Türkiye'de görülmesi gereken en iyi tiyatro sahneleri

Türkiye'de geçmişten günümüze varlığını halen sürdüren, sayısız önemli oyuna ve sanatçılara ev sahipliği yapmış sahneler bulunuyor. İçerisinde bir kültür tarihini barındıran bu binalar içerisinde görülmesi gereken sahneleri sizler için derledik.

Türk tiyatrosu tuluat sanatıyla seyircisiyle buluşmuş, Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kurulmasıyla birlikte de bugünkü modern Türk tiyatrosu yapısına kavuşmaya başlamıştır. Günümüzde hem Devlet ve Şehir Tiyatroları'nın hem de özel tiyatroların küçük ve büyük çaplı birçok sahnesi bulunuyor. Ancak bazı sahneler var ki; taşıdıkları adlar, sergiledikleri oyunlar ve sahnelerinde yer verdikleri usta sanatçılarla ayrı bir yerde duruyorlar. Taşıdıkları izlerle kültürel bir tarihi yaşatan bu sahneler, şehir gezilerinde görülmesi gereken binalar arasında yer alıyor. Bulundukları konumun merkezi olarak da  kabul edilebilen bu sahneleri, sizler için derledik. İşte Türkiye'de görülmesi gereken en iyi tiyatro sahneleri!

TÜRKİYE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN EN İYİ TİYATRO SAHNELERİ

# 1 HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ - İSTANBUL

İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nden içeri girdiğinizde, Şehir Tiyatroları'na bu zamana kadar hizmet etmiş ve hayatını kaybetmiş sanatçıların isim ve fotoğraflarının boydan boya asılı olduğu bir duvarla karşılaşırsınız. Sadece Şehir Tiyatroları'nın değil Türk tiyatrosunun da önemli isimlerinden olan ve Hülya Koçyiğit gibi birçok önemli sanatçıya küçük yaşta öğretmenlik yapıp keşfeden Muhsin Ertuğrul'un adını taşımaktadır. Bina hem sahnesi hem de görsel güzellikleriyle Türk tiyatrosunun geçmiş yıllarına ait izleri seyirciye hissettiriyor.

# 2 SES TİYATROSU - İSTANBUL

Televizyonda uzun yıllar yayınlanan Komedi Dükkanı adlı tiyatro programına da ev sahipliği yapan Ses Tiyatrosu, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunmaktadır. 1885 yılında inşa edilen bu tarihi sahne, tam 87 yıl tiyatro 17 yıl da sinema salonu olarak hizmet vermiştir. Birçok kez el değiştiren bu sahne, 1942 yılında Ses Opereti adını aldı ve 1963 yılında Haldun Dormen'in sahibi olduğu Dormen Tiyatrosu tarafından da 6 yıllık bir süreyle kullanıldı. Muhsin Ertuğrul ve Kent Oyuncuları gibi ekiplerce de kullanılan sahne günümüzde, Orta Oyuncular ekibi tarafından kullanılmaktadır ve Ses 1885 - Orta Oyuncular adını taşımaktadır.

# 3 BEŞİKTAŞ KÜLTÜR MERKEZİ - İSTANBUL

1994 yılında Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncuları tarafından Mıstık Pasajı'nda bulunan Mıstık Sineması'nın bulunduğu yere kurulan bu sahnede, Türkiye'nin ilk tiyatro dizisi Bir Demet Tiyatro da çekilmişti. Günümüzde birçok organizasyona bununla birlikte televizyon için hazırlanan tiyatro programlarına ev sahipliği yapan sahne, Beşiktaş ilçesinin kültürel simgelerinden biri olarak yer alıyor. Sahnenin bulunduğu pasaja girer girmez, kurucu ekipte yer alan sanatçılarla oynanmış oyunların afişlerinin boydan boya asılı olduğu duvarı, binadan içeri girer girmez de o yıllara ait internet üzerinde dahi bulamayacağınız fotoğraf karelerine ulaşabiliyorsunuz.

# 4 CEMİL TOPUZLU AÇIK HAVA TİYATROSU - İSTANBUL

1930 yılında projesi çizilen 1946 yılında ise dönemin İstanbul Valisi ve belediye başkanı olan Lütfi Kırdar tarafından temelleri atılan bu sahne, İstanbul'un Şişli ilçesindedir. Tüm eksikliklerinin tamamlanması 1950 yılını buldu. 1958 yılında o sene vefat eden İstanbul'un eski belediye başkanlarından Cemil Topuzlu'nun adı verilmiştir. Günümüzde hem tiyatro oyunlarının sezon finali yaptığı hem de yaz konserlerinin en çok verildiği sahnedir.

# 5 CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ - ANKARA

Bugün benim diyen Ankaralı tüm tiyatro sanatçılarının hocası olan, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi denilince akla gelen ilk isim olan Cüneyt Gökçer, adını yıllar boyunca emek verdiği Devlet Tiyatroları Sahneleri'nden birine verdirmiştir. Bugün, Gökçer'in yetiştirdiği öğrencilerinin oyunlarını sergilediği bu sahne, Ankara deyince akla gelen ilk yapılardandır. Ankara ve tiyatro denilince akla ilk gelen yerlerden olan bu sahne, seyircisine nostalji yaşatır.

# 6 ŞİNASİ SAHNESİ - ANKARA

Ankara denilince akla gelen bir diğer sahne olan Şinasi Sahnesi, 1988 yılında hizmete açılmıştır. Devlet Tiyatroları'nın gelmiş geçmiş birçok sanatçısını sahnesinde ağırlamış bu sahne de, seyircisine nostaljik anlar yaşama şansını vermektedir.

# 7 SUAT TAŞER AÇIK HAVA TİYATROSU - İZMİR

Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi dışında Türkiye'de görülmesi gereken bir diğer açık hava tiyatrosudur. Bostanlı Karşıyaka Açık Hava Tiyatrosu olarak da bilinmektedir. Ege Üniversitesi'nde akademisyenlik de yapan, Ankaralı tiyatro sanatçılarından Suat Taşer'in adını taşımaktadır. 

Kırmızı Oda'nın Süreyya'sı Cemre Melis Çınar 'Kefaret'in kadrosunda!

İLİŞKİLİ HABER

Kırmızı Oda'nın Süreyya'sı Cemre Melis Çınar 'Kefaret'in kadrosunda!
Giresun Zeytinlik Evleri nerede? Giresun, Marsilya tarzı 'Zeytinlik Evleri' ile UNESCO adayı!

İLİŞKİLİ HABER

Giresun Zeytinlik Evleri nerede? Giresun, Marsilya tarzı 'Zeytinlik Evleri' ile UNESCO adayı!
En şık açık mutfak salon dekorasyonu önerileri

İLİŞKİLİ HABER

En şık açık mutfak salon dekorasyonu önerileri

BİR YORUM YAPIN 0