Geyik eti yenir mi ve geyik eti nasıl pişirilir? Geyik eti yemek günah mı?

Ülkemizde tüketimi çok yaygın olmayan ancak süslü restoranlarda pahalı fiyatlara satılan geyik eti hakkında merak edilen birbirinden farklı sorular var. Geyik eti yenir mi? Geyik eti nereden bulunur, nasıl pişirilir? Geyik eti nasıl yenir? İşte, İskandinav ülkelerinde çok popüler olan geyik etini tüketme yöntemleri:

Geyik eti, avlanması yasal olan ülkelerde yemeklerde kullanılır ve Alaskalılar bu ete adeta hayrandır. Süt danasına benzeyen açık pembe renkte bir et olan geyik eti  İzlanda, Finlandiya, Kanada, Alaska ve Sibirya ülkelerinin mutfak kültürlerinde bol miktarda bulunuyor. Ülkemizde geyik avı yasal değildir. Bu sebeple geyik eti tüketimi de yaygın değildir. Ülkemizin de alıştığı bir et kültürü değildir. Geyik avının yasal olduğu ülkelerde, etler çeşitli şekillerde tüketicilerle buluşur. Geyik eti tanımı teknik olarak geyik ailesindeki bir hayvandan herhangi bir et türünü, karibu, antilop, ren geyiği ve elk etini de içerir. Geyik eti seçerken, en iyi gastronomik özelliklerin, sonbaharın sonlarında yakalanan bir yaşın altındaki ren geyiği eti ile ayırt edildiği unutulmamalıdır. Bu dönemde, hayvanın vücudu en çok besini içerir. 

GEYİK ETİ YEMEK HELAL Mİ?

Koyun, sığır, kuzu ve kümes hayvanlarına alışkın bir kültür olduğumuz için “geyik eti helal mi” sorusu akılları karıştırmaktadır. İslam dininde eti yenilen ve yenmesi yasaklanan bazı hayvanlar vardır. Diyanet İşleri Bakanlığı’nın yayımladığı Dini Bilgiler İlmihali’nde 2. Ciltte 34. sayfada yer aldığı gibi, geyik eti helal kabul edilen kara hayvanları arasında yer almaktadır.

Hindi eti nasıl pişer? Pratik fırında hindi tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERHindi eti nasıl pişer? Pratik fırında hindi tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

GEYİK ETİNİN FAYDALARI VAR MI?

Yağda ve kalorilerde sığır etinden daha düşük olmasının yanı sıra, geyik eti de tüm gün için ihtiyacınız olan iyi miktarda niasin, çinko ve B12 vitamini sağlayan geniş bir besin listesine sahiptir.

Geyik eti vücuttaki dokuları inşa etmek ve onarmak için gerekli olan protein bakımından yüksektir. Protein kemikler, cilt, kıkırdak ve kaslar için bir yapı taşı olarak kabul edildiğinden kas kütlesi kazanmak istiyorsanız, diyetinizde yeterli miktarda protein almak da önemlidir. 

kemikli geyik eti

kemikli geyik eti

PEKİ GEYİK ETİ NASIL PİŞİRİLİR?

  • Geyik eti sığır ve koyun eti gibi her türlü pişirime uygundur.
  • Özellikle geyik eti kavurması lezzetli bulunur.
  • Butlarını ızgarada pişirerek nefis bir ızgara keyfi yapabilirsiniz.
  • Dilediğiniz baharatlar ile yanmaz ve yapışmaz tavanızda pirzola gibi kızartmak da bir pişirme tercihi olabilir.
  • Etini kıyma şeklinde çektirip sucuk da yapabilirsiniz. Elde edilen sucuklar kahvaltılarınızı lezzetlendirebilir.
  • Oldukça lezzetli bir et olan geyik eti, haşlama yemekler için de uygundur.

TERBİYELİ GEYİK ETİ TARİFİ:

Lezzetli bir geyik eti hazırlamak istiyorsanız, geyiğin omuz kısmından alınan eti kullanmalısınız.

Terbiye sosu için ise; malzemelerinize kızılcık reçeli eklemek iyi bir tercih olacaktır.

Kızılcık reçeli ekşi ve mayhoş tadı ile geyik etini daha da lezzetlendirecektir.

Ayrıca kızılcık reçelinin tam bir C vitamini kaynağı olduğunu da unutmamak gerekir.

Doğranmış havuç, kereviz, soğan ve sarımsak ile tuz ve karabiber gibi baharatları harmanlayarak sebze sosunu hazırlayabilirsiniz.

Bu malzemeleri biraz kısık ateşte soteleyip etiniz ile buluşturabilirsiniz.

Dilerseniz fırında veya tavada pişirebilirsiniz. Etin sosunda kullanacağınız defne yaprağı etinize hoş koku verirken, sindirimini kolaylaştıracaktır.

Tavada geyik eti kavurması yapmak istediğinizde ise, biberiye ve zeytinyağı ile etinizi birkaç saat dolapta bekletmelisiniz.

Marine sosuna biraz limon dilimlerseniz hafif mayhoş bir tat verecektir. Kırmızı etlere birkaç damla limon eklendiğinde, et içindeki demirin alınması daha da kolaylaşır.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0