Kalça çıkıklığının çözümü: Frejka Yastığı nedir? Pavlik bandajı ne işe yarar?

Özellikle yeni doğan kız bebeklerinde rastlanan kalça çıkıklığı hastalığında tedavi gecikirse kalıcı sakatlık bile oluşabilir. Peki Frejka yastığı ve pavlik bandajı ne işe yarar? Kalça çıkıklığı tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler neler? İşte detaylar...

Yeni doğan bebeklerde doğuştan bazen de ebeveynin bilinçsiz davranmasından kaynaklanan kalça çıkıklığı, ilk altı ayda fark edilirse iyileşme oranı neredeyse kesindir. Kalça çıkıklığına sebep olan kundaklama adeti, dar giysi sorunu ve erken yürüteç dönemi sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlığa çözüm olarak “Pavlik Bandajı” ya da Frejka Yastığıtedavisi uygulanır. İyileştirme amaçlı kullanılan bu bandaj sayesinde bebeğin bacakları birbirinden ayrılır ve karnına doğru çekilmesi sağlanır. Böylelikle kalça kemiğindeki topun yerine yerleşmesi amaçlanır.

Bebeklerde kalça çıkıklığı

Bebeklerde kalça çıkıklığı

Gece ve gündüz olmak üzere kalça çıkığı tedavisi için kullanılan bandaj ortalama 2-3 ay sürer. Eğer tedavinin işe yaramadığı görülürse doktor bebeği alçı tedavisine başlatabilir ya da bacakları askıya alma yöntemini deneyebilir. Yapılacak son tedavi yöntemi de 18 aylıktan büyük olan bebeklere uygulanan ameliyattır.

HANGİ DAVRANIŞLAR KALÇA ÇIKIKLIĞINA NEDEN OLUR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

pavlik bandajı (frejka yastığı)

pavlik bandajı (frejka yastığı)

 PAVLİK BANDAJ KULLANIMI NASILDIR?

Metal bir parça bulundurmayan (Pavlik bandaj), hafif çıkıklarda ve ilk aylarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Çıplak vücut üzerine bandaj takılmaz. Bandajın malzemeleri zamanla yumuşasa bile kayışları cilt ile temas etmemelidir. Bu nedenle yaz mevsimlerinde uyluk yarısına kadar çorap giydirilmelidir.

Doktor onayı ile birlikte bandaj gece-gündüz olmak üzere 24 saat takılmalıdır.

Kalça çıkığı olan bebeğinizi her gün yıkamaktan vazgeçin. Yıkanma  esnasında bandaj çıkartılmalıdır.

Göğüs kafesi ile göğüs kayışı mesafesi iki parmak kadar olmalıdır.

Göğüs kayışındaki tokalar simetrik olacak şekilde biri arkada, diğeri önde durmamalıdır. Tokalar, boyun ile omuz arasında orta yerde durmalıdır.

Omuz kayışlarının bebeğin boynuna zarar vermemesine dikkat edilmelidir.

Bebeği yan değil de sırtüstü veya yüzüstü yatırmalısınız.

Hacamat bölgeleri ve faydaları! Peygamber sünneti 'Hacamat' nasıl yapılır? Hacamat çizikleri..

İLİŞKİLİ HABER

Hacamat bölgeleri ve faydaları! Peygamber sünneti 'Hacamat' nasıl yapılır? Hacamat çizikleri..

BİR YORUM YAPIN 0