Uyumadan teheccüd namazı kılınır mı?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in en sevdiği ibadetlerden biri olduğu bilinen teheccüd namazı ile ilgili sık sorulan sorulardan birisi de uyumadan teheccüd namazının kılınıp kılınamayacağı ile ilgilidir. İşte teheccüd namazına dair bilinmesi gerekenler...

"Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah'a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır." (Tirmizi, Deavât, 101) hadis-i şerifinden anlaşılacağı üzere teheccüd namazına kalkmak pek faziletli bir ibadettir. Salih ve saliha kimselerden olabilmek için devam edilmesi tavsiye edilen teheccüd namazı uykudan uyanarak kılınan nafile namazlardandır. 2 rekatta bir 12 rekata kadar çift olarak kılınabilir olan teheccüt namazında asıl faziletli olan 2 rekatta bir selam verilerek kılınan namazdır. Gecenin üçte ikisi geçtikten sonra imsak vaktine kadar kılınabilen teheccüt namazında uykudan uyanıp kılmak daha faziletlidir. İbn-i Abbas (r.a)’un rivayetine göre, Sevgili Peygamberimiz (SAV), teheccüd namazına kalktığında şöyle dua ederdi:

Teheccüd namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? Teheccüt namazı kılınışıİLİŞKİLİ HABERTeheccüd namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? Teheccüt namazı kılınışı

PEYGAMBERİMİZ VİTİR NAMAZINI HANGİ VAKİTTE KILARDI?

Rivayetlere göre, Peygamberimiz (SAV) vitir namazını kıldıktan sonra, oturarak iki rekât nafile namaz kılardı. İlk rekatta "İzâ zülzileti’l-ardu" sûresini, 2. rekatta fa "Kul yâ eyyühe’l kâfirûne" suresini okurdu. Rivayetlere göre, Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamberimiz (SAV), yatsı namazını kıldıktan sonra vitiri kılmadan uyur, gecenin ortalarından sonra uyanıp bir müddet namaz kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra sabah namazının sünnetini kılardı. (Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 26) “Niyet ettim Allah rızası için teheccüt namazını kılmaya.” şeklinde niyet edilerek kılınan teheccüd namazına kalkılacaksa, yatsıdan sonra kılınacak olan vitir namazını geceye yani teheccüt vaktine bırakarak kılma unutulmuş sünnetlerdendir.

“Geceleyin kıldığınız namazın sonunu vitir yapın.”(Buhârî  Salât 84  Vitir 4)

TEHECCÜD VAKTİ EDİLEN DUALAR KABUL OLUR MU? GECE DUA ETMEK..

Ebu Hureyre (r.a) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyurur: ''Rabbimiz her gece; gecenin son üçte biri kaldığında dünya semasına tecelli eder ve, 'Bana dua eden yok mu, onun duasını kabul edeyim! Benden isteyeceği olan yok mu, istediğini vereyim! Benden mağfiret dileyen yok mu, onu bağışlayayım! der.'' Müslim'in rivayetinde ''Allah her gece, gecenin ilk üçte biri geçtiğinde dünya semasına tecelli eder ve, Melik benim! Melik benim!... Var mı bana dua eden, onun duasını kabul eyleyim! Var mı benden isteyen; istediğini vereyim; Var mı benden mağfiret dileyen, onu affedeyim'' buyurur.

Ve bu hal  ta tanyeri ağarıncaya kadar böylece devam eder. (Buhari, Sahih, nr: 1145.)

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

İLİŞKİLİ HABER

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı
Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

İLİŞKİLİ HABER

Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

BİR YORUM YAPIN 0