Yoğurt mayalamanın kolay yolu nedir? Evde taş gibi yoğurt yapımı! Ev yoğurdunun faydası

Günlük tüketeceğiniz besinleri kendi ellerinizle yapmak istiyorsanız öncelikle yoğurt yaparak başlayabilirsiniz. Hem çocukların tüm vitamin ve mineralleri alacağı, yetişkinlere şifa olacak nefis bir yoğurt tarifi bugünkü yazımızda. Ancak evde yoğurt yapmak her ne kadar kolay görünse de bazı püf noktalara dikkat edilmediği taktirde yoğurt ekşi ve tatsız olabilir. Yoğurt mayalamanın kolay yolu nedir? İşte cevabı:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Ülkemizin en çok tüketilen besinlerinden biri olan yoğurt, çok eski yıllardan itibaren yapılıyor. Her çeşit sütten yapılan yoğurt, Türkiye'nin milli bir yiyeceği kabul edilir. Besleyici ve sağlığını koruyucu bir yiyecek olarak uzmanların önerdiği yoğurt ev yapımı olduğunda daha da faydası artıyor. Özellikle sindirim ve mide hastalıklarına şifa olan yoğurt, %65 gibi çok yüksek oranlarda protein içermektedir. Siz de kendi ellerinizle yoğurt yapmak isterseniz mutlaka hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz. Bu yazımızda yoğurt ve süzme yoğurda dair tüm detayları bulabilirsiniz.

en kolay yoğurt tarifi

en kolay yoğurt tarifi

En kolay manda yoğurdu nasıl yapılır? Manda sütünden yoğurt yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay manda yoğurdu nasıl yapılır? Manda sütünden yoğurt yapmanın püf noktaları

EVDE KOLAY YOĞURT YAPIMI:

Evde mayalayacağınız yoğurdun sütü çok önemlidir. Eğer bu süt yağlıysa yoğurt daha güzel olur ve daha iyi tutar. Yoğurt yapacağınız süt hazır olmamalı. Hazır sütten yapılan yoğurdun tutma olasılığı düşüktür.

ev yapımı yoğurt

ev yapımı yoğurt

Eğer yoğurdu koyun, keçi gibi hayvanların sütünden yapacaksanız bu hayvanların sütünden yapılan yoğurtların sert oldukları unutulmamalı. Yoğurt mayalama da kullanılan yoğurdun doğal bir yoğurt olması gerekir. Bu mayayı evinizin yakınında bulunan bir yoğurtçudan ya da bir sütçüden temin edebilirsiniz.

Süt mayalanırken içine şeker katarsanız bu mayalanmayı hızlandırırsınız. Tuz katarsanız da yoğurdun ekşimesini önlersiniz. Mayalayacağınız sütün mutlaka soğuğa yakın ılık olması gerekir. Parmağınızla dokunarak sütün sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.

nefis evde yoğurt

nefis evde yoğurt

Yoğurt çorbası nasıl yapılır? Enfes yoğurt çorbası yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERYoğurt çorbası nasıl yapılır? Enfes yoğurt çorbası yapmanın püf noktaları

Yoğurt yapacağınız kaba mayalamak için bir kaşık yoğurt attıktan sonra bu kaşığı sütün içinde biraz gezdirin.Mayalama da kullanacağınız kaşık mutlaka tahta bir kaşık olmalı, asla metal bir kaşıkla bu işlemi gerçekleştirmeyin. Yoğurt yapacağınız kabın sıcak kalması için mayalama işleminden sonra kapların üzerini temiz ve büyük bir bezle örtün.

Yoğurtları 5 saat bu şekilde bekletin. 5 saatin sonunda yoğurdu servis edebilirsiniz. Servis işlemi sırasında da kapların içine metal kaşık koymayın.

yoğurt tekrar mayalanır mı

yoğurt tekrar mayalanır mı

TUTMAYAN YOĞURT TEKRAR MAYALANIR MI?

Birçok kadın, evde mayaladığı yoğurdun kıvamı konusunda ilk denemelerinde problem yaşıyor. Peki, kıvamı tutmadığı için, çökelek olarak değerlendirilen bu yoğurtları yeniden mayalayabileceğinizi biliyor muydunuz?

tutmayan yoğurda ne yapılır

tutmayan yoğurda ne yapılır

- Yoğurt olarak kıvamı tutmayan sütü, bir saat kadar buzdolabında dinlendirin.
- Fırını 75 dereceye ayarlayarak 15 dakika bekletin.
- Beklettiğiniz fırının ısısı ile hiç oynamadan, buzdolabından çıkardığınız sütü koyarak, bir saat bekletin.
- Bir saat sonra sütü fırından çıkararak, buzdolabına kaldırın. 

Yoğurdunuz tam kıvamında, afiyet olsun!

köy sütünden yoğurt

köy sütünden yoğurt

SÜZME YOĞURT TARİFİ:

Anadolu'nun şifa kaynağı olan süzme yoğurt ile ayran yapabilir ya da haşlanmış sebzelerin üzerine ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Peki evde süzme yoğurt yapılır mı?

MALZEMELER

İstediğiniz kadar yoğurt
Kağıt havlu
Süzgeç

Süzme yoğurt tarifi

Süzme yoğurt tarifi

YAPILIŞI

Süzgecin üzerine havlu kağıtlarını tek kat olacak şekilde yayın. Süzgecin tüm deliklerini kapatacak şekilde olmasına özen gösterin.

Daha sonra ne kadar istediğinize bağlı olarak yoğurdu direk havlu kağıtların üzerine boşaltın.

Tamamen süzüldüğünde bir tabağa ters bir şekilde çıkarıp alın. Lezzetine doyum olmayacak süzme yoğurdunuz hazır.

KAVANOZDA YOĞURT NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

2,5 litre sut
1 kaşık yoğurt 

YAPILIŞI

Öncelikle tencereyi sudan geçirip, sütü içine koyun. 

Sütün içerisine bir fincan koyup, altını yakın. Bu yöntem sütün taşmasını engelleyecektir.

Kaynama işlemi bittikten sonra sütten kepçe yardımıyla kavanozlara boşaltın. 

Sonrasında her kavanozun içine bir tatlı kaşığı maya ekleyip 5-6 tur karıştırınız amaç mayanın her noktaya yayılmasını sağlamak.

Kavanozları mayalayacak ayarlayacağınız yere götürün.

Üzerlerini kapatıp mayalanmasını bekleyin.

Sonrasında tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...

EV YOĞURDUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Yoğurdun kalsiyumun başlıca kaynaklarından olduğu herkes tarafından bilinir. Her gün düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmesinden bağırsak sağlığını korumasına, yağ yakımını hızlandırmasından tatlı krizini önlemesine dek vücudumuz için çok önemli faydaları bulunan ev yapımı yoğurt, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Bu bağırsak dostu bakteriler ise, bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Yapılan çalışmalar diyetlerinde yoğurt tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla kilo kaybının daha fazla olduğunu gösteriyor.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

Nilüfer 3 ay önce

Kağıt üzerine koymak kansere davetiye, misler gibi bezleri deterjansız, sıcak suda yıkamak varken,kağıt havlu fikri olmamış

Nazmiye Özgür 5 yıl önce

Fikir iyi ama ikinci fikir hoş olmamış tülbent daha sağlıklı ben öyle yapıyorum

Toplam 10 beğeni

Carmine 5 yıl önce

Bu zaten torba değil "kiyat havlu" yoğurdu olmuş. :)

Toplam 2 Beğeni