Giresun Zeytinlik Evleri nerede? Giresun, Marsilya tarzı 'Zeytinlik Evleri' ile UNESCO adayı!

19. yüzyılda Fransa'nın Marsilya şehrinden getirilen malzemeler ile yapılan Giresun'un Zeytinlik Evleri, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çalışmalarla ilgili bir tweet paylaşımında bulundu.

Giresun, Doğu Karadeniz'in sahil şehirlerinden biridir. Şehrin deniz manzaralı caddeleri, dağ otelleri ve doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Bunda en büyük paylardan biri de, 19. yüzyılda Fransa'nın Marsilya şehrinden Giresun'a getirilen malzemelerle yapılan ve Zeytinlik Mahallesi adını alan bölgedir. 3. derece kentsel sit alanı olan ve mahallesiyle aynı adını taşıyan Zeytinlik Evleri, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yeniden güçlendirilip kalkındırıldı. Mahalle şimdi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bundan tam 200 yıl önce Marsilya'dan getirilen malzemeler ile inşa edilen Zeytinlik Mahallesi'nin, bölgesel kalkınmaya destek için güzel bir yansıma olacağını belirtti. 

Bakan Varank, bakanlığa bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren DOKA'nın desteğiyle restore edilen evlerle ilgili olarak, '200 yıl önce Marsilya'dan gelen malzemelerle Giresun'da inşa edilen Zeytinlik Mahallesi, bölgesel kalkınma desteklerimizin güzel bir yansıması oldu. DOKA desteğiyle yeniden ayağa kalkan bu kadim mahalle, şimdi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlanıyor.' ifadelerinin yer aldığı bir tweet paylaşımında bulundu.

ZEYTİNLİK EVLERİ NEREDE?

Karadeniz'in Şirince'si olarak da anılan Zeytinlik Evleri, Giresun merkezden araçla kolaylıkla gidilebileceği gibi yaya olarak da gidilebilmektedir. Eşi benzeri görülmemiş bir dokuya sahip olduğu belirtilen Zeytinlik Evleri için Giresun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Proje Koordinatörü Doç.Dr. Gazanfer İltar şu yorumda bulunuyor:

'Zeytinlik'teki hiçbir ev birbirinin manzarasını, hava sirkülasyonunu kesmeyecek şekilde, Giresun Kalesi eteklerinden aşağıya doğru bir sıra ev, bir sıra bahçe şeklinde dizilmiş. Her evin geniş bir bahçesi içinde fırını, ocağı, kuyusu, çamaşırlığı ve müştemilatı var.'

İltar, başvuru süreciyle ilgili olarak ise, 'Semtin bu özgün dokusu Anadolu sivil mimarlığında eşi benzeri olmayan bir dokudur. Çok güzel bir sosyal yaşantıya hizmet edecek şekilde bir dizayn vardır. Bu haliyle buradaki evler bir ev tasarımı değil, semt tasarımıdır.

Burada 19'uncu yüzyıldaki modern bir semt tasarımı görüyorsunuz, bu haliyle minik bir semttir. Bu nedenle bu özellikleri belirtir bütün doneleri, verileri topladık. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne kabul edilmesi için başvurumuzu yaptık.' açıklamasında bulundu.

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi

İLİŞKİLİ HABER

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi
Haluk Levent depremzede hayvanlara kucak açıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Haluk Levent depremzede hayvanlara kucak açıyor!
Türkiye'de görülmesi gereken en iyi tiyatro sahneleri

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye'de görülmesi gereken en iyi tiyatro sahneleri

BİR YORUM YAPIN 0