Namazla ilgili en sık sorulan sorular! Namaz kılarken dikkat edilmesi gerekenler

Allah (c.c)'un biz kullarını günde 5 defa huzuruna çağırdığı namaz ibadetinin fazileti ve üstünlüğü gerek ayet-i kerimelerle gerek de sahih hadis-i şerif kaynaklarıyla sabittir. Farz ve nafile namazlarda cevabının en çok aratıldığı 7 sorunun cevabı haberimizde:

O'na kulluk etmek ve layığıyla hamd etmek için geldiğimiz şu fani dünyada gerek dünyevi gerek de ahiret saadetimiz için namazın önemi çok büyüktür. Günahlarımızın affına vesile olan ve ecri bakımından pek faziletli olan namaz asla terk edilmemesi gereken ibadetlerin başındadır. Gündelik yaşantımız içerisinde namaza yeni başlayanların ya da uzun zamandır kılınsa bile zaman zaman sergiledikleri bazı davranışların kıldığı namaza mani olup olmadığı yönünde kafaları karışabilir. Bunların çoğunluğu namazdaki hal ve hareketlerin ağırlıkta olduğu sorular olup herkes tarafından bilinmesi gereken başlıklardır. İşte namazla ilgili en çok merak edilen ve araştırılan 7 soru...

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

-SIKIŞIK ABDESTLE NAMAZ KILMAK MEKRUH MU?

Alemlere rahmet olan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) bu konu ile ilgili, idrarı sıkışık durumda iken ya da yemek varken  namaza duran kimsenin namazının faziletinin tam olmayacağını ifade etmiştir. (Müslim, Mesâcid, 67).Dolayısıyla abdest almaya üşendiği için önceki vakitten kalma abdestiyle sıkışık bir şekilde namazını kılmaya çalışırsa bu mekruh olur, dinimizce hoş görülmez. En güzeli her vakit namaz için ayrı ayrı abdest almaktır. Böylelikle namazda en sık karşılaşılan vesvesenin de önüne geçmiş olunur.

Namazdayken tuvaletin gelmesi! Abdest bozulmasın diye sıkışık abdestle namaz kılınır mı?İLİŞKİLİ HABERNamazdayken tuvaletin gelmesi! Abdest bozulmasın diye sıkışık abdestle namaz kılınır mı?

-NAMAZ KILARKEN HER SUREDE BESMELE ÇEKİLMELİ Mİ?

Diyanetin kendi resmi sitesinde verilen bilgilere göre; Namazda her rekâtın başında ve Subhaneke duasından sonra kıraate geçmeden önce besmele çekilir. Fatiha okuduktan sonra okunacak olan zammı sure için ayrıca besmele çekilmez.

-SECDEDE GÖZLER KAPALI MI YOKSA AÇIK MI OLMALI?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in hadisi şerifinde görüldüğü üzere "Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın." buyurulmaktadır. Dolayısıyla secdede gözler kapalı değil açık olmalıdır.

Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?İLİŞKİLİ HABERNamaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

-TEK BAŞINA/ CEMAATLE NAMAZDA FATİHADAN SONRA AMİN DEMENİN HÜKM NEDİR? DUAYA AMİN DEMEK FARZ MIDIR?

Mezheplerin görüşlerine göre değişiklik gösterilebilen bu durum Hanefî mezhebinde aminin Fâtiha’nın sonunda gizlice denmesi sünnettir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 172). Şâfiîlerde ise “âmîn”, açık kıraatli namazlarda açıktan, gizli kıraatli namazlarda gizlice söylenir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 139-140).

Ebû Hüreyre (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur:

“İmam Fatiha’yı bitirip «Âmîn» dediğinde siz de «Âmîn» deyiniz. Kimin âmini meleklerin âmin demesine muvâfık düşerse, onun geçmiş (küçük) günahları mağfiret edilir/örtülür.” (Buhârî, Ezân, 111; Müslim, Salât, 72)

-KADINLAR YARIM TUNİKLE YA DA PANTOLONLA NAMAZ KILABİLİR Mİ?

Tesettürlü Müslüman kadınlar için namaz kılarken uzun ve bol elbise giymesi doğru olanıdır. Ancak dışarıdayken ya da bazı şartlar gereği kadının üzerinde dize kadar bol bir tunik altında pantolon varsa namazın kılınabileceği söyleniyor. (Namazın hiçbir koşulda kazaya bırakılmaması için). Eğer vesveseye kapılıp namazın kabul olup olmadığından şüphe duymak istemiyorsa o kişi uygun vaktinde o vaktin namazının yeniden kazasını kılabilir.

Namazda başörtüsü düzeltmek namazı bozar mı?İLİŞKİLİ HABERNamazda başörtüsü düzeltmek namazı bozar mı?

-NAMAZDA SAÇI AÇILAN BAŞÖRTÜSÜNÜ DÜZELTEBİLİR Mİ?

Namaz kılarken kadında avret yeril olarak sayılan uzuvların açılması ile hiç beklemeden açılan yer kapatılsa namaz bozulmaz. Bir rükün miktarı, yani 3 kere "sübhanallah" diyecek kadar bekledikten sonra kapatılsa, namaza manidir.

-NAMAZDAN SONRA TESBİH ÇEKMEK FARZ MI?

5 vakit farz namazdan sonra kesinlikle tesbih çekilmeli diye bir kaide yoktur, yani farz değildir ancak sünnettir. Çekildiği zaman ecri çok büyüktür, yapılmazsa vebali yoktur.

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

İLİŞKİLİ HABER

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı
Etek altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılınır mı? Çorapsız namaz kılmanın hükmü

İLİŞKİLİ HABER

Etek altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılınır mı? Çorapsız namaz kılmanın hükmü

BİR YORUM YAPIN 0