Nohut kahvesi nedir ve nasıl yapılır? Fakir-i Tiryakiye tarifi

Kahveseverler için bugün birçok kişinin adını dahi duymadığı nohut kahvesinden bahsedeceğiz. Kahve çok seviyor ancak kafeine karşı bir duyarlılığınız var ise Türk kahvesi yerine nohut kahvesini de tercih edebilirsiniz. İşte nohut kahvesi hikayesi ve nohut kahvesi tarifi...

Nohut kahvesini hiç duydunuz mu? Türk kahvesine çok benzeyen nohut kahvesi yokluk zamanlarında Türk kahvesinin yerini almış bir kahve. Özellikle kafeine karşı duyarlılığınız varsa, nohut kahvesini deneyebilirsiniz. Savaş döneminde Çanakkale'nin Biga ilçesinde Işıkeli'nde yapıldığı biliniyor. Kahve o kadar beğeniliyor ki ünü Çanakkale sınırları dışına çıkıyor. Savaşın ardından birçok şey normale dönünce Türk kahvesi sofralardaki yerini almaya başlıyor. Ancak İkinci Dünya Savaşı başlayınca, savaşta olmasak bile yurt dışından ithal edilen ürünler sınırlanmaya başlar ve kahve çekirdeği de gelmeyince tekrar nohut kahvesi cezvelerde köpürmeye başlar...

Mırra kahvesi nedir? Mırra kahvesi nasıl yapılır? Kakuleden kahve...İLİŞKİLİ HABERMırra kahvesi nedir? Mırra kahvesi nasıl yapılır? Kakuleden kahve...

NOHUT KAHVESİ HİKAYESİ NEDİR?

Birinci Dünya Savaşı zamanlarında halk yokluk içindeyken ve yurt dışından hiçbir ürün gelmezken, insanların yaratıcılıkları sayesinde ortaya çıkıyor nohut kahvesi. O dönemlerde özellikle Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli'de sıkça yapıldığı biliniyor. Tabii namı zamanla Işıkeli'den çıkıp yayılıyor.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından bir süre daha devam ediyor nohut kahvesinin hakimiyeti. Sonra, zamanla yerini yeniden Türk kahvesine bırakıyor.

Ta ki İkinci Dünya Savaşı'na dek...

İkinci Dünya Savaşı patlak verince, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkileri görülüyor elbet. Savaşa girmememize rağmen, temkinli davranılması gerektiğinden yurt dışından ithal edilen ürünler sınırlanıyor, kahve çekirdeği de gelmez olunca nohut yeniden fincanlardaki yerini alıyor.

Ardından 70'li yıllarda, yine ekonomik önlemler söz konusu olduğunda beliriveriyor mutfaklarda nohut kahvesi. Anlayacağınız nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesi işte böyle yokluk zamanlarına dayanıyor genellikle.

Sodalı Türk kahvesi nasıl yapılır? En kolay bol köpüklü kahvenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERSodalı Türk kahvesi nasıl yapılır? En kolay bol köpüklü kahvenin püf noktaları

NOHUT KAHVESİ TARİFİ

  • İlk olarak bir su bardağı nohudu haşlayın ve kurutmaya bırakın. Kuruyan nohutları kavurduktan sonra değirmenden çekip ya da bir kahvecide çektirip toz haline getirin.
  • Nohuttan kahve hazır. Pişirme şekli ise Türk kahvesiyle aynı.

    Afiyet olsun...
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0