En kolay ıslama köfte nasıl yapılır? Islama köftenin püf noktaları

Adapazarı, Sakarya bölgesinin en meşhur lezzetlerinden bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. "Gelinim Mutfakta" programında yapılan ve hızlı bir şekilde araştırılan ıslama köfte, akşam yemeği içinde oldukça uygun. Peki sizde bugün akşam yemeğin de ıslama köfte yapmaya ne dersiniz?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Adapazarı'nın meşhur ve vazgeçilmez lezzeti olan ıslama köfte çanak, et suyuna batırılmış ve köftelerin yanında ızgarada pişirilmiş dilimlenmiş ekmeklerden yapılıyor. Domates dilimleri ve yeşil biberlerle servis edilen ıslama köfte Adapazarı denilince akla gelen belki de ilk lezzettir. Ürünün ayırt edici özelliklerinin arasında en önemlisi köfte ile birlikte sunulan ıslatılmış soslu ekmektir. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten (mayalı kara fırın ekmeği) oluşur. Sakarya’nın ulusal düzeyde tanınmış en önemli yemeği  20. yüzyılın başlarında Balkanlardan yöremize göçlerle geldiği sanılan "Islama Köfte"dir. Peki evde ıslama köfte nasıl yapılır?

  • Islama köfte ismini köftesinden ziyade, sosla ıslatılıp, sonrasında ızgara yapılarak servis edilen ekmek dilimlerinden alıyor. O kadar lezzetli ki bu ekmekler, yedikçe yiyesiniz geliyor. 
     
  • Et bulyon kullanmak yerine et suyu da kullanabilirsiniz. Bayat ekmek kullanmanız kesinlikle daha iyi sonuç almanızı sağlayacak, eğer taze ekmekle yaparsanız, parçalanabilirler. Her şeyi aynı anda pişirebilmek için, gerekli olan tüm ön hazırlığı yaptıktan sonra pişirmeye başlayın.

En kolay tavuk köftesi nasıl yapılır? Tavuk kıymasından köfte yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay tavuk köftesi nasıl yapılır? Tavuk kıymasından köfte yapmanın püf noktaları

evde ıslama köfte yapımı

evde ıslama köfte yapımı

ISLAMA KÖFTE TARİFİ:

MALZEMELER

Köfte için;

500 gram köftelik kıyma
1 adet rende kuru soğan
3 dilim ekmek
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Ekmekleri ıslamak için;

12 adet dilimlenmiş bayat ekmek
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tepeleme toz kırmızı biber
1 adet küp şeker
2-3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz

En kolay ve farklı köfte tarifleri nasıl yapılır? İftara özel muhteşem köfte tarifleriİLİŞKİLİ HABEREn kolay ve farklı köfte tarifleri nasıl yapılır? İftara özel muhteşem köfte tarifleri

ıslama köfte tarifi

ıslama köfte tarifi

YAPILIŞI

Köfte için tüm malzemeleri bir kabın içerisinde alıp, hızlıca yoğurun. Köftelere yassı şekiller verip dinlenmesi için dolaba koyun. 

Köftelerinizi  yoğururken ve şekil verirken ellerinizi arada sırada sıvı yağ ile yağladığınızda daha kolay şekil verebilirsiniz.

Et suyunu tencerede ısıtıp içerisine küp şekeri koyun. Ayrı bir tavanın içerisinde tereyağını eritip, içine salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar salçayı biraz kavurun.

Toz biberi de ilave ederek bir kez karıştırıp ocağın altını kapatın.

Hazırladığınız sosu et suyunun içerisine aktarın. İkisini harmanlayıp kenara alın.

Artık birleştirme aşamasına geçebilirsiniz. Köfteleri güzelce kızartın.

Köfteler kızarırken dilimlediğiniz ekmekleri hazırladığınız sosa bandırıp, isterseniz tost isterseniz ekmek makinesinde kızartın.

Tabağa kızarmış ekmekleri yerleştirip üzerine kaşıkla sostan gezdirin.

Daha sonra köfteleri dizip, yanlarına isteğe göre kızarmış biber veya domates koyabilirsiniz.

En son sostan biraz daha gezdirip servis edebilirsiniz.

GELİNİM MUTFAKTA ISLAMA KÖFTE TARİFİ;

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0