Kırk uçurma nedir? Kırk uçurma banyosu nasıl yapılır

Yeni doğan bebeklerin kırk çıktığı zaman uygulanan ve Şaman kültürünün esintisi olarak günümüze kadar ulaşan kırk uçurma adetinin ne demek olduğunu, bu adette nelerin yapıldığını sizler için mercek altına aldık. Peki bebeklerde kırk uçurma nedir, Kırk uçurma banyosu nasıl yapılır? Kırk uçurma sepetine ne koyulur? Kırk uçurma adeti ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

Şaman geleneğine ait olan kırk uçurma, yeni doğan bebeğin ilk kırk günlük sürecinden sonra annesiyle beraber yıkanıp paklanarak ev ziyaretlerine çıkması ile gerçekleştirilir. Kırklama, kırk çıkarma veya kırk uçurma olarak nitelendirilen bu geleneksel adette öne çıkan en belirgin nokta gün içerisinde kırkı dolacak olan bebeğe yaptırılan banyodur. Kırklama adetinin 20. günde uygulanması halinde 20 tas su kullanılır. Ayrıca anne ve bebeğin “Yarı kırkı” şeklinde nitelendirme yapılabilir. Çiçeği burnunda taze annelerin doğumdan sonraki ilk 6 haftası lohusa dönemi olarak nitelendirilir ve yeni doğan bebeklerin de bu süreçte kırkı çıkarılabilir. Pek kırkı çıkan bebeğe ne yapılır? Kırk uçurma nedir, nasıl yapılır? Bebeklere kırk uçurma banyosu nasıl yaptırılır? Geleneksel kırk uçurma adeti hakkında merak edilen bilgileri öğrenmek için haberimizin detaylarını inceleyebilirsiniz...

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemiİLİŞKİLİ HABERKırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi

kırk uçurma adeti

kırk uçurma adeti

KIRK ÇIKARMA BANYOSU NASIL YAPILIR?

Okunmuş suya bazı nesnelerin atılması halinde gerçekleştirilecek olan bu banyoda aile büyüklerinden birisi (kırklama annesi) olarak seçilir. Anneyi ve bebeği yıkayacak olan kırklama annesinin bilinçli ve tecrübeli olması önemlidir. Günün başlangıcında yapılabilen bu banyoda kırklama annesi yoldan gelirken 40 taş ve 40 mevsim çiçeği getirir.

Bunları yeterince sterilize ettikten sonra dualar okunarak banyo suyuna katılır. Ne kadar doğru olur bilemeyiz ama nazar değmemesi için nazar boncuğu, ayı temsil etmek için gümüş, güneşi temsil için de suya altın atılır. Çoğunlukla kırklama anneleri gelirken bir altın getirir ve suyu hazırlarken gizliden suya atar. 

Kırk uçurma sepeti nedir ve içine ne konur?İLİŞKİLİ HABERKırk uçurma sepeti nedir ve içine ne konur?

bebeklerde kırk uçurma nedir

bebeklerde kırk uçurma nedir

Kırklama annesinin abdesti yoksa güzel bir şekilde abdest alır ve duasını ederek bebeği 40 kez banyo suyuna sokup çıkartır. Bu sudan 40 kepçe anneye, 40 kepçe de bebeğe ayrılır ve banyo sonrasında “Su aşağı, boyu yukarı olsun! Su gibi ömrü uzun olsun!” gibi cümlelerle bebeğin ve annenin başından dökülür.

Banyo işlemi bittikten sonra ziyaretler başlar. Ziyarete gidilen evlerde annenin sütünün çok olması için yarım bardak su verilir ve suyun bitmesi beklenir. Ziyaret sonunda anlamına uygun bebeğe hediyeler verilir.

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemiİLİŞKİLİ HABERKırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi

KIRK UÇURMA SEPETİNE NE KONUR?

BİR YORUM YAPIN 5

Berat Budak 2 yıl önce

Bu saydığınız ve sıraladığınız adetlerine hiç biri İslam dinimizde , Resulü Ekrem Efendimizin sünnetlerinde hatta Türk geleneklerinde yeri yoktur. Bunlar hurafe ve bunlara inanmak bidattır! Büyük vebal ve aldatmadır yapılan. Allah ıslah etsin. Gerçekten çok yazık!

Toplam 13 beğeni

Umay 1 yıl önce

Türk adetidir. Siz arapsınız sanırım, her şeyi dine bağlamayın. Kına gecesi, kızın çeyiz dizmesi, ölünün 7 ve 40 nın okunması da Türk adetidir. Geleneklerimizde bu vardır. İnsanların geleneğine saygı duyun lütfen.

Toplam 0 Beğeni

zzzzzzzz 2 yıl önce

yani kırkı bitince bu. saydigi nesneler mi yanlis yoksa ziyaretlrt mi aydınlatır mısıniz

Toplam 0 Beğeni

Sevinc 2 yıl önce

20 günlük bebeğe ne yapilir

Toplam 8 beğeni

hamza 2 yıl önce

köfte ekmek, balık ekmek yapılabiliyor. Bir rivayete göre külbastı yaptıran da olduğu söylenmektedir. Tabi bu sadece bir efsanedir. Siz ıslama köfte yapın.

Toplam 0 Beğeni