Siz hiç mangalda içli köfte yediniz mi?

Mersin bölgesinde içli köfteler genelde mangalda pişirilir. Siz de evinizde denemek isterseniz bu tarifi deneyin...

İçli köfte yöreden yöreye farklılık içeren bir yemek türüdür. Adana ve Mersin yöresinin yapılışı yönüyle benzerlikler görülmekte. Fakat Mersin pişirme bakımından daha farklılık içermekte. Özellikle Erdemli, Silifke, Mut ilçelerinde, içli köfte mangalda yapılmakta. İşte size mangalda içli köfte tarifi...

Malzemeler:

İç harcı: 
1 kilo yağsız koyun,(keçi) kıyma
1 kilo soğan
1,5 paket tereyağ
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
2 tatlı kaşığı biber salçası

Dış harcı:
750 gr. ince esmer köftelik bulgur
1 yumurta
1 su  bardağı irmik
1 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
yoğurmak için su

Yapılışı:

Dış harcı için, Bulgurumuzu ve irmiğinizi biraz ılık suyla geniş kenarlı büyük bir tepside ıslayalım. Üzerine tuzu atıp karıştıralım. Yumurta ve salçayı koyarak, iyice yoğuralım. Yoğururken bir kaç avuç su ve ununu da ekleyelim. İçli köfte dış hamurunuz iyice macun kıvamına gelene kadar yoğuralım. Bulgur özleşmediyse için bir miktar makarnayı suda bekletip tekrar yoğuralım.

İç harcı için; kıymayı kavururken, önce kıymayı geniş bir tencere ya da tavaya alalım ve suyunu çeken kadar kavuralım. Suyunu çekince incecik doğradığımız soğanları ekleyelim ve suyu çekilene kadar kavuralım. Sonrada yağını ve ekleyelim isteyen bir miktar iç yağ koyabilir. Kıymamız kavrulunca içine baharatlarını ekleyelim ve soğuması için bir kenarda bekletelim. Bir gün önceden hazırlayıp soğutmak daha faydalı olur.

Köfte malzemelerini hazırladıktan sonra içli köftelerimizi hazırlıyabiliriz. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alalım, parmağımızı içine sokarak,elimizle açalım. İçine kıymadan birer yemek kaşığı koyarak kapatalım ve yuvarlak hale getirelim.

Mangalda pişirmek için yuvarlak olan köfteleri yassı hale getirelim. Mersinliler yuvarlağı suda haşlamak için yassıyı ızgarada yapmak için hazırlarlar. İlk seferde çok ince açamayabilirsiniz, köfte yaptıkça daha ince açabileceksiniz. Köftelerimizi hazırladıktan sonra biraz dinlendirelim. 


 

Haşlamak için; büyük bir tencereye su koyalım, içine biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu koyalım. Su kaynayınca köftelerimizi içine dikkatlice atalım, köfteler suyun yüzüne çıkınca pişmiş demektir. 


 

Izgara için; Mangala bir miktar kömür atalım ve yakalım. Kömürler yeteri kadar yandığında yassı köftelerimizi dizelim ve her iki tarafı kızarana kadar pişirelim.Yanında yayık ayranı ile afiyetle yiyelim.

Afiyet olsun...

yasemin.com

BİR YORUM YAPIN 0