 gün süre ile kurutulur. 

Hileli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuğu anlamanın yollarıİLİŞKİLİ HABERHileli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuğu anlamanın yolları

  • Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Üretim ve AR-GE direktörü Dr. Veli Gök, Üretim Müdürü Numan Dikici ve Yönetim Kurulu Başkanı Alpay İpek, Afyon’un coğrafi işaretli olan Afyon sucuğunun üretimi hakkında izleyiciyi bilgilendirdi.

Programda ayrıca Afyon sucuğunun yapılışı, hazırlanışındaki püf noktaları ekrana geldi. Afyon Sucuğunun en ayırt edici özelliği yağlı ve yumuşak bir yapıya sahip olması ve Kayseri Sucuğunun aksine daha az baharat kullanılmasıdır.  

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0