Boşanma psikolojisi nasıl atlatılır? Boşanma kararının kadın ve erkeğe etkisi nedir?

Kadın ve erkeğin hayatını birleştirdiği evlilik mertebesinden, birbirlerinden ayrılarak verdikleri boşanma kararı hem kadını hem erkeği farklı şekillerde etkiliyor. Boşanmak tam anlamıyla kişilerin üzerinde tramvatik etkilerle sorunlar oluşturabiliyor. Boşanma sonrası hissedilen bu duyguda destek almak herkese iyi gelmektedir. Boşanma psikolojisi nasıl atlatılır? Boşanma kararının kadın ve erkeğe etkisi nedir?

Kadın ve erkeğin hayatlarını birleştirmesi sonucu evlilikleri gerçekleşen çiftlerin, belli anlaşmazlıklar neticesinde mahkeme kararıyla ayrılması neticesinde boşanma gerçekleşir. Boşanma oranının artışı son yıllarda gözlemlenebilir bir durumdur. En fazla görüldüğü yerler ise yine Antalya, İstanbul ve İzmir şehirlerinde, 20-40 yaş aralığında daha aktif görülmektedir. Gerek sevgisinden, gerekse yanlış kararının verdiği üzüntü ve psikolojik yıkım kaçılmaz bir durumdur. Bu yoğun duyguyla başa çıkabilmesi hem kadın için hem erkek için en iyisi olacaktır. Çiftleri derinden etkileyen bu durum karşısında kadın ve erkek yapısı gereği farklı etkilenecektir. Dolayısıyla bu zor dönemde de farklı duygular hissedeceklerdir.

 Boşanmanın kadınlar üzerinde etkisi

Boşanmanın kadınlar üzerinde etkisi

BOŞANMANIN KADINLAR ÜZERİNDE ETKİLERİ 

  • Kadınlar için süreçte hem maddi hem de manevi olumsuzluklara sebebiyet verebilir. Genelde finansal durum kadınları etkileyen faktörlerin başında yer alıyor. Özellikle çalışmayan kadınlar açısından zorlayıcı zamanlar görülebiliyor. 
  • Güven konusunda kırılan kadınlara, bir daha evlenmeyeceği ve karşı cinse karşı hiç kimseye güvenemeyecekleri düşüncesi oturur. 
  • En zorlanan kadınların başında anne olanlar vardır. Çoğu zaman çocuk sebebiyle ilişkilerine devam eden çiftler, çocuklarını annesiz ve babasız büyütmemek için birlikteliklerine devam edebiliyor.
  • Dul kadına olan bakış açısından endişe taşıdıkları hatta boşandıktan sonra göstermelik evlenenleri de kayda geçmiştir. Bu baskı altında kaldığını hisseden kadın sayısı da oldukça fazladır.
  • Kadınlar ihanet yoksa boşanma sürecini ve sonrasını kendinde suç arayarak geçirebiliyor. Unutmayın ki bu karar iki taraflı alınan bir olgudur.

boşanmanın erkekler üzerinde etkisi

boşanmanın erkekler üzerinde etkisi

BOŞANMANIN ERKEKLER ÜZERİNDE ETKİLERİ 

  • Yapılan araştırmalar neticesinde erkeklere etkisi madde bağımlılığı, alkole yatkınlık ve intihara girişim olarak ölçülmüştür. Unutmak için kendini sarhoşluk verecek maddelere atan erkekler için zorlayıcı bu dönemde kendini kaybetmemesi gerektiğinin farkında olmalıdır.
  • İlk zamanlarda kurtuldum hissine kapılan erkekler, zaman geçtikçe yalnızlık duygusuyla başa çıkamadıkları için sonrasında daha ağır psikolojik etkiler yaşayabilmektedir.
  • Eşinden ayrılan erkek, ayrılık sonrası kendi bakımını yapmakta zorluk çekmesiyle de psikolojik yıkım yaşamaktadır.
  • Genelde suçu kadında bulma eğilimi vardır. Toplumsal yargılara ayak uydurup, üzüntüsünün sebebi içinde karşı tarafı zorlamaktadır. Bu durum karşısında bir problem varsa ya da anlaşmazlık bunun iki kişilik ilişkide, yine iki kişinin sıkıntısı olarak bilinmelidir.

boşanma psikolojisi

boşanma psikolojisi

BOŞANMA PSİKOLOJİSİ NASIL ATLATILIR?

