İş yerinden tacize uğrayan kadın ne yapmalı?

İş yerinde cinsel taciz, küçük ölçekli kurumlardan büyük firma ve holdinglere kadar pek çok iş yerinde yaşanan bir durumdur. Bu gibi bir muameleye maruz kalan kadınlar çoğu zaman psikolojik problemler yaşayarak işlerinden ayrılmak zorunda kalırlar. Peki, iş yerinde tacizle nasıl mücadele edilir? İşte cevabı…

İş yerinde yaşanan taciz olayları genellikle erkeklerin kadın çalışanlar üzerinde uyguladıkları bir şiddet türüdür. Yapılan araştırmalara göre taciz olaylarında kadından daha yüksek bir mevkide çalışan erkek, altında çalışan kadınlara taciz uygulayabilmektedir. Aynı pozisyonda çalışan kişiler arasında da bu gibi durumlara yaşanabiliyor.

Tacize uğrayan kadınlar ya işlerinden ayrılıyor ya da çalışmak zorunda oldukları için tacize katlanmak zorunda kalıyorlar. Bunun yanı sıra bazı durumlarda yaşanan taciz diğer çalışanlar tarafından fark edilse bile sessiz kalınabiliyor.

Peki, bu durumda neler yapılmalı? Bir kadın kendini tacizden nasıl korumalı? Bu konuyu sizler için araştırdık.

Taciz eden ya da size gereksiz yere samimi davranan kişiyi bir başka iş arkadaşınızın duruma şahit olması açısından onun yanında uyarın.

Eğer bu taciz sadece size değil farklı çalışanlara da uygulanıyorsa bu kişilerle organize olarak daha üst mevkilere dilekçe yazarak gerek kamera kayıtları gerek tanıkların ifadeleri ile tacizi kanıtlamaya çalışın. Tacizler telefon mesajları şeklinde oluyorsa gelen mesajları asla silmeyin.

TACİZİN İŞ YERİNDEN OLMASI AĞIRLAŞTIRICI NEDEN

Sizi taciz eden kişi üst mevkiden biri ise görevini ve nüfuzu kötüye kullanması sebebi ile Ceza Kanunu’nda bu durum ağırlaştırıcı neden olarak belirtiliyor. Bununla beraber Ceza Kanunu’nun konuyla ilgili maddelerine göre; cinsel tacizin iş yerinden yapılması durumunda verilecek olan ceza yarı oranında artırılıyor. Aynı zamanda mağdur taciz sebebi ile işinden ayrılmak zorunda kalırsa tacizciye verilen hapis cezası bir yıldan az olamaz.

Öte yandan İş Kanunu’nun 24. Maddesine göre; cinsel tacize maruz kalmış çalışan iş sözleşmesini haklı nedenler ile fesih hakkı tanınır. Yani tacize uğradınız ve bunu kanıtladığınız anda iş sözleşmesinin bitmesini beklemeden işinizden ayrılabilirsiniz.

Aynı zamanda Borçlar Kanunu’nun 417. Maddesine göre; iş yerinde cinsel tacize uğrayarak işten ayrılmanız durumunda çalıştığınız yere maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz.

Kadınlara özel savunma teknikleri

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlara özel savunma teknikleri

BİR YORUM YAPIN 0