Çiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı? Çiğ sütün hazır sütten farkları

Çiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt kaynatmadan içilir mi? Kaynattıktan sonra ne kadar süre dayanır? Çiğ süt ve hazır süt arasındaki farklar nelerdir? Tüm merak ettiğiniz soruların yanıtı bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

İçerisinde A, D, K, E ve C vitaminleri bulunduran, kalsiyum, fosfor, potasyum ve çinko bakımından zengin olan süt oldukça sağlıklı bir içecektir. Büyüme çağındaki çocukların gelişiminde ve ileri yaşlarda kemik sağlığının korunmasında sütün önemli bir yeri var. Evde kendi yoğurtlarını, peynirlerini, kaymaklarını hazırlamak isteyenlerin ilk alması gereken malzeme çiğ süttür. Güvenilir ve temiz bir yerden temin edilen çiğ süt, 'pastörize edilmemiş süt' olarak da bilinir. Ancak çiğ sütü satın alırken güvenilir ve sağlıklı kaynaklara başvurmak gerekir. Çiğ sütün kullanım süresi, hazır süte göre daha kısadır. Bu yüzden en kısa sürede tüketilmeli veya süt ürünleri yapımında kullanılmalıdır.  

En kolay manda yoğurdu nasıl yapılır? Manda sütünden yoğurt yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay manda yoğurdu nasıl yapılır? Manda sütünden yoğurt yapmanın püf noktaları

ÇİĞ SÜT NASIL KAYNATILIR?

  • Sütü kaynatmadan evvel, temiz ince bir tülbent ile süzün.
  • Sütü geniş ve temiz bir çelik tencereye koyun. Kullanacağınız çelik tencerenin içini bir miktar su ile çalkalayın. Böylece süt kaynarken altının tutmasını önlemiş olursunuz.
  • Sütü kaynatırken tencerenin iç kısmının kenarlarını bir miktar tereyağı sürerseniz sütün taşmasını önleyebilirsiniz.
  • Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın.
  • Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
  • Pişirdiğiniz sütü içine herhangi bir bakteri veya toz girmemesi için tencerenin kapağını kapatıp, mümkün olduğunca serin bir ortamda saklayın.
  • Sütün taşmasını önlemek için üzerine tahta kaşık kapatabilirsiniz. 

Muş Kırköy’de 15 kişinin tedavi gördüğü ve hayvanlardan insanlara bulaşan brusella hastalığı, vatandaşları korkuttu. Haberin ardından uzmanlardan süt ürünleri tüketimine karşı uyarılar gecikmedi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür ise hastalığa karşı süt tüketimine dikkat çekti. Çiğ süt ne kadar kaynatılmalı? İşte uzmanından yanıtı...

Yoğurt mayalamanın kolay yolu nedir? Evde taş gibi yoğurt yapımı! Ev yoğurdunun faydasıİLİŞKİLİ HABERYoğurt mayalamanın kolay yolu nedir? Evde taş gibi yoğurt yapımı! Ev yoğurdunun faydası

Brucella hastalığının "zoonoz" adı verilen bakteri kaynaklı olduğunu anlatan Uzm. Dr. Mücahit Gür, Hayvanlardan insana bulaşan bakterinin neden olduğu mikrobiyal bir hastalık. Türkiye'de de bu hastalık sıklıkla görülür. Hayvanlardan insanlara süt ve süt ürünleri ile et tüketimi sonrası bulaşır. İnsandan insana bir bulaşma söz konusu değildir. Tamamen bulaşma hayvanlardan insanlara olur.

  • Türkiye'de bu hastalık en çok koyun ve keçilerden bulaşır. Hayvanlarda cinsine bağlı olarak belirtiler verir. Örneğin, sığırlarda hastalık hayvanın düşük yapmasıyla görülür. Aynı zamanda enfeksiyon bulguları ile ortaya çıkar. Ateş gibi belirtiler de görülür dedi.

 

ÇİĞSÜT VE HAZIR SÜT ARASINDAKİ FARKLAR

Çiğ süt, sütün pastörize edilmemiş ve işlenmemiş haline denir. Yani süt sağıldıktan sonra mutfaklardaki yerini alır. Hazır süt ise bir takım işlemlerden geçer. Bu yüzden çiğ süt satın alırken mutlaka güvenilir ve sağlıklı yerler tercih edilmelidir. Aksi takdirde sağlık açısından ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Çiğ süt daha sağlıklı görünse de, 1-2 gün içerisinde tüketilmeli veya süt ürünleri yapımında kullanılmalıdır. Hazır sütlerin dayanıklılık süresi ise daha fazladır. 'Çiğ süt kaynatılmadan içilir mi? sorusu ise en fazla merak edilen sorulardan biridir. Çiğ süt kaynatılmazsa, kısa süre içerisinde zararlı organizmaların üremesine yol açar. Bu organizmaların oluşmasını önlemek için, çiğ süt mutlaka ısıya tabi tutulmalı, yani kaynatılmalıdır. 

ÇİĞ SÜT NE KADAR DAYANIR?

Hiçbir işlemden geçmemiş çiğ süt, tüm saklanma koşulları oluşturulduysa buzdolabında 2 gün muhafaza edilir. Eğer şartlar uygun değilse 1 gün içerisinde bozulmaya başlar. Bu yüzden çiğ süt bekletilmeden kullanılmalı veya tüketilmelidir. Çiğ süt sağıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 6 saat bekletilmelidir. 6 saatten sonra süt bozulmaya başlar.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0