Kaparinin faydaları nelerdir? Gebre otu olarak da bilinen kapari hakkında merak edilenler

Doğada kendiliğinden yetişen kaparinin bir diğer adıyla gebre otu dikenli bir bitki türüdür. Peki kaparinin (Gebre otu) faydaları nelerdir? Küçük tomurcuklar şeklinde yetişen kaparinin genellikle turşusu yapılır. Sindirim sistemine oldukça iyi gelir. Sağlığa inanılmaz faydası olan kaparinin hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında kaparine dair her şeyi bulabilirsiniz.

Kebere, keper, gebere, gebre otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu ve  hint hıyarı olarak da bilinen kapari Ege Bölgesinde daha fazla yetişir. Tomurcukken de tüketilebilen bu meyve doğada kendiliğinden yetişir. Kısa boylu yer bitkisi olan kapari 200 yıl rahatlıkla yaşar. Gıda sektöründe sıklıkla kullanılan bu meyve aynı zamanda kozmetik sanayinde de kullanılıyor. Dünya genelinde bu meyvenin turşusu bile yapılıyor. Ülkemizde yeni yeni tüketimi artan bu meyve Avrupa da garnitürü olarak tüketilmektedir.

"200 gram çiçek tomurcuğunda 134 mg fosfor, 18 mg demir, 48 mg protein, 24 mg selüloz ve 4 mg lipid içerir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de bahsi geçen kapari tablet şeklinde de satılır. Alternatif tıpta kapari otu tohumları diş ağrılarına iyi gelir. Özellikle kilo vermede fayda sağlayan kapari, düşük kaloriye sahiptir. Aroması yoğun olmadığından yemeklere eklenebilir. Bilim literatüründe "Capparis spinosa" olarak bilinir. Ülkemizde İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu bölgesinde yetiştirilmektedir. Kapari genellikle meze ve turşusu kurulur. Üstelik tuz kapariyi sertleştirmez."

Meksika karpuzu (Cucamelon) nedir ve nasıl tüketilir? Cucamelon meyvesinin faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERMeksika karpuzu (Cucamelon) nedir ve nasıl tüketilir? Cucamelon meyvesinin faydaları nelerdir?

Kapari Turşu

Kapari Turşu

KAPARİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Antik Yunan çağlarında Aristo ve Hippokrat tarafından bazı hastalıklarda ilaç olarak kullanılmıştır. 

- Flavonoid maddesi bakımından zengin olduğundan bu sayede yüksek oranda antioksidan etkisi gösterir. Bu özelliği sayesinde vücuttaki tüm serbest radikalleri idrar yolu ile atar. Ödem toplanmasını önler.

- Lif oranı yüksek olduğundan sindirim rahatsızlıklarının yaşanmasını önler. Kilo vermede yardımcı olur. Özellikle turşu hali tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi vermenin yanı sıra vücudu dinç tutan bir enerji de sağlar. Kronik yorgunluk gibi durumların yaşanma riskini azaltır.

kapari turşusu

kapari turşusu

- Kalsiyum ve magnezyum deposu olan bu meyve kemik ve diş gelişimine katkı sağlar. Gelişimlerini desteklerken aynı zamanda daha güçlü olmalarına da destek olur. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan ciddi rahatsızlıkların riskini azaltmada vücuda destek olur.

- Akciğer ve karaciğerin temizlenmesini destekler. Bu iki organda vücudun temel organları arasında yer alır. Özellikle karaciğer yağlanmasını önleyerek bölgesel kiloları ve cilt sağlığını olumlu destekler.

Kapari

Kapari

KAPARİ NASIL TÜKETİLİR?

- Taze olanları önce tuzlu suda daha sonra sirkeli suda bekletilerek turşu yapılır.

- Meyve olmadan tomurcuk hali de turşu yapılır. Genellikle pizza üzerine konulan malzemelerle beraber yer alır. 

- Geleneksel olarak balık, beyaz et ve kırmızı et gibi yemeklerin yanına pişirilerek eklenir.

- Kış ayları için yapılan domates soslarının tadını güçlendirmek içinde kullanılır.

tomurcuk şeklinde olan kapari

tomurcuk şeklinde olan kapari

KAPARİ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Vücudun bağışıklığını güçlendirmek için tüketilen kapari çayı için aktarlardan işlenmiş hali alınır. 2 su bardağı su iyice kaynatıldıktan sonra ocak kapatılır. İçine bir tatlı kaşığı kapari otu atılır. 5 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra ılık halde bir bardak tüketilir. Kapari çayı taze tüketilmelidir. Ayırca kaynatılan kapari çayı tonik olarak da kullanılabilir. Sivilce ya da yara temizlemede etkilidir. 

kaparinin ot hali

kaparinin ot hali

KAPARİNİN ZARARI VAR MIDIR?

Doğrudan tüketilmesi konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. Çünkü kapari otu zehirli bitkiler arasında giriyor. Bu yüzden kapari otunu aktarlardan işlenmiş hali alınması öneriliyor. Ayrıca çocuklar ve hamilelerin tüketmemesi gereken bir ottur. Kapari çayı fazla tüketildiğinde mide ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi sağlık sorunlarına neden olur. 

kapari besin değeri

kapari besin değeri

Bağırsak florası nedir ve bozulursa ne olur? Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Bağırsak florası nedir ve bozulursa ne olur? Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 11

Tarsuslu 3 yıl önce

Tarsusta cok var. yol ve tarla kenarlarinda cok var.

Serap 4 yıl önce

Kaparinin turşusu nasıl yeniyor bilgilendirirmisiniz faydası çokmuş zararları oldugunu bilen varmı

Toplam 3 beğeni

Merve 3 yıl önce

Turşu olduktan sonra direk yiyebilirsiniz. Buurish youtube kanalımda yapın asamalari mevcut

Toplam 0 Beğeni

Besnili 4 yıl önce

Elçin Adıyaman veya maraşta tanıdığınız varsa tazesini bahar sonu toplatabilirsiniz. Allah şifalar versin evladınıza.

Toplam 2 beğeni

cengiz 3 yıl önce

elçin Adanadada YETİŞİYOR ADANALIYSAN

Toplam 3 Beğeni

Erhan 4 yıl önce

Ben haftada 200 gram yiyorum. Küçük ve büyük Yaşadığım ülkede her markette satılıyor tadı keskin bir yağlı boya kokusu veriyor

Toplam 1 beğeni

Elçin 4 yıl önce

Salam benim oğlum ms hastası duyduğuma köre bu ms hastasının tedavisine çox iyi geliyor ben bunu nereden ala bilerem

Toplam 8 Beğeni

Yolcu 4 yıl önce

Kendiliğinden yetişen demek olmamış tabiat ve doğacıların sözü bir yaprağın bile düşmesi kendiliğinden olmazken. Yunus kardeşim güzel yazmış. Cenab-ı Allah'ın hazine-i rahmetinden bizlere sunmuş olduğu lütf-u İkramıdır.

Toplam 24 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun