Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi

Günümüzde yeni doğan bebeklerle ilgili en çok merak edilen kırk çıkarma adetinin aslında nereden geldiğini ve bu dönemde neler yapıldığıdır. Bizde yöreden yöreye değişen adetler arasında hala uygulanmaya devam eden kırk uçurma adeti ile ilgili bilinmesi gerekenleri araştırdık. Peki bebeklerde kırk çıkarma nedir, kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? İşte bebeklerde kırk çıkarma hesaplaması ve adeti...

Bebeğine kavuşacak olmanın arzusu ile heyecanlı bir bekleyiş içerisinde olan anne adaylarının bebeklerini dünyaya getirdikten sonraki yaşadıkları mutluluk tarif edilemez. Aileye yeni bir üyenin katılması ile dünyası bir anda değişen çiftlerin bundan sonraki hayatlarına daha kolay ve çabuk adapte olabilmeleri, bebeğin bakımı ve ebeveynlerin sorumluluklarına alışması bakımından oldukça önemlidir. Hem yeni doğum yapmış anneler için hem de bebekler için kritik bir dönem olan ilk kırk günlük süreçte mümkün olduğunca hassas ve dikkatli davranılmalıdır. Toplum içerisinde yaklaşık ilk 6 haftayı kapsayan lohusalık sürecininin sonunda bebek için kırk çıkarma adetleri ergilenir. Burada aslolan bebeğin değil annenin kırkı çıkmasıdır. Halk arasında kırk çıkarma adetinde yapılanlar ve kırk hesaplama yöntemi ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde. Peki kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? Kırk çıkarma nedir, banyosu nasıl yaptırılır? Bebeklerde kırk çıkarma hesaplaması nasıl yapılır? İlk kırk günde bebeklerde oluşan özellikler...

KIRKI ÇIKMAK NEDİR? BEBEĞİN KIRKI ÇIKMASI...

bebeklerde kırk çıkarma

bebeklerde kırk çıkarma

Halk arasında bebeğin kırkının çıkması olarak tabir edilen olay, aslında annenin 40 günlük Lohusa dönemi ile direkt olarak bağlantılıdır. Dolayısıyla kırk çıkarma dediğimiz şeyde bebeğin değil annenin kırkı çıkar aslında. Bebeğin dünyaya geldiği günden itibaren kırk gün geçmesi ile birlikte uygulanan kırk uçurma adeti geçmişten bugünlere dek uzanan geleneksel uygulamalardan biridir.

Şaman geleneğine ait olan ve hala yapılmaya devam eden kırk uçurmada anne ve bebek kırk gün sonrasında yıkanır ve ev ziyaretlerine başlar. Ziyaret bitiminde ufak hediyeler vererek kırk uçurma gerçekleşmiş olur. Yöreden yöreye değişen bebeğin kırkını çıkarma durumu farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir.

KIRK GÜNLÜK OLAN BEBEKLERE NE YAPILIR?

kırkı çıkan bebekler

kırkı çıkan bebekler

BUĞDAY TOPLAMA

Yine gelenekselleşen adetlerimizden biri olan uygulama ise 40 adet buğday toplama ile gerçekleşir. Toplanan buğday tanelerine İhlas suresi okunur ve bu buğdaylar banyo için hazırlanan suya koyulur. Bu suyla banyo yaptırılan bebekte sadece bebek değil anneye de banyo yaptırılır. Anne ile bebeğin yıkanması sonrasında tüm kıyafetler yıkanınca kırkı çıkmış olur.

TABAĞA ALTIN BATIRMA

Bebeğin 40. gününde erken vakitlerde yolda 40 adet taş toplanır. Eve davet edilen misafirlere minik hediyeler hazırlanır ve mevlüt başlar. Mevlüt sonrasında taşlar güzelce yıkandıktan sonra kaba koyulur. İçine su ekleyip bir altını 40 defa suya koyup çıkartılır.

Bu suyla banyo yaptırılan bebeğe ve anneye daha sonra kapta kalan suyu bebeğin yatacağı yere serpilmesi sağlanır. Artakalanı ise misafirlere verilir. Suyu alan kadınlar kendi bebeklerinin yattığı yere de bu sudan serper.

KIRK UÇURMA ADETİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER İÇİN TIKLAYIN

Kırkı çıkan bebeğe ne yapılır

Kırkı çıkan bebeğe ne yapılır

KIRK ÇIKARMA SEPETİ MALZEMELERİNİN OLMAZSA OLMAZI:

Hangi isimler bebeklere konulmamalı? Peygamber Efendimiz (SAV)'in değiştirdiği isimler

İLİŞKİLİ HABER

Hangi isimler bebeklere konulmamalı? Peygamber Efendimiz (SAV)'in değiştirdiği isimler
Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

İLİŞKİLİ HABER

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı
Giresun Zeytinlik Evleri nerede? Giresun, Marsilya tarzı 'Zeytinlik Evleri' ile UNESCO adayı!

İLİŞKİLİ HABER

Giresun Zeytinlik Evleri nerede? Giresun, Marsilya tarzı 'Zeytinlik Evleri' ile UNESCO adayı!

BİR YORUM YAPIN 2

Mehmet günes 4 yıl önce

London da oturuyorum,Ingilizler dogumdan ertesi gün cocuklarini hava alsin diye disari cikariyorlar,40 gün bence cok sacma.

Toplam 10 beğeni

fred 1 yıl önce

40 gun bebegin dunyaya alisma suresidir bu sirada her turlu hastaliga ve dunyanin olumsuzluklarina karşı savunmasizdir bu birsey olacak anlamina gelebilir gelmeyebilir ama risk alinacak bir konu değil.su Londra böyle Almanya soyle laflarina da gicik oluyorum adamlar kendi kulturunu yasiyor sende kendininkini yasa kimse aynı değil.

Toplam 0 Beğeni