Pavurya nedir ve pavurya nasıl pişirilir? Pavunya nerelerde kullanılır?

Deniz ürünleri denildiğinde akıllara hemen balık geliyor olsa da aslında balığın da ötesine pek çok deniz canlısı vardır. Bu canlılardan sizler için pavurya balığı olarak da bilinen pavurya yengeç hakkında bilgi vereceğiz.

Pavurya, Cancridae familyasından Doğu Atlantik ve Akdeniz'de yaşayan ve eti yenilen iri bir yengeç türü. Geniş yayvan bir kabuk eklemi vardır. Karapaks en fazla yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 30 cm genişliğindedir. Sığ ve kayalık alanlardan 520 m derinliklere kadar yayılım gösterir. Yaşadığınız şehrin denize kıyısı varsa pavurya adını sık sık duyabilirsiniz. Şayet balık sofralarını çok seviyorum diyorsanız; öğrendiğiniz bilgilere bu yazımızdaki bilgileri de ekleyebilirsiniz.  Pavurya yengecinin baş kısmına yakın kırmızı benekleri vardır pavuryanın. Kıskaçları oldukça güçlü olduğu için pavurya avını yapanların çok dikkatli olması önerilir. Eğer pavurya görürseniz ve yakalamak isterseniz, temastan kaçınmalısınız. Keskin kıskaçları elinizi kesecek kadar güçlüdür.

Istakoz nasıl temizlenir? En kolay Istakoz pişirme teknikleri! Istakozun faydaları neler?İLİŞKİLİ HABERIstakoz nasıl temizlenir? En kolay Istakoz pişirme teknikleri! Istakozun faydaları neler?

  • Yengeç eti, bakır değeri açısından zengin bir ettir. Bakır ise bağışıklık ve dolaşım sistemi için önemli olan bir mineraldir.
  • Antioksidan maddeleri de yapısında barındıran pavurya, vücudu arındırır.
  • Selenyum mineralini içeren pavurya, cilt ve tırnak sağlığını korur.
  • Kalp sağlığı için önemli bir deniz canlısıdır. Omega 3 içermektedir. Ayrıca çoklu doymamış yağ asitlerine de sahip olduğu için; kalbe giden kanı kontrol eder.
  • Damar tıkanıklığını önler. Kan dolaşımı üzerinde etkisi çoktur.


Yengeçler haşlama yöntemiyle pişen deniz canlılarıdır. Pavurya da bunlardan biridir. Önerilen pişirme yöntemi haşlamadır. Dilerseniz ızgara olarak da hazırlayabilirsiniz.

Kabuk altındaki etin en iyi şekilde pişmesi için kaynar suda haşlama yapılır. Kaynayan suyun içine sirke ve tuz atılması, etin güvenli şekilde haşlanmasına yardım eder.
Temizlenen pavuryalar, derin bir tencerede pişerse en iyi sonuç alınır.

Karides nasıl temizlenir ve ayıklanır? Karidesi evde pişirme yöntemleri! Karides tavaİLİŞKİLİ HABERKarides nasıl temizlenir ve ayıklanır? Karidesi evde pişirme yöntemleri! Karides tava

Kaynama suyuna sirke eklediğinizde, pavurya parlaklığını korur ve zehirleme etkisini ortadan kaldırır. Haşlama süresi ise pavuryanın büyüklüğüne göre değişir. Kaynar suyun içine birden atılır ve fokur fokur kaynaması için beklenmesi önerilir. Pavuryanın rengi tamamen değiştiğinde, leziz bir pavurya haşlanır. Restoranlarda pavurya sipariş edildiğinde, haşlandıktan sonra özel bir sosla servis edilir. Genellikle pavurya sosunda limon, maydanoz ve damak zevkine göre tercih edilen doğranmış yeşillikler olur.

PAVURYANIN FİYATI NE KADAR?

Pavurya fiyat bilgisi her mevsim değişmektedir. Avlanan pavuryalar, farklı rakamlarla tüketiciye sunulur. Ortalama değeri 70 TL’dir.

PAVURYA NASIL YENİR?

Pavuryanın en lezzetli etli kısmı, kıskaç altında saklı olan etlerdir. Özel yengeç makasını kullanarak kıskaçları ayırıp etlere ulaşabilirsiniz. Göğüs kısmındaki etlerin de lezzetli olduğu bilinir. Kabuklarını makasla açarak etler çatal yardımıyla tüketilir. Salata ya da güveç için etler kullanılacaksa; pavurya haşlandıktan sonra etler temizlenir ve dilenen tarife eklenir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0