Kitap okumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı? Okumayı sevdiren etkili yöntemler

Çocuğunuz kitap okumayı sevmiyorsa, onlara okuma alışkanlığı kazandıracak bazı püf noktaları bilmenizde fayda vardır. Okul dönemindeki çocuklarda özellikle de bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimin tamamlanması için etkili olan kitaplar, çocuklara çeşitli faydalar sağlıyor. Peki kitap okumayan çocuğa ne yapılmalı? Kitap okumayı sevdiren yöntemler neler? İşte kitap okumanın çocuklardaki etkisi...

Okuma sevgisini erken yaşta kazandırmanın çocuğun gelişimi için ne kadar yararlı olduğunun bilincinde olan anne ve babalar, bebeklik döneminde iken eğitici kitaplar alarak ilk tanışmayı sağlamaya çalışırlar. Yaş seviyesine uygun özellikler bulunduran kitaplarda renkleri, sayıları, hayvanları, dokuları, şekilleri ve bunun gibi temaları ele alan içeriklere yer verilir. 'Ağaç yaş iken eğilir' sözünden yola çıkacak olursak, bebeklik döneminde tanıştırılan kitaplar ile daha geç zamanlarda tanışılan kitapların kişi üzerindeki etkileri çok kolay bir şekilde ayırt edilebilir. O dönemlerde her ne kadar bebeğiniz kitap okuyamayacak durumda olsa da sesli bir şekilde kelimeleri tekrarlamanız kelime haznesinin artmasına yardımcı olacaktır. Kitabı eğlenceli bir materyal gibi görüp içerisindeki hikayeleri gece yatmadan annesinin sesinden dinlemeye alışan çocuğunuz okul çağına ulaştığında çeşitli nedenlerden dolayı kitap okumayı istemiyorsa, üzülmeyin bunun da çaresi var. Sil baştan başlayarak çocuğunuza kitap okumayı sevdirecek yöntemleri deneyerek okuma alışkanlığını yeniden kazanmasını sağlayabilirsiniz! 

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMAYI SEVDİREN YÖNTEMLER:

Çocuklara kitap okumayı sevdiren yöntemler

Çocuklara kitap okumayı sevdiren yöntemler

Telefonla sakinleştirilen çocuklar risk altında! İşte çocukları sakinleştirmenin yollarıİLİŞKİLİ HABERTelefonla sakinleştirilen çocuklar risk altında! İşte çocukları sakinleştirmenin yolları

Çocuğunuzun kitapları yeniden sevip okuyabilmesi için ona doğru bir şekilde yaklaşmanız çok önemlidir. Bebeklikteki gibi her istediğinizi anında yaptırabileceğiniz bir dönemin olmadığını, dolayısıyla da zoraki değil sevdirecek yöntemler deneyerek pozitif davranışlar görebileceğinizi unutmamalısınız. Her zaman olduğu gibi yine sizin önderliğinizde yani sizi kitap okurken görmesi ile okumaya teşvik edici eylemler uygulayabilirsiniz.

Okumanın ne kadar eğlenceli olduğunu farklı ses tonlarında okuduğunuz metinle gösterebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun yaşı küçükse fısıldama ya da burnu sıkarak okuma gibi ilginç sesler çıkartarak ilgisini kitap okumaya çekebilirsiniz. Klasikleşmiş algıları yıkarak her zaman okunan yerlerin dışında masanın üstünde bile okuma gerçekleştirebilirsiniz.

Kitap okumayan çocuğa ne yapılmalı

Kitap okumayan çocuğa ne yapılmalı

Çocuğunuz her kitap okuduğunda onu muhakkak ödüllendirecek sözleriniz olsun. İstediği şey sizce de makulsa ve yapılabilir bir şey ise ''kitap okuduğun için'' hatırlatmasında bulunarak dediğini yapabilirsiniz.

Kitap okumayı sevdirmek için aklınızda bulundurabileceğiniz genel tavsiyeler:

1- Doğumdan itibaren ona her gün aralıksız kitap okuyun.

2- Okul öncesi dönemindeki  bir çocuğa kitap okurken canlandırmalar yapın.

3- Evinizde çocuk odasına ve salona olmak üzere 2 adet kütüphane yaptırın.

4- Her fırsatta kitap okuyun.

5- Kütüphanelerin çocuk bölümüne mutlaka uğrayın.

6- Çocuğu zorlayarak değil sevdirerek kitap okutmaya çalışın.

ÇOCUKLARDA KİTAP OKUMANIN FAYDALARI

kitap okuyan çocuk

kitap okuyan çocuk

Çocuğa sözel anlatım gücü ve kelime yetisinin genişlemesi gibi çeşitli faydalar sağlayan kitaplar; hayal dünyalarını ve evrene bakış açılarını direkt olarak etkiler. İlk kez karşılaşılan durumlar ya da olaylar, hiç gitmedikleri yerler veya hakkında fikri olmayan insanlara dair bilgiler kitaplar sayesinde gerçekleşir. Bu yönüyle kitaplar, çocukların düşünce becerilerinin genişlemelerine yardımcı olarak gelişimlerine katkıda bulunurlar. 

Burun damlası orucu bozar mı? Burun kanaması orucu bozar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Burun damlası orucu bozar mı? Burun kanaması orucu bozar mı?

BİR YORUM YAPIN 0