  • Öncelikle bu durumun normal olduğu idrak edilmeli ve sindirilmelidir. Elbette her duygu yaşanmak zorundadır. Normal olan bu üzüntünün yaşanmasıdır. Ama unutulmamalıdır ki hayat sürprizlerle doludur. Boşanma kararı, evlenme kararı kadar doğal ve olağan bir durumdur. Dolayısıyla bir son olarak değil, biten bir sayfa olarak yeni sayfaya geçiş şeklinde düşünülmelidir.

boşanna çiftler

boşanna çiftler

  • Ayrılan çiftin öncelikle yapması gereken en önemli şey, kendine ve karşısındakine zaman vermelidir. Bir süre sosyal çevreden destek alması, psikolojik danışmanlığa gitmesi ise kendini toparlama ve hayata devam etme konusunda yardımcı olacaktır.

boşanma süreci

boşanma süreci

  • Bir süre eski eşini hatırlatacak etkinlikler ve ortamdan uzak kalması iyi olacaktır. Alışkanlıkların değişimi bu yönde olumlu gelişmeler sağlayacaktır. Sağlıklı bir ilişki açısından boşanma sonrası hemen bir ilişkiye başlanılmamalıdır. Unutmayın intikam almanızı gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla bir hata daha yapmaktan kaçınmalısınız.

boşanma sonrası arkadaşlarla vakit geçirme

boşanma sonrası arkadaşlarla vakit geçirme

  • Son olarak bol bol arkadaşlarınızla zaman geçirin. Tatile gidin, kafanızı dağıtacak çeşitli hobiler edinin. Çalışmayan bir kadınsanız, muhakkak kadın girişimcilere ulaşıp kendinize meslek edimi sağlayın. Unutmayın, hayatın kendisi dahil olmak üzere merkezde yalnızca siz varsınız.
Kurumuş kan lekesi nasıl çıkar? Kan lekesi nasıl çıkarılır? Kan lekesini çıkaran 5 kesin çözüm

İLİŞKİLİ HABER

Kurumuş kan lekesi nasıl çıkar? Kan lekesi nasıl çıkarılır? Kan lekesini çıkaran 5 kesin çözüm
Cilt soyulmasına ne iyi gelir ve cilt soyulması nasıl olur? Cilt soyulması için evde çözüm

İLİŞKİLİ HABER

Cilt soyulmasına ne iyi gelir ve cilt soyulması nasıl olur? Cilt soyulması için evde çözüm
Tövbe etmenin önemi nedir? Tövbe etmenin sınırı var mıdır? Allah'ın tövbe kapısı...

İLİŞKİLİ HABER

Tövbe etmenin önemi nedir? Tövbe etmenin sınırı var mıdır? Allah'ın tövbe kapısı...

BİR YORUM YAPIN 1

Numan 9 ay önce

Allah kimsenin başına vermesin ama haberde yazılanların aksine sanıyorum günümüzde şartlar biraz değişti, çevremde gözlemlediğim kadarıyla boşanan erkeklerin hayatı ve psikolojisi düzene giriyor, eskisine göre daha pozitif oluyorken çevremdeki kadınların daha Asosyal ve içine kapanık bir yaşam sürdüklerini görüyorum. Ve maalesef ki çocuklar daha bencil egoist ve sorumsuz bir karaktere bürünüyor. Suç ortamlarına daha çok bulaşıyor.