Zahterli ekmek nedir ve nasıl yapılır? Zahterli ekmeğin püf noktaları

Bizans döneminde kuvvet vermesi ve açık yaralardaki mikropları öldürme özelliğiyle sık sık kullanılan zahter otu, insan eli değmeden dağlarda kendiliğinden yetişiyor ve küçük yapısına rağmen insan bedenine kocaman bir şifa kaynağı oluyor. Hoş bir kokuya sahip olan zahter, şifa kaynağı olmasıyla birlikte kahvaltılarda da bolca kullanılıyor. Peki Zahterli ekmek nedir ve nasıl yapılır? İşte tarifi:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde salatadan çay yapımına kadar birçok lezzete katkıda bulunan zahter, bu kez bir ekmeği güzelleştiriyor. Özellikle baharatlı yoğun tatları seviyorsanız zahterli ekmek, tam da size göre! Üstelik içerdiği malzemeleri ile oldukça besleyici olan bu ekmeğe günün her sofrasında yer açabilir, vücudunuza katacağı sağlık ile kendinize iyilik yapabilirsiniz. Zahterin ayrıca soğuk sıkım zeytinyağı yapıldığı gibi, salamurası da kurulabiliyor. Nar ekşisiyle tatlandırılmış salatasıysa, eşimin her zaman favori lezzetleri arasında yer alıyor. Zahterin tadını artırdığı zahterli ekmek, hamuru ve baharatlarıyla aromaların bütünleştiği bir atıştırmalık halinde tüketiliyor. Kavanozlara konduğunda bayatlamadan uzun sürelerce muhafaza edilirken, misafirler geldiğinde ya da sabah kahvaltılarında sofraların baş tacı oluyor. Kahvaltılık zahter olarak bilinen versiyonuysa, artan hububatın israf olmaması için ortaya çıkmış şahane bir tarif olarak kullanılıyor.

  • Sindirimi kolaylaştıran, yaraları iyileştiren, mikroplarla savaşan, iştah açan zahteri, kahvaltılık toz zahter karışımında kullandık. O da yetmedi soğuk sıkım zeytinyağına ekmek bana bana tüketebileceğiniz kahvaltılık zahterin kullanıldığı zahterli ekmek tarifine imzamızı attık.

Yüksek oranda toksin atan mucize: Zahterin faydaları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır? İLİŞKİLİ HABERYüksek oranda toksin atan mucize: Zahterin faydaları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır?

Nefis biberli ekmek tarifiİLİŞKİLİ HABERNefis biberli ekmek tarifi

ZAHTERLİ EKMEK TARİFİ:

MALZEMELER

Ekmek için;

3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
2 çorba kaşığı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Zahter için;

4 çorba kaşığı tahin
2 çorba kaşığı sumak
3 çorba kaşığı susam
4 çorba kaşığı dağ kekiği
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı kavrulmuş sarı leblebi

YAPILIŞI

Su, şeker, süt ve mayayı bir kabın içerisinde karıştırın ve biraz bekletin. Oda sıcaklığında 10 dakika beklemesi yeterli olacaktır. Derin bir kapta unu ve tuzu karıştırın.

Üzerine zeytinyağı ve bekletilen malzemeleri azar azar ekleyin. Kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulan hamurun üstüne bir bez ile kapatarak, oda sıcaklığında 1 saat bekletin.

Bir tavada susamları iyice kavurun. Kavrulan susamlara leblebi tozu ekleyerek biraz daha kavurma işlemine devam edin.

Bir kaba tahini alın ve susam, sumak, dağ kekiği, tuz ve sarı leblebi tozunu ekleyin. Üzerine zeytinyağını ekleyerek, macun kıvamına gelmesini sağlayın. Yağ oranını macun haline getirecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bekletilen hamuru küçük bezeler halinde bölün. Hamuru parmağınızın ucu yardımıyla açın ve fındık lahmacun büyüklüğünde hamurları elde edin.

Üzerine hazırladığınız zahterli harçtan sürün. Ekmekleri fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dakika boyunca pişirin ve servise hazır hale getirin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0