Kadın evlendikten sonra kendi soyadını kullanabilir mi? İşte tüm kadınları ilgilendiren karar

AYM, bütün kadınları ilgilendiren bir kararı yürürlüğe sundu. Türk Medeni Kanunu'nda "kadının evlilikten sonra bekarlık soyismini ancak eşinin soyadının önünde kullanabilmesine" imkan veren hükmü “eşitliğe aykırı olduğu" gerekçesiyle iptal edildi.

AYM'nin aldığı karara göre evlenen kadınlar artık kocasının soyadını kullanmak zorunda kalmayacak. Kadınlar, sadece kendi soyadlarını veya kocasının soyadıyla birlikte kullanmayı seçebilecekler. Kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceğini belirtildi.

KARARIN GEREKÇESİ SUNULDU

Anayasa Mahkemesinin kararında, Anayasa'nın 10'uncu maddesine göre herkesin eşit olduğu, bu durumun hukuksal durumlar için de geçerli olduğu ifade edildi. İptali istenen kanunun, evlenen kadınlara, evlenmeden önceki soyadlarını tek başına kullanma hakkını tanımadığı belirtilen kararda, bunun yanında 1997'deki değişiklikle eşinin soyadının önünde önceki bekarlık soyadını kullanabilmesinin yasal hale geldiği aktarıldı.

AYMden soyadı kanunu yürürlüğe sunuldu

AYMden soyadı kanunu yürürlüğe sunuldu

"EŞLER ARASINDA CİNSİYET TEMELİNDE FARKLI MUAMELE"

Kararda, 4721 sayılı kanunun tarihsel süreçte eşlerin evlilik birlikteliğindeki konumlarının eşitlik ilkesi çerçevesinde yeniden düzenlendiğini, bu düzenlemelerin temel ilkesinin "kadın ile erkek eşitliği" olduğu kaydedildi. Anılan kanunun, eşitlik ilkesine aykırı olduğuna işaret edilen kararda, "Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır." hükmüne yer verildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) de benzer yöndeki başvurularda, kadının evlenmeden önceki soyadını tek başına kullanmasına izin verilmemesini ihlal saydığı vurgulanan kararda, AYM ve Yargıtay'ın, soyadına ilişkin uyuşmazlıklarda "AİHM kararlarına uyulması yönünde içtihat geliştirdikleri" bildirildi.

kadın evlendikten sonra kendi soyadını kullanabilir mi

kadın evlendikten sonra kendi soyadını kullanabilir mi

"BU KURAL ANAYASAYA AYKIRI, İPTALİ GEREKİR"

Anılan kanunun "farklı muamele" nedeniyle anayasaya aykırı olduğu belirtilen kararda, "Bu itibarla evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenle kural anayasanın 10'uncu maddesine aykırıdır, iptali gerekir." değerlendirmesine yer verildi.

BİR YORUM YAPIN 11

M.G. 11 ay önce

Soyadı meselesi çokta önemli bulmuyorum ama tarihimize ve birtakım hadis kaynaklarına baktığımda eşitlik adı altında kadınların bu kadar ön plana çıkartılması devletimizin ve milletin bekası açısından beni endişelendiriyor.Ataerkil olmayan toplumlar ayakta kalamıyor.

Sinirlenmiş Birey 11 ay önce

Bir dinamit de siz koyun aile temeline. O zaman aile kurmanın, evlilik akdi yapmanın ne anlamı kalıyor? Madem eşitlik ilkesine atıfta bulunulmuş, o zaman neden nafaka diye bir şey var? Bu da eşitliğe aykırı. Erkek neden para ödemek zorunda? Bunu da kaldırın madem. Madem medeni hukuk ve eşitlik diye bir zırvalıktan dem vuruluyor o zaman kadına pozitif tanınan tüm haklar iptal edilsin. Bakalım nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor?

hasbi 11 ay önce

aym'yi kınıyorum. Adam ile Kadın eşit değildir. Her birinin kendine özgü ayrıcalıkları ve hakları varıdır ve olmalıdır. geçmişte uygurlar da benze saçmalığa dinlerinden dolayı uyguladılar hallerine şimdi bi bakın. Türk Töresine uymayan tepeden inme tüm şeyleri kabul etmiyorum.

ASİLBEY@06ÇUBUK 11 ay önce

Kadın kocasının soyadıyla bile kendi soyadını kullanmamalı. Kimse kimseyi zorla evlendirmiyor. Kocalığı kabul etmiyorsa istediği gibi yaşasın. Kadın erkek eşit ise neden kadınlar aynı işlerde çalıştırılmıyor, yaşam süreleri daha uzun olduğu halde neden erkeklerden önce emekli oluyorlar. Spor dallarında rakipleri neden erkek olmuyor, veya takımda karışık oynamıyorlar.

maldonado 11 ay önce

yok yok erkek kadının soyadını alsın.memlekete eşitik demokrasi özgürlük medeniyet gelsin.kadına pozitif ayrımcılık varya.Cumhuriyet tarihi boyunca hep kadın erkeğin soyadını aldı bi seksen senede erkek kadının soyadını alsın hani eşitlik hak yerini bulsun.

Yorumların Tümünü Okuyun