Tövbe etmenin önemi nedir? Tövbe etmenin sınırı var mıdır? Allah'ın tövbe kapısı...

"Bütün Âdemoğulları günahkârdır, günahkârların en hayırlıları ise tövbe edenlerdir" diyen Peygamber Efendimiz (SAV) tövbe etmenin önemini hadisleriyle bildirmiştir. Her günahın ardından kişinin amel defterine yazılan günah, Allah'a yapılan samimi tövbeyle silinebilir. Peki Allah hangi günahların tövbesini kabul eder? Tövbe etmenin önemi nedir? Tövbe etmenin sınırı var mıdır? İşte tüm detaylar...

Allah (c.c) insanı çeşitli özelliklerle yaratmıştır.  Allah'ın koruması altından olan Peygamber hariç bütün insanlar iyi ve kötü, hayır ve şer, sevap ve günah olan şeyleri yapabilecek fıtrata sahiptir ve az çok günahkardır. Günah işleyebilen bir varlık olması sebebiyle Allah kulları için tövbe kapısını açık bırakmıştır. Nitekim ruhun arınması için her insan, tövbe kapısına gidip tövbe etme fırsatını değerlendirme ihtiyacı duyar. Dönmek ve vazgeçmek anlamına gelen tövbe, işlenen günahın, yapılan hata ve kötülüğün farkına vararak pişmanlık duyma hissi, dönüş yapma iradesi ve kararlılığıdır. Tövbe ancak dil ve kalp ile yapılır. Öte yandan Allah'a yönelmeyi ifade eden tövbe, günah ve hataların verdiği iç sancıyı ve kötü huyları iyiye çevirmeye vesile olur. 

Dünya'daki her insan hata yapmaya meyillidir. Yapılan bu hatalar insanların amel defterlerine günah yazılmasına sebep olur. Bu günahlardan kurtulmanın yolu Allah'a (c.c) yapılan samimi bir tövbedir. Allah (c.c) Kur'an-ı Kerim'de tövbenin önemine vurgu yaparken Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) de hadisleriyle bu önemi pekiştirmiştir. Peki tövbe nasıl edilir? Tövbe etmenin önemi nedir?

Allah

Allah

En sıkıntılı anlarda okunacak dua: Hz. SüleymanİLİŞKİLİ HABEREn sıkıntılı anlarda okunacak dua: Hz. Süleyman'ın duası!

ALLAH'IN TÖVBE KAPISI...

Tövbe, günah işleyen kulların kurtuluş yoludur. Allah'ın kurtuluş kapısına ihtiyaç duymayan kimse yoktur. Fıtraten günah işlemeye meyilli olan insanlar ruhunu arındırması için Allah'ın sunduğu bir fırsat kapısıdır.

Tövbenin üç unsuru vardır;

  • Tövbe etmeyi gerektiren günah,
  • Günaha tövbe eden insan,
  • Tövbeyi kabul eden Allah.

Günah Kur'an-ı Kerim'de 'büyük günah', 'küçük günah' olmak üzere iki çeşitte zikredilmiştir. Küçük günahlar ibadetler, musaibet ve felaketlere sabır gibi yapılan amellerden dolayı affedilirken büyük günahlarda kulun mutlaka Allah'ın tövbe kapısına gitmesi gerekir.

Büyük günahlar; hırsızlık etmek, yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmak, iftira etmek, zina etmek, namaz kılmamak, oruç tutmamak, zekat vermemek gibi Allah ve peygamberin kesin emri ile yasaklanan kurallara uymamak, haram kıldığı şeylere yönelmek gibi Allah'ın gazabı, laneti, azabı ve cehennem olduğu bildirilenlerdir.

Allah Nisa Suresi'nin 31. ayetinde şöyle buyurmaktadır:

"Eğer siz, yasaklananların büyüklerinden sakınırsanız, yaptığınız kötülükleri örteriz. Ve sizi şerefli bir meskene yerleştiririz."

إِن تَجْتَنِبُواْ كَبَآئِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُم مُّدْخَلاً كَرِيمًا

İn tectenibu kebaira ma tunhevne anhu nukeffir ankum seyyiatikum ve nudhılkum mudhalen kerima.

Allah merhametlilerin en merhametlisidir

Allah merhametlilerin en merhametlisidir

Bütün kainata gönderilen Peygamber Efendimiz’in (SAV) de tövbe konusunda buyurduğu hadislerinde ümmetinin yeise kapılmamasını öğütlemiştir. Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde, "Herhangi birinizin tövbe etmesinden dolayı Allah Teâlâ’nın duyduğu hoşnutluk, ıssız çölde giderken üzerindeki yiyecek ve içeceğiyle birlikte devesini elinden kaçıran, arayıp taramaları sonuç vermeyince deveyi bulma ümidini büsbütün kaybederek bir ağacın gölgesine uzanıp yatan, derken yanına devesinin geldiğini görerek yularına yapışan ve aşırı derecede sevincinden ne söylediğini bilmeyerek: - Allahım! Sen benim kulumsun; ben de senin Rabbinim, diyen kimsenin sevincinden çok daha fazladır" buyurmuştur. (Müslim, Tirmizi)

Allah (c.c), merhametlilerin en merhametlisidir.

Boşanma psikolojisi nasıl atlatılır? Boşanma kararının kadın ve erkeğe etkisi nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Boşanma psikolojisi nasıl atlatılır? Boşanma kararının kadın ve erkeğe etkisi nedir?

BİR YORUM YAPIN 0