Sırık kebabı nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından Sinop'a uzanan lezzet!

Çoğunlukla çobanlar tarafından yapılan fakat lezzeti Osmanlıya dayanan sırık kebabı, Sinop'un Boyabat ilçesine kadar uzanan bir lezzet olarak yerini koruyor. Sırık kebabı 2020 yılında coğrafi lezzet olarak seçilmiştir. Peki Sinop'a kadar uzanan sırık kebabı nasıl yapılır?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Eşkiya kebabı olarak da anılan sırık kebabı, en az altı aylık kuzu ya da oğlak ile yapılır. Osmanlıdan Sinop ve Çorum illerimize kadar uzanan bu lezzetli kebap; kuzu seçiminden, ateş ve odunun cinsine kadar birçok detaya dikkat edilir. Kuzunun eti orta yağlı olmasına ve derisinin dikkatli yüzülmesi gereklidir. Bu kadar özenle hazırlanan sırık kebabı 2020 yılında Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Sırık Kebabı

Sırık Kebabı

Görsel olarak iştah kabartan sırık kebabı, uzun bir sırığa geçirilir ve özel olarak hazırlanmış çöplerle kuzunun karnı dikilir. Ocakta çevrilerek pişirilen bu meşakkatli kebap, 3-4 saat piştikten sonra servise hazır olmaktadır. Sinop ve Çorum'a yolu düşenlerin sıklıkla yediği lezzetlerden biri olan Sırık kebabı nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken yerler nereler bu yazımızda ele aldık.

SIRIK KEBABI TARİFİ:

MALZEMLER;

Bütün Oğlak ya da Kuzu
Kalın Tuz

Sırık Kebabı

Sırık Kebabı

YAPILIŞI

Oğlak ya da kuzunun içi temizlendikten sonra bolca kalın tuz ile ovun.

Bu işler etin daha lezzetli olmasını sağlar

Daha sonra sırıktan indirilmeden önce karnına kesik atın tuzlu suyu akıtın.

Ateşte çevrilerek 3-4 saat pişen sırık kebabı servise hazır oluyor.

Sırık kebabı

Sırık kebabı

PÜF NOKTA: Bu aşama da et dönerken akan yağın altına tepsi konulur ve elde edilen yağ pişme sırasında etin üstüne dökülür. Böylece et pişme sırasında kurumaz.

Afiyet olsun...

Canan Karatay'dan ezber bozan 'kurtlu elma' tüketin önerisi!

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan ezber bozan 'kurtlu elma' tüketin önerisi!

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0