Cevizli sucuk nedir ve içinde ne var? En kolay cevizli sucuk nasıl yapılır?

Cevizli sucuk tarifi evde yapılan en lezzetli ve kolay atıştırmalık tariflerinizden biri haline gelecek. Dışarıda satılan cevizli sucukları satın almak yerine evde doğal olarak hazırlanmış ceviz sucuk tarifine bayılacaksınız. İşte tadı damak çatlatacak cevizli sucuk tarifi.

Kökeni Gürcistan olan Cevizli Sucuk, Anadolu mutfağında da önemli bir yere sahip olan mum şekilli tatlıdır. Orcik, köme, şekerli sucuk veya pekmezli sucuk isimleriyle de bilinir. Cevizli sucuğun yapımını, ipe dizilmiş cevizin kaynatılmış şıraya batırıldıktan sonra asılarak kurutulması olarak özetleyebiliriz. Marketlerden çok beğenerek satın aldığımız ve yemeye doyamadığımız bir tarifimiz var. İçeriğinde pekmez ve ceviz kullanılan cevizli sucuğu, hiç denemediyseniz kesinlikle denemenizi öneriyoruz. Vücuda enerji vermesiyle bilinen cevizli sucuk, tatlı krizlerini giderir. Hem besleyici, hem de sağlıklıdır. Fakat her şeyde olduğu gibi cevizli sucuğu çok fazla tüketmekten de kaçınmalısınız. Peki, evde cevizli sucuk nasıl yapılır?

  • Özellikle kış aylarında sıcaklık, güç ve enerji vermesi sebebiyle mevsimsel hastalıklardan korunmak için tüketilmesi gerektiği önerilir.
  • Demir, forfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve lif içeriği açısından zengin olduğu için kansızlığın giderilmesi ve demir eksikliği için önerilir.

 

CEVİZLİ SUCUK TARİFİ:

MALZEMELER

4 su bardağı su
3 su bardağı üzüm pekmezi
1/2 su bardağı un
1/2 kg ceviz içi
1/2 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı toz şeker

YAPILIŞI

İlk olarak cevizleri bir gece önceden suda bekletin. Bir sonraki gün yorgan ipi ve kalın iğne ile cevizleri ipe dizin. Su ve pekmezi bir tencereye alarak orta ateşte pişirin.

Kaynamasına yakın pekmezli su karışımından 1 su bardağı alarak kenara ayırın.

Ayırdığınız pekmezli su karışımını bir kaseye alın. Pekmezli suyun üzerine yavaş yavaş un ve nişasta ekleyin.

Spatula yardımıyla karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.

Ocakta kaynatan pekmezli suya ise toz şeker ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.

Nişastalı pekmezli karışımı, ocaktaki karışıma azar azar ekleyin ve sürekli karıştırın.

Kaynamaya başlayan ve koyulaşan pekmezin altını kapatın.

Yorgan ipine dizmiş olduğunuz cevizleri, tenceredeki karışıma batırın ve çıkarın.

Cevizli sucukların kuruması için uygun bir yere asın. 2 gün bu şekilde beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...

CEVİZLİ SUCUK PÜF NOKTALARI:

  • Cevizleri mutlaka suda bekletin. Bu sayede ipi daha kolay geçirebilirsiniz.
  • Nişasta ve unu farklı bir kasede ılıtmak oldukça önemlidir. Direkt tencereye eklerseniz kıvamı bozulur.
  • Topaklanma oluşmaması için, sürekli karıştırın.
  • Cevizli sucukları streç filme sararak muhafaza edebilirsiniz.
  • Özellikle sıcak havalarda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

CEVİZLİ SUCUK NASIL TÜKETİLİR?

Şerbetli ve sütlü tatlılar grubuna dahil olmayan cevizli sucuk cezerye ve lokum ailesine daha çok yakındır. Diğer tatlılara göre daha sağlıklı olan cevizli sucuğu misafirlerinize ikram edebilir veya atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Sadece kış aylarında değil, sevenlerinin her zaman zevkle tüketebileceği bir besindir. Sporcular için müsabakalardan önce, çocuklar için okul dönemlerinde, çalışanlar için yoğun iş tempolarında tüketebilir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi fazlaya kaçılmaması şartıyla doğal şeker içermesi sebebiyle diyabet hastaları, tansiyon hastaları da tüketebilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0