Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesinin doğal tedavisi var mı?

Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen kıl dönmesi, deri altından çıkamayan kılın şişliğe neden olmasıdır. Bu şişlik kişinin yaşam kalitesini düşürür.Kuyruk sokumunda yaygın olarak görülen kıl dönmesi, bazı insanlarda kronik enfeksiyona yol açabilir. Peki kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesinin doğal tedavisi var mı? Tüm soruların yanıtı haberin detayında:

Kıl dönmesi batık kıl durumuna denir. Ancak yapılan araştırmalarda kıl dönmesi dökülen saçların kuyruk sokumu bölgesinde birikmesi ve deri altına yerleşmesi ile de ortaya çıkabilir. Ayrıca kıl dönmesi halk arasında kadınlarda görülen bir rahatsızlık olarak bilinse de aslında bu hastalık erkekler de daha çok görülür. Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kıl dönmesi; göbek deliğinin etrafı, koltukaltı, yüz bölgesi ve bacaklarda da görülme ihtimali yüksektir. Bilim literatürüsünde polinidal sinüs olarak geçer. Cildin kıl çıkma katmanında anormal bir şekilde çıkmamasıyla yaşanan bu rahatsızlık yaşamsal kaliteyi düşürür.

Kıllar deri altında dümdüz çıkmaz deri altında yuva yapıp ve burada iltihaba yol açar. Kabaran cilt ağrıya neden olur. Aynı şekilde çevresindeki sinir ve damarlara zarar verir. Kıl dönmesi genellikle gelişim evresinde ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Çünkü belli bir yaştan sonra kıl köklerindeki hareketlenme durur. Mesleklere de bağlı da kıl dönmesi yaşanabilir. Uzun süreli oturan masa başı çalışanlar ve uzun yol şoförlerinde kıl dönmesi görülebilir. 

kıl dönmesinin görüntüleri

kıl dönmesinin görüntüleri

KIL DÖNMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Kesin bir nedeni yoktur. Ancak gevşek kılların cildi yüzeyine çıkmadan birikmesi kıl dönmesine yol açar. Sürekli sürtünme, dar kıyafetler, uzun süreli oturma ya da bisiklet sürme gibi durumlar sonrası yaşanabilir. Vücut biriken kıllara karşı bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bağışıklık sistemi de bu bölgeye aşırı antikor gönderir. Ancak bu antikorlar bölgede iltihaba yol açar. Nefes alamayan kıl kökleri ayrıca kir birikmesine de neden olur.

Kuyruk sokumu neden ağrır? Kuyruk sokumu ağrısına ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERKuyruk sokumu neden ağrır? Kuyruk sokumu ağrısına ne iyi gelir?

KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

- Vücudunun normalinden fazla kıllı olan kişilerde

- Kıl kökünün sert ve kaba olanlar

- Gelişim çağında hormonal sıkıntı yaşayanlar

- Kedi, köpek bakıcıları, koyun kırpıcıları ve berberler

- Önceden kıl dönmesi yaşayanlar

- Hızla kilo alıp verenler ve obezite hastaları kıl dönmesine yakalanma bakımından risk altındadır.

kuyruk sokumunda olan kıl dönmesi bel ağrısına da neden olur

kuyruk sokumunda olan kıl dönmesi bel ağrısına da neden olur

KIL DÖNMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuyruk sokumunda nohut büyüklüğünde olan şişlik ve bu şişliğin içerisinde iltihaplı apse olmaktadır. Makat bölgesinde oluşan bu şişlik zamanla şiddetli ağrılara neden olur. Oluşan iltihap sonucu iç çamaşırın arka kısmında sarı lekeler meydana gelir. Eğer bu belirtiler görülmesine rağmen kıl dönmesi ihmal edilirse beraberinde ciddi rahatsızlıkları meydana getirebilir. 

erkeklerde genellikle bilinçsiz yapılan tıraşlanma sonrası kıl dönmesi yaşanır

erkeklerde genellikle bilinçsiz yapılan tıraşlanma sonrası kıl dönmesi yaşanır

KIL DÖNMESİNİN DOĞAL TEDAVİSİ VAR MI? 

Deri yüzeyinde görüldüğünden fiziki müdahale ile hemen tespit edilir. Uzman uygun görürse cerrahi operasyon uygular. Ancak çok şiddetli değilse antibiyotik içeren kremler sürülür. Çok şiddetli olan kil dönmelerinde uzmanlar genellikle kan testi de ister. Çünkü kıl dönmesi bazen polinidal kistte olabilir. Ameliyatla kıl dönmesi kökünden çıkartılır. Ayrıca hastanın yeninden yaşamaması için bazı önlemler alınmasını tavsiye eder.

- Kıl dönmesinin olduğu bölgeler sürekli dezenfekte edilmeli

- İç çamaşırlar sık sık değiştirilmeli

- Her gün duş alınarak vücut detaylı temizlenmeli

- Uzun sürekli aynı pozisyonda oturmaktan ya da uzanmaktan kaçınılmalı

- Hastanın daha sonra lazer epilasyonla kıllarının seviyesi azaltılmalıdır.

Çok şiddetli olmayan kıl dönmeleri için evde bazı yöntemler uygulanabilir. Bilimsel kanıtlar olmazsa bile alternatif tıpta çay ağacı yağı, adaçayı yağı ve hint yağları bölgenin yumuşamasına kılın dışarı çıkıp içindeki iltihabın kurumasını sağlar. Hastanın gün içinde mutlaka C ve A vitaminleri tüketilmelidir. Kıl dönmesi olan cilde sürekli mesaj yapılarak kistlerin rahatlanması sağlanır. Sıcak suyla bol kese atılmalı. Kıllar ortaya çıkarılmalı.

Bebeklerde kaka rengi ve türleri neyin habercisi? Bebeğinizin dışkısında kan varsa...

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde kaka rengi ve türleri neyin habercisi? Bebeğinizin dışkısında kan varsa...

BİR YORUM YAPIN 1

Eyt 5 yıl önce

Eeee neden olur muş?