Uğut tatlısı nedir ve evde uğut tatlısı nasıl yapılır? Enfes uğut tatlısı tarifi

Buğday ve sudan yapılan Uğut, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır. Peki uğut tatlısı evde nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? İşte sorunun yanıtı:

Uğut, 1-2 cm boyundaki çimlerin öğütülmesi ile elde edilir ve tatlısı yapılır. Kanser gibi pek çok zor hastalığa iyi geldiği söylenen uğut tatlısının yapımı ise oldukça zordur. Uğut, üretiminden sonra cam kavanozlarda ambalajlı şekilde satışa sunulur.Sakarya Taraklı bölgesinde üretimi sağlanan Uğut tatlısının kökenleri Orta Asya’ya kadar uzanır. Şeker ilave edilmeden yapılan Uğut tatlısı, zahmetli yöntemlerle üretilir. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor. Başta magnezyum olmak üzere çok çeşitli mineraller içeriyor.

  • A, B, C, E vitaminleri içerir, B17 ile kanser hücrelerine karşı savaşır.
  • Topraktan bitkiye geçebilen 102 elementten 92′sine sahiptir.
  • Kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum kaynağıdır.
  • Gaz, şişkinlik gibi sorunları rahatlatmaya destek verir.
  • Enerji verir, daha az uykuya ihtiyaç duyarsınız.
  • Sindirime yardımcı olur.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kandan ve hücrelerden toksinleri temizler. 
  • Kanın oksijen taşıma kapasitesini artırır.

Kan şekerini dengeler.  Kırımızı kan hücrelerini artırır. Antibakteriyel etkiye sahiptir.
Antioksidandan zengindir, anti-aging etkisi vardır. Kilo vermeye yardımcı olur.

UĞUT TATLISI TARİFİ:

Buğday tohumlarını ıslattıktan sonra bir bezin üstüne yayılarak üzeri örtülür. Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir.

Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır.

Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır. Eğer sürekli karıştırılmazsa dibi tutar.

İstenilen kıvama geldiği zaman ise cam kavanozlarda ambalajlanır.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0