Lezzetin festivali "GastroANTEP" başladı! İlk workshop açılışı büyük şölenle yapıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali açılış töreni büyük şölenle başladı. Ünlü şeflerinde katılımıyla gerçekleşen lezzet festivaline ilgi büyüktü.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin açılış töreni büyük bir şölenle gerçekleşti. Zeugma Mozaik Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapılan açılış töreni ile lezzet, kültür, sanat ve eğlenceyi içinde barındıracak festival başladı. 

GASTROANTEP BAŞLADI​: İKİ FESTİVALİ İÇİNDE BARINDIRIYOR

Gazi şehrin güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için 16-24 Eylül tarihlerinde 5’incisi düzenlenecek GastroANTEP, Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girerek bu yıl iki festivali içinde barındırıyor. 

Tarihin ve kültürün lezzetle sanata dönüştüğü GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, 8 gün boyunca konserlere, tiyatrolara, sergilere ev sahipliği yaparken, gastronomi dünyasının en ünlü ve Michelin Yıldızlı Şefleri ile söyleşiler, workshoplar düzenlenecek. Sektör temsilcileri ve yazarlarla paneller yapılacak. Gastronominin kalbi bir kez daha Gaziantep'te atacak.

GASTROANTEP FESTİVALİ KAPSAMINDA İLK WORKSHOP YAPILDI 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Türk dünyasının ünlü şeflerinin katılımıyla "Gastro Diplomasi: Türk Dünyası" workshopu yapıldı. 


 
Yeni açılan Festival Park’taki workshop ve panel alanında interaktif olarak gerçekleştirilen programa Kırgısiztan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan gelen şefler katılırken, tarifleri ile kendi ülkelerine ait yemek kültürlerini tanıttılar. 

"HER YEDİĞİMİZ YEMEKTE GEÇMİŞİ TEKRAR KEŞFEDİYORUZ"

Türk dünyasına has yöresel yemekleri  ve Gaziantep yöresine ait farklı yemeklerin sunumlarının oluştuğu festivalde konuşma yapan yapan GBB Başkan Vekili Erdem Güzelbey, şunları dile getirdi:  "Kıymetli hocalarımız, şeflerimiz, Gaziantep’in bu konuda emek vermiş kişileri hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Burada oluşan yeni değerlere, yenilikleri görmenizi diliyorum. Biz burada her yediğimiz yemekte aslında geçmişi tekrar keşfediyoruz. Geçmişle bir köprü kuruyoruz. Bu kurduğumuz köprüyü buraya gelen şeflerle daha ileriye taşıyoruz."

5 ŞEHİRDE 7 FESTİVAL

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  Projeyi 2021 yılında İstanbul Beyoğlu'nda başlattıklarını, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Konya ve Diyarbakır olmak üzere 5 şehirde 7 festival düzenlediklerini ifade etti. Ersoy, "Verdiğimiz sözlerin arkasında durup aynı hassasiyetlerle yine adım adım hesaplayıp yolumuza devam ettik ve bugün Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adı altında yazdığımız başarı hikayesine 11 farklı şehrimizi dahil etmiş olmanın memnuniyetiyle karşınızdayız" dedi.

"DÜNYADA BU BÜYÜKLÜKTE İKİNCİ BİR FESTİVAL SİLSİLESİ YOKTUR"

Ersoy, "Bu yıl imzaladığımız ek sözleşme ile Michelin Rehberi, Türkiye'deki seçkisine İzmir ve Bodrum'u da dahil etmiştir. İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleşecek restoran seçkisi, rehberin İstanbul'daki ikinci seçkisi ile birlikte 9 Kasım 2023 tarihinde yine İstanbul'da gerçekleşecek özel bir törenle duyurulacaktır. Ayrıca Michelin ile imzalanan sözleşme kapsamında Michelin Rehberi'nin İstanbul, İzmir ve Bodrum'u kapsayan değerlendirmeleri 5 yıl boyunca devam edecek ve rehber her yıl güncellenecektir. Bir yandan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında giren Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar, bir yandan Michelin Rehberi'nde yerini alan İstanbul, İzmir ve Bodrum. Türk kültürünün zenginliğini uluslararası arenada en üst düzeyde ortaya koymaya, tanıtmaya bunu turizmdeki adımlarımıza en güçlü şekilde entegre ederek turizmimizi çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Kültür Yolu Festivalleri bu yaklaşımımızın en istisna örneğidir. Dünyada bu büyüklükte, zenginlikte ve yaygınlıkta ikinci bir festival silsilesi yoktur." ifadelerini kullandı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin.

"SOFRAMIZDA BÜYÜK BİR ZEGİNLİK VAR"

Bulundukları projenin çok kıymetli olduğunu belirten ve milyonlarca kişiyi şehre getireceğini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Çok kıymetli misafirlerimiz dünyanın gözbebeği şehrimize hoş geldiniz. Şimdi ne kadar kültürün varsa o kadar zenginsin. Soframızda büyük bir zenginlik var. Siz bizi dünyaya tanıtmak için büyük gayret gösterdiniz. Bu sofrada bizim hikayemiz var. Bu şehir medeniyet şehridir. Dünyayı iyi okuyan bir şehirdir. Biz bu toprakların çocuklarıyız çok ekmek zorundayız. Çok çalışmak zorundayız. Bu şehir Allah’ın izniyle buraya milyonlarca kişiyi getirecek." dedi.

ATIKLARDAN OLUŞTURULAN HAVARA KAFE AÇILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan mimari konsepti tamamen atıkların değerlendirilmesiyle oluşturulan Panorama Havara Kitap Kafe ve Restoran, GastroANTEP etkinlikleri kapsamında dikkat çeken ve farkındalık oluşturan kısımlardan biriydi.

Kadınların iş hayatına katılımlarıyla ekonomik özgürlüklerini elde etmelerini desteklemeyi ve sosyal hayata daha fazla kadın bakış açısı kazandırmayı amaçlayan Havara Kafe’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ve il protokolünün katılımıyla yapıldı.

Gaziantep ev mutfağı sürdürülebilir bir turizm kimliği olarak sunulan Havara Kafe, Mimari konseptinden, tabaklara konan yemeklere kadar, sürdürülebilirlik ilkeleri içerisinde hazırlanan, atık değerlendirme ve kaynak koruma yönetimi üzerinden oluşturulan işletme modeli, temel olarak ev mutfağında saklı kalmış olan değerlerin öne çıkarılmasını hedefliyor.


 
Kafenin mutfağında dönüşümlü olarak, yarı zamanlı hafta içi 16, hafta sonu ise 8 kadın aşçı olmak üzere 24 kadın aşçı da görev alacak.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0