Tüp bebek tedavisinde stresin etkileri nelerdir? Stres tüp bebek tedavisini olumsuz mu etkiler?

Yoğun stres, kişinin uzun vadede sağlık problemleri yaşamasına sebep olabiliyor. Öyle ki anne-baba olmak isteyen çiftler tüp bebek tedavisi kararı aldığında vücut ve beyin uzun süreli yoğun strese maruz kalırsa sonucun başarısız olması ihtimali de yükseliyor. Bu nedenle uzmanlar anne olmak isteyen kadınlara, hamile kalmadan önce bazı önerilerde bulunuyor. Peki tüp bebek tedavisinde stresin etkileri nelerdir?

Tüp bebek tedavi sürecinde çiftlerin hem biyolojik hem de psikolojik olarak dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Anne adayları hamilelik döneminde fiziksel birtakım problemlerle karşılaşsa da yaşadığı psikolojik sorunlar da bu süreci daha sarsıntılı bir hale getirebilir. Dolayısıyla stres ve kaygı, normal hamileliği de olumsuz etkilediği gibi tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşmasını da engelleyebilir. Kısırlıkla mücadele eden kadınların, kanser teşhisi konan kadınlarla aynı düzeyde anksiyete ve depresyon belirtileri yüksek oranda seyrettiği için uzmanlar, tüp bebek tedavisi sürecinde çiftlerin daha dikkatli olmalarını hatta tedavi öncesi psikolojik destek almaları gerektiğini söylüyor. Nitekim her koşulda stresi yönetebilmek kişiyi, aldığı kararlarda veya hedeflerinde başarıya ulaştırırken, anneliğe adım atarken de strese karşı sistemli ilerlemesi gerekiyor.

Stresin tüp bebek tedavisine etkisi

Stresin tüp bebek tedavisine etkisi

HELLP sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte HELLP sendromu tedavisiİLİŞKİLİ HABERHELLP sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte HELLP sendromu tedavisi

STRESİ YÖNETEBİLMENİN EN ÖNEMLİ YOLU:

  • Çiftler birbirlerine anlayışlı olmalı

Stres, belirli bir biyolojik tepkiyi tetikler ve yoğun olması durumunda vücuttaki bazı hormonlarda dalgalanmaya sebep olur. Aynı zamanda beraberinde getirdiği düzensiz beslenmeye bağlı fazla kilo kadınlarda adet düzensizliklerine ve yumurtlama problemine de yol açar. Böyle vahim bir durumla karşılaşmayan kadın yoktur.

stresi yönetmenin yolları

stresi yönetmenin yolları

Bunun yanı sıra erkek kısırlığı ve stres arasında da bir bağlantı bulunmaktadır. Erkeklerin yaşadığı uzun süreli stres, testosteron üzerinde güçlü olumsuz etkileri olan kortizol seviyesini yükseltir. Kortizol yükseldiğinde ise testosteron seviyesinin düşüşüne yol açar. Dolayısıyla stresin bedeni ve beyni ele geçirmemesi için öncelikle çiftlerin, bu ortak mücadelede birbirlerine anlayışlı olmaları gerekir. Bunun yanında egzersiz yapmak ve ruhu dinlendirmek adına bir uzman tavsiyesiyle yapılan aktiviteler stresi hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler arasındadır.

stresi yönetmenin yolları nelerdir

stresi yönetmenin yolları nelerdir

  • Başarısızlık korkusuyla yüzleşmeli

Tüp bebek tedavisi çoğu çiftte yüksek başarı oranına sahip olsa da bazen hayal kırıklığı yaşatabilir. Bu durumda stresi yönetebilmek için her adımda sakin kalmak gerekir. Tüp bebek tedavisi gören her çift için "Ya başarılı olmazsa" düşüncesi, sürecin olumsuz sonuçlanmasına sebep olan en büyük etmenler arasındadır.

Tedaviye başlayan çiftlerin başarısızlık korkusuyla da yüzleşmeleri gerekir. Başarısızlık ihtimaline odaklanıp psikolojik olarak etkilenmek yerine anne-baba olma yolunda verilen mücadeleyle hayali kurulan aileye bir adım daha yaklaşılabilir. Buna destek olarak çiftlerin birbirlerine gösterdikleri anlayışın yanında ailelere ve yakın çevreye de büyük görevler düşüyor.

Tüp bebek tedavisinde destek

Tüp bebek tedavisinde destek

  • Aile büyükleri baskı kurmak yerine çocuklarına destek olmalı

Aile tarafından çiftlere yapılan çocuk baskısı ne yazık ki toplumsal sorun olma seviyesine ulaştı. Oysaki aile büyüklerine bu süreçte çocuklarına destek olmak ve süreci anlayış ve sabırla beklemeleri yönünde en önemli görevler düşmektedir.

Moral ve motivasyonun en önemli faktörlerden olan bu süreçte ailelerin, kıyaslayıcı ve eleştirel bir yaklaşımda olmaktan uzak durmaları gerekir.

Şizoid kişilik bozukluğu nedir? Şizoid kişilik bozukluğunun sebepleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Şizoid kişilik bozukluğu nedir? Şizoid kişilik bozukluğunun sebepleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 1

Yaman SARMUSAK 1 yıl önce

brawl starsta badava elmas kodu

Toplam 2 beğeni