Bebeklerde kaka rengi ve türleri neyin habercisi? Bebeğinizin dışkısında kan varsa...

Yeni doğan bebeğin kakasının rengi, miktarı ve kıvamı hiç bilmediğiniz yönlerle bebeğin genel sağlığı hakkında bazı ipuçları verebilir. Bebeğinizin siyahımsı, sarı ya da yeşil kakasının ne anlama geldiğini öğrenmek için haberimizin detaylarını inceleyebilirsiniz. Peki yeni doğan bebek günde kaç defa kaka yapmalı? Bebeklerde kaka rengine göre tespitler...

İlk duyduğunuzda çok şaşıracağınız ama gerçekten gözünüzle de görüp ipuçlarını takip ettiğinizde doğru sonuçlara ulaşabileceğiniz bilgilerle sizde bilinçli bir ebeveyn olabilirsiniz. Özellikle de ilk defa anne ve baba olacak çiftlerin bebekleriyle ilgili keşfettikleri en enteresan bilgilerden birisi de, bebeğin dışkı özellikleri ve miktarı ile genel sağlık durumunu öğrenmeleridir. Bebeklerde kaka yapamama durumu yani kabızlık oldukça rahatsız edici olsa da sürekli kaka yapması da herhangi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bebek bakımına dair yeni yeni bilgilenmeye başlıyorsanız, sizlere bilinçli bir ebeveyn olmak yolunda işinize yarayacak ve dışkı problemleri ile birlikte merak ettiğiniz bilgileri sizler için düzenledik.

  • Bebeğin kakasında ki kıvam, renk, koku ve miktarının altında yatan farklı nedenler olabilir.
  • Her zamankinden daha farklı çıkan bir dışkı bebeğin tükettiği besine karşılık alerjisinin olduğunun habercisi olabilir. Bu yüzden özellikle de bebeğin altını değiştirirken anne ve babalar, dikkatli bir şekilde inceleyerek bakımını gerçekleştirmelidir.

BEBEKLER GÜNDE KAÇ DEFA KAKA YAPMALI?

bebekler günde kaç kere kaka yapmalı

bebekler günde kaç kere kaka yapmalı

Bebeklerin ilk kakası siyah ile yeşil arasında bir renkte olup yapışkan bir kıvamdadır. İlk kaka olarak nitelendirdiğimiz bu dışkı tıp dilinde 'Mekonyum' olarak geçmektedir. Tamamına yakını sudan oluşan mekonyum, bebeğin henüz doğmadan önce anne karnında beslendiği yiyeceklerden oluşur. Doğum eyleminin gerçekleşmesiyle ilk iki gün içerisinde mekonyumun, 8-9 saat içinde de çişin yapılması gerekir. Eğer bu iki durumdan bir tanesi görünmezse bağırsaklarda, idrar yollarında ya da böbreklerde bir sıkıntı var demektir.

Bebeğin anne karnında çok uzun durması ile dışkı doğmadan önce yani anne karnındayken yapılırsa, doğum sonrası bebeğin mekonyumu ciğerine çekmemesi için aspirasyon uygulaması yapılır.

MEKONYUMUN ÖZELLİKLERİ...

Mekonyumu vücudundan atan bebekler daha sonra bağırsaklarında geçici dışkılarını atarlar. Bu kaka koyu renk ve kıvamlı mekonyuma göre daha sulu partiküllüdür. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha çok bu şekilde görülür. 3-4 gün boyunca devam eden geçici dışkılarda tüketilen besine göre kaka miktarı ve rengi farklılık gösterir.

BEBEĞİN KAKASI HANGİ RENK OLMALI? KAKA RENGİNE GÖRE...

Bebeklerde kaka rengi ne anlama geliyor?

Bebeklerde kaka rengi ne anlama geliyor?

Yeni doğan bir bebeğin gün içerisinde 6-10 kez kaka yapması normal bir durumdur. İlerleyen günlerde daha da azalacak olan kaka miktarı için anne sütü alan yeni doğanda günlük 3 kez kaka yapması idealdir. Sindirimi çok kolay olmasının yanı sıra anneye ve bebeğe mucizevi faydaları olan anne sütü, ilk altı ay boyunca muhakkak tüketilmesi gereken en zengin kaynaktır. Anne sütü alan bebeklerde bile görülebilen kabızlık, çok sık olmamakla beraber bazı sıkıntıları doğurabilir.

Ancak uygulanacak bazı basit ama etkili yöntemlerle bu problemi gidermekte mümkündür. Bebeğinizin kakasının renginde farklılıklar gözlemliyorsanız hangi rengin neyin habercisi olabileceğini de bilmelisiniz.

Bebeğin kaka rengi yeşilse: 

Bebeğiz yeşil renkte bir kaka yaptıysa üşütme ihtimalinden kaynaklanıyor olabilir. Safralı kakanın oluşması kaka rengini yeşile döndürebilir. Anne sütü alan bebeklerde emzirme yoluyla anneden bebeğe geçen besinlerin kak rengini değiştirmede etkisi olabilir.

Bebeğin kaka rengi siyahsa:

Dışarıdan demir takviyesi alınıyorsa kakanın renginde siyahlık görülebilir. Sindirim sisteminde oluşan sorunlarında işareti olabilir.

Bebeğin kaka rengi sümüksü sarıysa:

Yeni doğan bebeğin kakasında ki sümüksü yapı inek sütüne alerjisi olduğunun belirtileridir. Diğer bir belirtide bebekte oluşan sümüksü kaka enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir.

bebeklerde kanlı kaka

bebeklerde kanlı kaka

MAMA KULLANIMINA GÖRE KAKANIN RENGİ DEĞİŞİYOR!

Yalnızca anne sütü alan bebeklerde kakanın rengi çoğunlukla altın sarısı veya hardalımsı olur iken kıvamı sulu ya da gevşek olabiliyor. Formül mama tüketiliyorsa kakanın rengi açık sarıdan kahverengiye doğru farklılaşabilir. Demir yoğunluklu formül mama tüketiliyorsa kakanın rengi yeşil, yeşilimsi, koyu kahverengi veya siyah olabilir.

BEBEKLERDE KANLI KAKA TEHLİKELİ Mİ? DIŞKIDA KAN VARSA...

Kabızlık, alerjik durumlar, çeşitli enfeksiyonlar ya da makat tarafındaki tahriş bebeğin kakasında kanlı görünüme neden olabilir. Çoğunlukla enfeksiyon kapmanın sonucu olan kanlı kaka, karşılaşıldığı durumlarda mutlaka doktora gösterilmelidir. Kanlı kakanın nedeni enfeksiyonsa antibiyotik tedavisine başlatılır. Enfeksiyondan değilse inek sütü alerjisinden kaynaklanıyor olabilir.  

Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesinin doğal tedavisi var mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesinin doğal tedavisi var mı?

BİR YORUM YAPIN 2

takipci 4 yıl önce

kaka sahabe ismidir el insaf

Toplam 3 beğeni

musa akarsu 4 yıl önce

kaka değil. çiş.

Toplam 2 beğeni