Sezar(Caesar) salatası nereden geliyor? En kolay sezar salatası nasıl yapılır?

Adı tavuklu sezar salata olsa da ana yemek tadında doyurucu mu doyurucu tavuklu sezar salatasını duymayan yoktur. Diyet yapanlar kadar, öğle ve akşam yemeklerinde düşük kalorili beslenmek isteyen ve salata tercih edenlerin popüler salatası olan Sezar salatanın yapılışı da oldukça kolaydır. Peki Sezar(Caesar) salatası nereden geliyor? En kolay sezar salatası nasıl yapılır? işte sorunun yanıtı:

Muhteşem sosuyla akıllarda iz bırakan aynı zamanda salataların gözdesi Sezar, doyurucu bir öğün arayanların en sevdiklerinden. Marul, kruton ve sezar sosu ile yapılan bu dünyaca ünlü lezzet aslen Meksika kökenli bir salatadır. Gerek içeriğindeki malzemesinin bol ve doyurucu olması, gerekse lezzeti nedeniyle uzun yıllardır en çok tercih edilen salatalar arasında yerini korumaktadır. Sezar Salatasının hikayesi nedir? Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanır? Gelin şimdi de isminin nereden geldiği hep merak konusu olan bu meşhur lezzetin tarihini inceleyelim.

 

SEZAR SALATASI ADINI NEREDEN ALIYOR?

Sezar Salatası ismini kendini icat eden Caesar Cardini isimli İtalya’dan göç etmiş bir otel sahibi şeften almaktadır. Ortaya çıkış hikâyesi Amerika’da 1920’li yıllarda yaşanan alkol yasağına kadar dayanmaktadır. O dönemde maddi sıkıntı yaşamayanlar, alkol yasağını Amerika – Meksika sınırında yer alan Meksika’nın Tijuana kentindeki mekanları kullanarak atlatmışlardır.

Bu dönemde bölgenin en gözde otelinin sahibi ve şefi Caesar Cardini; 4 Temmuz kutlamalarının yapıldığı hafta aşırı bir yoğunluk yaşamıştır. Yoğunlukla beraber yaşanan tüketim sonucu kilerdeki malzemeler bile tükenme noktasına gelmiş ve bu durum karşısında Caesar Cardini mutfağında arta kalan son malzemeler ile misafirlerine bu salatayı ortaya çıkararak ikram etmiştir.

Caesar Cardini

Caesar Cardini

O yıllarda gelenek gereği masa başında o anda hazırlanan Sezar Salatasında, salata sosu doğranmamış marulun yapraklarının içine sürülür, üstlerine ekmek kıtırları konulur ve düz bir tabağın içinde marullar yan yana dizilerek servis edilirmiş. Daha sonra bu tarif, 1926 yılında Şef Ceasar’ın İtalyan ordusunda pilot olan kardeşi Alex’in otelde çalışmaya başlamasıyla geliştirilmiştir. Sosu denedikten sonra farklı varyasyonlar geliştiren Alex,  son olarak salatanın sosuna ançüez ekleyerek salatayı günümüzdeki haline getirmiştir.

SEZAR SALATASI TARİFİ:

MALZEMELER

1 adet tavuk göğsü
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2-3 adet çeri domates
1 adet marul
1 çorba kaşığı hardal
1 çorba kaşığı mayonez
1 çorba kaşığı soya sosu
1/2 adet limon suyu
2 çorba kaşığı toz parmesan peyniri
1 diş sarımsak
Karabiber
Tuz
Kızarmış ekmek küpleri

YAPILIŞI

Salatanın sosu için; soya sosu, hardal, mayonez, sarımsak, parmesan peyniri, karabiber ve tuzu bir kaba ekleyip güzelce karıştırın.

Zeytinyağını azar azar ekleyin. Sonra tavuk göğsünü yıkayıp, suyunun süzülmesini bekleyin.

Tavuklara, karabiber ve tuz serpiştirip, zeytinyağlı tavada kızartmaya alabilirsiniz.

Ardından tavuk kızarırken, güzelce marulları doğrayın. Doğramadan önce güzelce yıkayın ve kurulayın.

Hazırladığımız sosu, marulun üzerinde gezdirin. Güzelce harmanlayın.

Salatanın üzerine krutonları yerleştirip, parmesan peyniri serpin.

Son olarak ise; kızarttığınız tavukları jülyen doğrayıp üzerine koyun.

Salatamız servise hazır!

Afiyet olsun...

Kekreyemiş tozu kilo verdirir mi? En etkili zayıflama kürü! Kekreyemiş tozu nasıl içilir?

İLİŞKİLİ HABER

Kekreyemiş tozu kilo verdirir mi? En etkili zayıflama kürü! Kekreyemiş tozu nasıl içilir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0