Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

Şeytanın içimize saldığı en büyük vesveselerden biri olan namazda necaset durumu, günümüzde birçok kişinin cevabını aradığı şeylerin başında gelir. Namaz kılan kişiler çamaşırının temizliğine nasıl dikkat etmeli, namaza mani olan necaset miktarı! Çamaşırda akıntı namaza engel mi, el ayası necaset miktarı ne kadar? Namazda temizliğin önemi...

Namaz kılmamamız için şeytanın aklımıza sokmaya çalıştığı binbir türlü hileli vesveselerden birisi de genellikle ibadetlerde karşımıza çıkar. Allah (c.c)'un Mümin kimseler üzerinde 5 vakit eda etmek üzere farz kıldığı namazda abdest şartı bulunmaktadır. Abdest sırasında yıkanan her bir uzuv gibi günahlarımızın da tek tek döküldüğü abdest ibadetinde şüphe duyulabildiği gibi namazla ilgili de içimize birtakım şüpheler düşebilir. Gündelik yaşantımız içerinde en çok şüpheye düştüğümüz konulardan birisi de iç çamaşırımızda ki temizlik boyutunun namazımıza ne denli etkisinin olduğudur. Özellikle de kadınlarda gün içerisinde çok defa gelebilen akıntı gibi dış maddelerin çamaşırda olması halinde namaz kılınıp kılınamayacağı en çok merak edilen ve konuşulan konulardandır.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...İLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

NAMAZA MANİ OLAN NECASET MİKTARI NEDİR? 

Akıntı namaza engel olur mu? Akıntı çamaşıra değerse namaz olur mu?

Akıntı namaza engel olur mu? Akıntı çamaşıra değerse namaz olur mu?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in "Temizlik imandandır."  (Müslim, taharet) buyurduğu hadis-i şerifine baktığımızda her Müslümanın bedensel temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Sadece beden olarak değil ruhumuzu da temizlememiz gereken hayatımızda, özellikle de ibadet esnasında kılık kıyafetimizin temiz ve uygun olmasına özen göstermeliyiz.

Giyilen kıyafete yemek sıçraması ya da necis (pis) olmayan şeylerin değmesi namazımıza engel olmayacak iken necis miktarı aşılan çamaşırda ibadetlerin yerine getirilip getirilmediği yorum konusu olabilmektedir. Ancak eğer elbiseye necaset yani pislik bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise, bununla da namaz kılınabilir.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

İç çamaşırında necaset miktarı ne kadar olmalı? Necaset miktarı

İç çamaşırında necaset miktarı ne kadar olmalı? Necaset miktarı

Katı olan necasetlerde dirhem miktarı bir miskal kadar olup yani 4 gram ve 80 santigram ağırlıktır. Akıcı olan necasetlerde ise, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar bir yüzeydir. Necasetin katı ya da hafif türden olması bile kişide vesvese uyandırıyorsa kirli olan bölgelerin imkan dahilinde olabildiğince temizlenmeye çalışılması takvaya en uygun olandır.

ÇAMAŞIRDAKİ NECASET İLE NAMAZ KILINIR MI? ÇAMAŞIRDA İDRAR SIZINTISI...

İç çamaşırda ağır pislik, kuru bir madde mevcut ise, bir dirhem, yani 3 gramdan daha az olmalıdır. Fazlasının namazın sıhhatine engel olmaya yönelik olduğu ileri sürülmektedir. Çamaşırdaki yaş bir madde ise el ayası olarak ifade edilen avuç içinden daha geniş yere yayılmaması şartı gerekir. El ayasını taşan bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza engel olduğu öne sürülmektedir ve ibadetin yerine getirilmesi için pisliğin temizlenmesi gerekir.

El ayası ne kadar?

El ayası ne kadar?

EL AYASI NE DEMEK? EL AYASI MİKTARI NE KADAR OLUR?

  • Elin bilekle parmak arasındaki iç tarafını kapsayan bölge el ayası olarak geçmektedir. Avucun parmak diplerinden başlayıp avuç içi kadar olan yeri kapsayan el ayası, Galîza olan pislik; sıvıysa bir el ayasından, katı ise bir dirhemden fazlası namaza engel olduğu bilinmektedir.

NE KADAR NECASET NAMAZA MANİ OLUR? MEZHEPLERE GÖRE NECASET 

HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE, namazın kabul olmaması için bilinen katı necaset miktarı (4.8 gr.) akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar olan bir yüzeydir.

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE, necasetin zerresi dahi namaz kılmaya engeldir, temizlenmesi yani yıkanması farzdır. Fakat istincadan sonra kalan necaset affedilmiştir.

MALİKİ MEZHEBİNE GÖRE, necaset namaza mani değildir. 

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi

İLİŞKİLİ HABER

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi
Kuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak...

İLİŞKİLİ HABER

Kuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak...
Uyumadan teheccüd namazı kılınır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Uyumadan teheccüd namazı kılınır mı?
Namazla ilgili en sık sorulan sorular! Namaz kılarken dikkat edilmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Namazla ilgili en sık sorulan sorular! Namaz kılarken dikkat edilmesi gerekenler

BİR YORUM YAPIN 0