Etey çayı nedir ve Etey çayı nasıl yapılır? Fas'ın meşhur etey çayının faydaları

Arap ülkeleri arasında kişi başına en çok çay tüketen dünya sıralamasında en fazla çay tüketen ülkeler arasında 5’inci sırada yer alan Fas'ta etey çayı günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Peki etey çayı nedir ve Etey çayı nasıl yapılır? Fas'ın meşhur etey çayının faydaları nelerdir? Detaylar yazımızda.

Fas’ın yeşil çay, nane, su ve şekerle hazırlanan geleneksel çayı “etey”, halkın günlük yaşantısında en çok tüketilen içecek kabul ediliyor. Faslılar "Eş-Şay el-Mağribi" olarak da bilinen eteyi, günün her anında "sohbetleri tatlandıran sihirli içecek" olarak görüyor. Etey içmenin sosyal hayatın bir parçası haline geldiği Mağrip ülkesinde halk, sevilen meşrubatı sabah kahvaltısında, gün içinde buldukları boş vakitlerde ve akşam yemeği sonrasında sıkça tüketiyor. 

etey çayı

etey çayı

Kahke nedir ve kahke nasıl yapılır? En pratik kahke yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERKahke nedir ve kahke nasıl yapılır? En pratik kahke yapmanın püf noktaları

Fas’ın Kazablanka kentindeki bir kafede çalışan Muhammed Zerkavi, muhabirlerine, etey çayının, sindirim sistemini rahatlatması ve hazmı kolaylaştırması nedeniyle ramazan ayında sahur sofralarında ve iftar sonrasında sıkça tüketildiğini söyledi. Zerkavi, “Asitli meşrubatlar yerine etey içmeyi tercih ediyorum, sadece ben değil birçok Faslı da böyle yapıyor. Kendi kültürümüzden bir tat, o yüzden eteyi milli içeceğimiz olarak görüyorum.” dedi. 

Etey çayı tarifi

Etey çayı tarifi

Fas'ta eteyin toplumsal işlevi olduğunu da anlatan Cemil, “Etey demlemek Faslı gelin adayları için bir tür sınav kabul edilir. Erkek tarafından kadınlar, gelinlerini tanımak için yaptıkları ilk ziyarette muhakkak çay isterler. Eğer gelinin yaptığı çay iyi demlenmiş ve bol köpüklü olursa bu onun hamarat olduğunun göstergesi sayılır.” dedi.

Çayı doldururken bardağın yarsından fazlasının köpükle kaplı olması olmazsa olmaz bir kural olarak kabul ediliyor.

Çayı doldururken bardağın yarsından fazlasının köpükle kaplı olması olmazsa olmaz bir kural olarak kabul ediliyor.

ARAP DEVLETLERİ ARASINDA KİŞİ BAŞINA EN ÇOK ÇAY FAS’TA TÜKETİLİYOR

Fas halkı deyim yerindeyse gözünü eteyle açıp eteyle kapatıyor. Günün her anında içilebilen etey nedeniyle Fas, Arap devletleri arasında kişi başına en çok çay tüketen ülke konumunda bulunuyor. Uluslararası raporlarda her Faslının yılda 1,2 kilogram çay tükettiği ortaya çıkarken, bu kullanım oranı Fas’ı dünya sıralamasında en fazla çay tüketen ülkeler arasında 5’inciliğe kadar taşıyor. Ayrıca Fas’ın senelik çay ithalatının ise 28 milyon tonu aştığı biliniyor.

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0