Kahke nedir ve kahke nasıl yapılır? En pratik kahke yapmanın püf noktaları

Kahke, Gaziantep mutfağının tescilli lezzetlerinden biri. Uğruna saatlerce kuyrukta beklenilen ve sadece ramazanda üretilen kahke, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bayramların vazgeçilmez lezzeti olan kahke, uzun süre bayatlamadan, tazeliğini koruyor. Ayrıca hem tuzlu hem de şekerli çeşitleri de hazırlanabiliyor. Peki kahke nasıl yapılır? İşte kahke tarifi...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Gastronomi kenti Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan "ramazan kahkesi", sadece ramazan ayında damakları şenlendiriyor. Halep'ten uzun yıllar önce bölgeye yayıldığı tahmin edilen kahke, un, şeker, zeytinyağı ve mahlep gibi maddelerle hazırlanarak 11 ayın sultanı ramazanda sofraları süslüyor. Kahke için gerekli ürünleri büyük hamur kazanında karıştıran usta eller, elde ettikleri hamuru bir müddet dinlendiriyor. Ardından şekil verilen hamura bol susam serpiliyor ve yumurta akı sürüldükten sonra fırında pişiriliyor. Bu lezzeti sadece ramazan ayında bulabilen Gaziantepliler, iftar saatine saatler kala sokaklarda kokusu yayılan kahkeyi almak için sıraya giriyor.

Kahke veya Ka'ak Arap dünyası ve Yakın Doğu'da üretilen birkaç farklı türde unlu mamulü ifade edebilir. Orta Doğu ülkelerindeki ekmek, kuru ve sertleştirilmiş bir bisküviye benzer ve çoğunlukla halka şeklindedir. Bu hamur işi Endonezya'da popülerdir ve "kue kaak" olarak adlandırılır. Kahke, Gaziantep mutfağından nefis bir tarif. Antepli ustalar bu güzel lezzeti Halep'ten getirmiş. Ağızda dağılan kıvamıyla çay saatlerini renklendiren kahke, uzun süre tazeliğini koruyor. Ramazan’a özel üretilen "Ramazan kahkesi",  sabah kahvaltısının olmazsa olmazı "Beyti Yağlı1" ve misafirlere ikran edilen "Kabul kahkesi" de kahkenin sıklıkla tüketilen çeşididir. Tadı oldukça hafif, içerisinde harika baharatlar var ve o baharatların yaydığı aromatik kokuya aşık oluyorsunuz. Damağınızda bıraktığı lezzeti anlatmamız mümkün değil. 

  • Toz rezene bu tarife o kendine has kokusunu veren baharat. O yüzden kullanmanız önemli. Kurutulmuş rezeneyi mutfak robotundan geçirip, toz haline getirebilir rezene yerine toz anason da kullanabilirsiniz.
  • Kahkenin orjinal tarifinde ustalar nohut mayası kullanıyorlar ancak yapımı nohut mayasının yapımı biraz uğraştırıcı. Bu sebeple bizim tarifimiz nohut mayası içermiyor.

Pratik sirkeli tuzlu kurabiye nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERPratik sirkeli tuzlu kurabiye nasıl yapılır?

kahke yapımı

kahke yapımı

KAHKE TARİFİ:

MALZEMELER

125 gram tereyağı
Yarım su bardağı süt
1 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı şeker
3 yemek kaşığı anason
3 yemek kaşığı susam
3 yemek kaşığı çörek otu
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

köy kahkesi

köy kahkesi

Kolay dereotlu tuzlu kek nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERKolay dereotlu tuzlu kek nasıl yapılır?

YAPILIŞI

Tereyağının oda sıcaklığında yumuşamasını sağlayın. Daha sonra tereyağı ve şekeri yoğurma kabına alıp güzelce yoğurun.

kahke yapımı

kahke yapımı

Kabartma tozu ve un dışındaki malzemeleri de ilave edin.

Ardından un ve kabartma tozunu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin.

Hamurunuzun yumuşak kıvamda olmasına dikkat edin.

kahke yapımı

kahke yapımı

Hamurunuz yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama un ilave etmeyin.

Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ellerinizle hamuru uzatın ve uçlarını birleştirin.

Ardından yağlayıp tepsiye dizin. Fırına verip 180 derecede kızarana kadar pişirin.

kahke pişirme

kahke pişirme

Afiyet olsun...

Üsküdar'da iftar nerede yapılır? Üsküdar'da iftar yapılacak en güzel yerler

İLİŞKİLİ HABER

Üsküdar'da iftar nerede yapılır? Üsküdar'da iftar yapılacak en güzel yerler
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 4

Cüneyt 1 yıl önce

Her ilin ve yörenin kendine has bir çok benzer gastronomi ürünü mevcuttur. Bu Gaziantep'in reklam severliği ile kendini öne çıkarmasıdır.

Cüneyt 1 yıl önce

Her ilin ve yörenin kendine has bir çok benzer gastronomi ürünü mevcuttur. Bu Gaziantep'in reklam severliği ile kendini öne çıkarmasıdır.

okur 1 yıl önce

antep kebap konusunda tartışılmaz. ekmek kültürleri ne yazık ki sıfır. kebabın yanında yedikleri lavaş ve tırnaklı var. Ama Konyadaki ekmek lezzeti ve çeşitlerinden haberleri yok. Fırınlarda çeşitli ekmek yapıyorlar hepsinin tadı aynı. trabzon ekmeği diyorlar beyaz ekmeğin irisi. tam buğday ekmeği diyorlar beyaz ekmekten daha yumuşak ve kabarık. biraz konyaya bakmaları gerekir.

necla bulut 2 yıl önce

Arıyordum buldum çok mükemmel bir tarif

Toplam 3 beğeni