Kavurma nasıl yapılır? Kavurmanın püf noktaları

Kurban bayramının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kavurmayı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var. İşte en lezzetli ve kolay kavurma tarifi...

İşte Kurban bayramında ağzınıza layık, lezzetli kavurmayı yaparken dikkat edilmesi gerekenler...

Uzmanlar lezzetli bir kavurma yapmak için kurban etinin en az bir gün dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. En ideal kavurma etin but kısmından yapılır. 

Kavurma nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 kilo yağsız dana kuşbaşı (koyun, keçi) olabilir
1 çay bardağı ayçiçek yağı (ya da iç yağ)
Pulbiber, kimyon, karabiber, tuz, kekik

Hazırlanışı:

Öncelikle etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra doğranan etleri tencereye ilave edip, orta ateşte kendi bırakacağı su ile haşlamaya bırakın. Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin. 

Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir. Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın.

Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın. Kavurma artık hazır sıcak servis edin. 

İşte kavurma yapmanın püf noktaları

Etler dinlendirilmeli

Özellikle kuzu ve dana kavurmanın lezzetli ve yumuşak olması için etin bir gün dinlendirilmesi gerekiyor. 

Harlı ateşte mühürleyin

Tavayı bir süre ısıtın ve etin kendi iç yağını koyun. Yağ eridikten sonra kuzu ya da dana etini tavaya ekleyin ve 7-8 dakika harlı ateşte pişirin. Etler biraz kavrulduktan sonra daha lezzetli ve besin değerinin yüksek olması için içine 1 adet tüm soğan koyun. Tüm soğan koyulmasının nedeni, kavurma uzun süre pişeceği için dağılmaması.

Etli yemeklerde tuz ve baharatlar en son konulmalı. Çünkü tuz eti sertleştirebilir ve suyunu çeker. Et harlı ateşte bir süre pişince ocağın altı kısılmalı. 

Koyun, keçi ya da kuzunun kokusunu sevmeyenler kavurmaya kekik ve defne yaprağı koyabilir. Böylece hem kokmayan hem de lezzetli bir kavurma elde etmiş olursunuz.

Kavurmaya 1 bardak su ekleyin

Dana kavurma yapıyorsanız içerisine 1 bardak ekleyin. Çünkü dana etinin pişmesi uzun sürer. Bu nedenle su eklemek gerekiyor. 

BİR YORUM YAPIN 0